Wat zijn helden en heldenmerken? - Creating Heroes

Wat zijn helden en heldenmerken?

Wij bouwen heldenmerken met impact, maar wat zijn helden en heldenmerken dan eigenlijk? Hieronder leggen we het uit.

Definitie helden

Een held is een organisatie dat de drive heeft om met positieve impact verandering teweeg te brengen voor de samenleving. Zij gebruiken hun krachten voor de goede zaak! De ene held wil het heel graag anders doen, omdat ze zien dat het anders moet, de andere held creëert al positieve impact met hun heldendaden. Helden hebben de drive om een verandering teweeg te brengen. Zij doen dit om anderen te helpen en cijferen zichzelf daarvoor weg. In onze communicatie gebruiken we ook het woord heldenmerk: Dit zijn merken die positieve impact creëren voor de samenleving.

De kracht van een heldenmerk

Maar waarom zou je nu een heldenmerk willen bouwen? Die intrinsieke motivatie is belangrijk, maar welke voordelen kent een heldenmerk nu nog meer? Er zijn 5 grote voordelen om een heldenmerk te bouwen:

 1. Door een merk te bouwen ben je onderscheidend ten opzichte van andere bedrijven en merken in je branche. Door een krachtige merkidentiteit met een scherpe missie, concurreer je op merkniveau, in plaats van op productniveau.
 2. Een heldenmerk geeft richting binnen je organisatie. Het geeft je interne marketing een enorme boost, omdat iedere medewerker weet waar ze voor staan en waarvoor ze elke dag het bed uitkomen. Dit zorgt ook voor een grotere betrokkenheid bij je merk.
 3. Heldenmerken zijn aantrekkelijk voor klanten, medewerkers en andere stakeholders. Door de beweging van je merk trek je nieuwe klanten en medewerkers aan en worden ze fans van je organisatie. Kortom: Een heldenmerk vergroot je aantrekkingskracht. 
 4. Je heldenmerk jaagt een missie na wat zorgt voor meer innovatief vermogen binnen je organisatie en samenwerkende partners. Door de richting die je met je merk hebt, zorgen de innovaties voor directe impact.
 5. Doordat je heldenmerk positieve impact creëert voor de samenleving zorg je voor een fijnere samenleving voor iedereen.

3 heldentypes

Verschillende types op verschillende impactgebieden

1.Circulaire helden

De circulaire helden willen een verandering teweeg brengen op het gebied van ecologie en circulariteit. Zij strijden ervoor om de circulaire economie te ontwikkelen en de CO2 uitstoot tegen te gaan. De circulaire helden gaan klimaatverandering tegen door toffe producten en diensten te vermarkten.

Voorbeelden van klimaathelden:

 • Een bedrijf die groene energie opwerkt en stimuleert;
 • Een bedrijf dat afval omzet in grondstof en daarmee toffe producten maakt;

2. Maatschappelijke helden

Helden die verandering brengen op het gebied van onze de maatschappij en de samenleving zijn maatschappelijke helden. Denk daarbij aan het ontwikkelen van de inclusieve samenleving, de gezondheid van de samenleving verbeteren of het bestrijden van eenzaamheid en armoede.

Voorbeelden van maatschappelijke helden zijn:

 • Bedrijven die armoede tegengaan;
 • Bedrijven die eenzaamheid tegengaat door samen met de doelgroep activiteiten te organiseren;
 • Een bedrijf dat burn-outs en andere maatschappelijke ziekten voorkomt.

3. Klantgerichte helden

Misleiding tegengaan is een belangrijk onderdeel van klantgerichte helden. Deze helden willen een verandering teweeg brengen in de markt, om ervoor te zorgen dat een goede behandeling van klanten normaal wordt. Want hoe beter we met klanten omgaan, hoe beter mensen leren om op een goede manier met elkaar om te gaan.

Voorbeelden van klantgerichte helden zijn:

 • Bedrijven die hun misleidende markt willen veranderen in een klantgerichte markt;
 • Bedrijven die het meest klantgerichte bedrijf willen worden.

Helden met verschillende formaten

Helden zijn er nodig in alle soorten en maten. Onze sidekicks helpen helden met de volgende formaten:

 • Zelfstandig ondernemers die de volgende stap willen zetten en écht wat willen betekenen met het bouwen van een heldenmerk.
 • Start Ups en Scale Ups zijn bedrijven die beginnen vanuit diepere betekenis en daarin willen doorgroeien!
 • Lokale MKB Helden: Je hebt een (lokaal opererend) MKB bedrijf en wil graag van diepere betekenis zijn. Je wilt de groei maken naar échte impact.
 • Non-profit helden zijn ambitieuze organisaties die échte impact willen genereren om van diepere betekenis te zijn!
 • Grote merken willen steeds vaker de transformatie maken naar heldenmerken. Ook voor deze merken staan onze sidekicks paraat.

Alles begint met de drive

Wanneer ben je nu precies die held? Het is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Wat ons betreft ben je een held wanneer je de drive hebt om positieve impact te maken voor de samenleving. Die drive – de intrinsieke motivatie – is erg belangrijk en is wat gaat leven in de gehele organisatie. Als je deze drive hebt, ondersteunen we je graag om de stappen te maken om met je heldenmerk écht impact te creëren.

Kleine stappen

Bij een verandering naar een heldenmerk, kun je niet verwachten dat je in één keer alles doet zoals je dat zou willen. Alles gaat met kleine stappen vooruit. Daarom is voor ons de drive ook erg belangrijk, alleen dan kun je op lange termijn impact creëren voor de samenleving!

Ben jij onze nieuwe held..

..en wil je aan de slag om positieve impact te creëren?

Wil je aan de slag om jouw drive om je wereld of markt positief te veranderen? Wil je met je merk nog meer impact creëren, maar weet je niet precies wat de volgende stappen zijn? Boek nu een vrijblijvende inspiratiesessie – Herotalk -, waarin we samen het stappenplan maken naar jouw heldenmerk.