In de tijden dat er veel verandering op gang komt, moet dat van onderop komen. Onderop zijn de medewerkers binnen de logge organisaties die verandering eisen, maar meer zie je nog nieuwe ondernemers die verandering willen en zich op de markt gaan begeven. Vaak zijn dit social enterprises: Merken die hun bedrijf beginnen om een maatschappelijk probleem op te lossen.
Het idee van social enterprises is dat zij de markt willen wakker schudden en een probleem aan de kaak willen stellen. In een goed artikel op SoCreatie werd er al geschreven dat echte social start-ups ook een social end-up moeten hebben: Wanneer hun maatschappelijk probleem is opgelost, houden ze op te bestaan.
Een mooi voorbeeld hiervan is Kromkommer. Zij zijn hun merk begonnen vanuit het probleem dat er veel gekke groentes worden weggegooid, alleen om hun uiterlijk. Deze voedselverspilling gaan zij tegen door producten te maken met deze groenten. Maar hun doel rijkt verder: Zij willen ervoor zorgen dat bedrijven tijdens het inkoopproces deze gekke groenten niet meer verwijderen om hun uiterlijk.
Dat hun verhaal en initiatief succes heeft bewijst dat ‘de gevestigde orde Albert Heijn’ tegenwoordig buitenbeentjes in de schappen heeft liggen. Dit zijn gekke groenten die zij apart in een plastic verpakking verkopen. Een goede eerste stap, de tweede stap is natuurlijk dat zij gewoon bij de andere groentes in de bak liggen en er niet meer gediscrimineerd wordt op hun uiterlijk.