Je merk als een beweging
Een merk is meer dan alleen een huisstijl die consistent wordt doorgevoerd. Het merk is een emotie, die mensen raakt en in beweging zet. Je merk als onderdeel van een grotere beweging zien, is dan ook het ultieme van merkenbouw. Het zijn die merken die mensen een platform bieden om zelf te kunnen bijdragen aan een iets beters, mooiers of toffers. Daarom gaan we in dit artikel in op hoe je je merk als beweging inzet en geven we je voorbeelden van merken die dat al doen.
De kracht van een merk als beweging
Als merk ben je op aarde om iets achter te laten, het is een belangrijk onderdeel van de betekenis van je merk. Je bent onderdeel van een groter geheel en je bestaansrecht ontleen je aan de waarde die je voor anderen levert. Nog te vaak wordt bij waarde enkel gedacht aan de directe waarde tussen jou als leverancier en je klant. Dat is uiteraard een extreem belangrijke. Maar de waarde die dat heeft voor de omgeving en de samenleving wordt vaak vergeten. Dat is een enorm belangrijke, waarmee je meer kan bereiken dan alleen het vullen van de eigen portemonnee.
Maar laten we het eens omdraaien. Want ja, je merk als beweging inzetten biedt enorme voordelen voor de klant, de samenleving en de omgeving. Maar het biedt juist enorme kracht aan je eigen merk. Merken die een platform bieden om in beweging te komen zijn namelijk aantrekkelijker voor een nieuw publiek én voor nieuwe medewerkers. Zij willen bij de beweging horen en daarmee verhoog je ook de betrokkenheid van beide partijen.
Daarbij verhoogt dat het innovatieve vermogen van je organisatie. Merken die ook een beweging zijn, zijn op weg naar een missie. Betrokken medewerkers gaan met klanten en samenwerkingspartners aan de slag om nieuwe initiatieven te ontplooien om de missie dichterbij te brengen.
Dit alles resulteert in een sterker merk, waarop negatieve trends en crises minder invloed hebben.
Lees ook: De kracht van een betekenisvol merk (en waarom je vanuit betekenis moet werken)

Essentiële zaken bij movement brands
Merken die een beweging zijn noemen we in de marketingwereld ook wel movement brands in het Nederlands noemen we het bewegingsmerk. Wanneer je een bewegingsmerk wil zijn, dan zijn er een aantal zaken essentieel zijn om mee te nemen. Anders wordt het geen succes. Deze zaken zijn:
- Gemeenschappelijke missie: Een bewegingsmerk heeft een krachtige missie nodig. Zonder krachtige missie en helder merkverhaal kan er geen beweging ontstaan. De missie moet daarmee herkenbaar zijn en een grote groep mensen raken. Alleen dan kunnen mensen zich ermee verbinden.
- Oprechtheid: Een bewegingsmerk kan niet ontstaan omdat je denkt dat het een handige manier is om meer producten of diensten te verkopen. Een bewegingsmerk moet komen uit oprechte idealen, anders komt de beweging nooit op gang.
- Consistentie in gedrag en communicatie: De oprechtheid moet ook tot uiting komen in iedere communicatievorm die er mogelijk is. Of het nu het gedrag van een medewerker is, een reactie op sociale media of in de vorm van een campagne. Het merk opereert en communiceert consistent en straalt oprechtheid uit.
- Goede verhalenvertellers: De oprechtheid komt naar buiten met verhalen. Medewerkers die echt geloven in de missie, zijn goede verhalenvertellers. Verhalen roepen namelijk emoties op en verbinden mensen aan elkaar. De kracht van goede storytelling is onmisbaar bij een bewegingsmerk. Dat betekent niet dat ze letterlijk over een verhaal over vertellen, maar ze vertellen met passie over het merkverhaal.
- Durf: Het laatste wat essentieel is, is de durf als merk. Als bewegingsmerk moet je stelling innemen om mensen aan je te verbinden. Doe je dat niet, val je niet op en ontstaat er geen beweging.
“Dopper strijdt tegen plastic wegwerpwaterflessen en heeft de ‘Dopper Wave’ gelanceerd, een wereldwijde beweging die individuen en organisaties aanspoort om geen plastic wegwerpwaterflessen meer te gebruiken.”
Voorbeelden van merken als beweging
Om je te inspireren om te starten met een bewegingsmerk geven we een aantal voorbeelden van merken die hun merk als beweging zien:
Upfront – fans als sparringspartner
Upfront staat voor radicale transparantie. Door eerlijk te zijn over voeding en daarmee de harde feiten te delen over hun eigen voeding én die van andere merken in de markt, maken mensen bewustere keuzes. In deze beweging gebruiken ze hun eigen community bij lastige vraagstukken die samengaan met een bedrijf dat groeit met de missie voor radicale transparantie. Daarbij gebruiken ze hun community voor productbeoordelingen om hun producten écht te blijven verbeteren.
Patagonia – de aarde redden door actie
Patagonia is meer dan een kledingmerk; het is een beweging voor milieubewustzijn. Via hun Worn Wear-programma moedigen ze klanten aan om kleding te repareren in plaats van nieuw te kopen. Met campagnes zoals The President Stole Your Land en tools zoals Patagonia Action Works mobiliseren ze hun community om mee te vechten voor milieubehoud. Hun volledige winst gaat naar een stichting die bijdraagt aan hun missie en inspireren ze met storytelling, zoals de Don’t Buy This Jacket-campagne.
Dopper Wave – samen een golf van verandering
Dopper strijdt tegen plastic wegwerpwaterflessen en heeft de Dopper Wave gelanceerd, een wereldwijde beweging die individuen en organisaties aanspoort om geen plastic wegwerpwaterflessen meer te gebruiken. Door gezamenlijk op te trekken kunnen ze een enorme verandering hebben op de plastic soup in de oceanen. Vanuit de community ontstond ook de Dopper watertap, omdat ze ontdekten dat mensen wel kraanwater wilden drinken, maar dat er niet genoeg watertappunten waren. Toen ontwikkelden ze zelf watertappunten die ze op populaire punten neerzetten.
Tony’s Chocolonely Serious Friends – samen voor slaafvrije chocolade
Tony’s Chocolonely streeft naar 100% slaafvrije chocolade en nodigt consumenten uit om Serious Friends te worden. Via Tony’s Toolbox bieden ze tools en informatie om de missie te steunen en anderen te inspireren om mee te doen. Zo bouwen ze samen met hun community aan een eerlijke chocolade-industrie.
TOMS – One for One-model
TOMS heeft het One for One-model geïntroduceerd: voor elk verkocht paar schoenen doneren ze een paar aan iemand in nood. Dit model hebben ze uitgebreid naar andere producten en diensten, waardoor klanten direct bijdragen aan sociale doelen bij elke aankoop.
The Body Shop – platform voor impact
The Body Shop heeft activisme in het DNA. Sinds de oprichting in 1976 voeren ze campagnes tegen dierproeven en voor sociale rechtvaardigheid. Hun winkels dienen als platformen voor educatie en activisme, waar klanten petities kunnen tekenen en meer leren over maatschappelijke kwesties. Een voorbeeld is de campagne Be Seen, Be Heard, die jongeren een stem geeft in politieke besluitvorming.
Bever – mensen in actie brengen
Bever moedigt mensen aan om actief te worden in de natuur. Ze organiseren evenementen en bieden inspiratie om buitenactiviteiten te ondernemen, waardoor ze een community creëren die betrokken is bij outdoor avonturen en milieubewustzijn.
Claimen van een serieus domein
Deze merken laten zien hoe je als bedrijf een beweging kunt creëren door oprechte idealen na te streven en je community actief te betrekken. Ze inspireren niet alleen met hun producten, maar juist met hun toewijding aan een hoger doel. Dat doen ze doordat ze een duidelijk domein claimen in hun positionering. Dit domein is waar de relevantie voor de klant en de maatschappij en de identiteit van het bedrijf bij elkaar komen. Deze merken zetten zich in om dit domein te laten groeien, waarmee ze sneller naar hun missie gaan. Hoe groter en bekender het domein is geworden, hoe beter het is voor de organisatie én de samenleving.
Meer over het inzetten van domein-marketing lees je in het artikel Domein-marketing is missiegerichte marketing.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Belangrijke lessen voor jouw merk
Aan het einde van dit artikel is het goed om te kijken wat je kunt leren voor jouw merk. Wat zijn de belangrijkste lessen van bewegingsmerken die jij kunt meenemen om je eigen merk een beweging te maken?
- Begin met een heldere missie: Zorg dat jouw merk een duidelijke en krachtige missie heeft die mensen emotioneel raakt en hen uitnodigt om zich aan te sluiten. Zonder een herkenbaar en inspirerende missie ontstaat er geen beweging. Aan de slag met de missie? Maak gebruik van de BrandingBox aan.
- Wees oprecht en authentiek: Laat zien dat jouw idealen niet enkel marketingstrategieën zijn, maar dat je écht gelooft in de verandering die je wilt brengen. Oprechtheid bouwt vertrouwen en zorgt voor langdurige betrokkenheid. Start dus met het ophalen van de betekenis in je organisatie.
- Creëer een platform voor actie: Bied je community concrete manieren om mee te doen, of dat nu via storytelling, petities of praktische hulpmiddelen is. Mensen willen bijdragen aan iets groters dan zichzelf, geef ze die kans. Neem als voorbeeld TOMS, die het heel makkelijk maakt om direct bij te dragen aan de missie.
- Durf stelling te nemen: Schuw niet om een standpunt in te nemen, zelfs als dat ophef oproept. Het tonen van lef en duidelijkheid maakt jouw merk onderscheidend en trekt loyale volgers aan.
- Werk samen met je community: Betrek je klanten en medewerkers actief bij je missie. Hun input en betrokkenheid versterken niet alleen je merk, maar zorgen ook voor innovatie en een sterker gevoel van verbondenheid. En wees hierin kwetsbaar. De beweging is niet van jou, maar van jullie allemaal. Daarom is iedereen in de community gelijk. Je vergroot immers het domein, niet je merkbekendheid.
Het belangrijkste is dat je weet wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Om een sterk merk te bouwen is het verstandig om te beginnen met de merkfundering. Daarvoor hebben wij de merkreis ontwikkelt. Wil je een start maken met het vinden van de betekenis, de missie en daarmee de stap te maken naar de merkfundering? Download dan het heldenmerk-pakket.
Je merk als een beweging

Een merk is meer dan alleen een huisstijl die consistent wordt doorgevoerd. Het merk is een emotie, die mensen raakt en in beweging zet. Je merk als onderdeel van een grotere beweging zien, is dan ook het ultieme van merkenbouw. Het zijn die merken die mensen een platform bieden om zelf te kunnen bijdragen aan een iets beters, mooiers of toffers. Daarom gaan we in dit artikel in op hoe je je merk als beweging inzet en geven we je voorbeelden van merken die dat al doen.
De kracht van een merk als beweging
Als merk ben je op aarde om iets achter te laten, het is een belangrijk onderdeel van de betekenis van je merk. Je bent onderdeel van een groter geheel en je bestaansrecht ontleen je aan de waarde die je voor anderen levert. Nog te vaak wordt bij waarde enkel gedacht aan de directe waarde tussen jou als leverancier en je klant. Dat is uiteraard een extreem belangrijke. Maar de waarde die dat heeft voor de omgeving en de samenleving wordt vaak vergeten. Dat is een enorm belangrijke, waarmee je meer kan bereiken dan alleen het vullen van de eigen portemonnee.
Maar laten we het eens omdraaien. Want ja, je merk als beweging inzetten biedt enorme voordelen voor de klant, de samenleving en de omgeving. Maar het biedt juist enorme kracht aan je eigen merk. Merken die een platform bieden om in beweging te komen zijn namelijk aantrekkelijker voor een nieuw publiek én voor nieuwe medewerkers. Zij willen bij de beweging horen en daarmee verhoog je ook de betrokkenheid van beide partijen.
Daarbij verhoogt dat het innovatieve vermogen van je organisatie. Merken die ook een beweging zijn, zijn op weg naar een missie. Betrokken medewerkers gaan met klanten en samenwerkingspartners aan de slag om nieuwe initiatieven te ontplooien om de missie dichterbij te brengen.
Dit alles resulteert in een sterker merk, waarop negatieve trends en crises minder invloed hebben.
Lees ook: De kracht van een betekenisvol merk (en waarom je vanuit betekenis moet werken)

Essentiële zaken bij movement brands
Merken die een beweging zijn noemen we in de marketingwereld ook wel movement brands in het Nederlands noemen we het bewegingsmerk. Wanneer je een bewegingsmerk wil zijn, dan zijn er een aantal zaken essentieel zijn om mee te nemen. Anders wordt het geen succes. Deze zaken zijn:
- Gemeenschappelijke missie: Een bewegingsmerk heeft een krachtige missie nodig. Zonder krachtige missie en helder merkverhaal kan er geen beweging ontstaan. De missie moet daarmee herkenbaar zijn en een grote groep mensen raken. Alleen dan kunnen mensen zich ermee verbinden.
- Oprechtheid: Een bewegingsmerk kan niet ontstaan omdat je denkt dat het een handige manier is om meer producten of diensten te verkopen. Een bewegingsmerk moet komen uit oprechte idealen, anders komt de beweging nooit op gang.
- Consistentie in gedrag en communicatie: De oprechtheid moet ook tot uiting komen in iedere communicatievorm die er mogelijk is. Of het nu het gedrag van een medewerker is, een reactie op sociale media of in de vorm van een campagne. Het merk opereert en communiceert consistent en straalt oprechtheid uit.
- Goede verhalenvertellers: De oprechtheid komt naar buiten met verhalen. Medewerkers die echt geloven in de missie, zijn goede verhalenvertellers. Verhalen roepen namelijk emoties op en verbinden mensen aan elkaar. De kracht van goede storytelling is onmisbaar bij een bewegingsmerk. Dat betekent niet dat ze letterlijk over een verhaal over vertellen, maar ze vertellen met passie over het merkverhaal.
- Durf: Het laatste wat essentieel is, is de durf als merk. Als bewegingsmerk moet je stelling innemen om mensen aan je te verbinden. Doe je dat niet, val je niet op en ontstaat er geen beweging.
“Dopper strijdt tegen plastic wegwerpwaterflessen en heeft de ‘Dopper Wave’ gelanceerd, een wereldwijde beweging die individuen en organisaties aanspoort om geen plastic wegwerpwaterflessen meer te gebruiken.”
Voorbeelden van merken als beweging
Om je te inspireren om te starten met een bewegingsmerk geven we een aantal voorbeelden van merken die hun merk als beweging zien:
Upfront – fans als sparringspartner
Upfront staat voor radicale transparantie. Door eerlijk te zijn over voeding en daarmee de harde feiten te delen over hun eigen voeding én die van andere merken in de markt, maken mensen bewustere keuzes. In deze beweging gebruiken ze hun eigen community bij lastige vraagstukken die samengaan met een bedrijf dat groeit met de missie voor radicale transparantie. Daarbij gebruiken ze hun community voor productbeoordelingen om hun producten écht te blijven verbeteren.
Patagonia – de aarde redden door actie
Patagonia is meer dan een kledingmerk; het is een beweging voor milieubewustzijn. Via hun Worn Wear-programma moedigen ze klanten aan om kleding te repareren in plaats van nieuw te kopen. Met campagnes zoals The President Stole Your Land en tools zoals Patagonia Action Works mobiliseren ze hun community om mee te vechten voor milieubehoud. Hun volledige winst gaat naar een stichting die bijdraagt aan hun missie en inspireren ze met storytelling, zoals de Don’t Buy This Jacket-campagne.
Dopper Wave – samen een golf van verandering
Dopper strijdt tegen plastic wegwerpwaterflessen en heeft de Dopper Wave gelanceerd, een wereldwijde beweging die individuen en organisaties aanspoort om geen plastic wegwerpwaterflessen meer te gebruiken. Door gezamenlijk op te trekken kunnen ze een enorme verandering hebben op de plastic soup in de oceanen. Vanuit de community ontstond ook de Dopper watertap, omdat ze ontdekten dat mensen wel kraanwater wilden drinken, maar dat er niet genoeg watertappunten waren. Toen ontwikkelden ze zelf watertappunten die ze op populaire punten neerzetten.
Tony’s Chocolonely Serious Friends – samen voor slaafvrije chocolade
Tony’s Chocolonely streeft naar 100% slaafvrije chocolade en nodigt consumenten uit om Serious Friends te worden. Via Tony’s Toolbox bieden ze tools en informatie om de missie te steunen en anderen te inspireren om mee te doen. Zo bouwen ze samen met hun community aan een eerlijke chocolade-industrie.
TOMS – One for One-model
TOMS heeft het One for One-model geïntroduceerd: voor elk verkocht paar schoenen doneren ze een paar aan iemand in nood. Dit model hebben ze uitgebreid naar andere producten en diensten, waardoor klanten direct bijdragen aan sociale doelen bij elke aankoop.
The Body Shop – platform voor impact
The Body Shop heeft activisme in het DNA. Sinds de oprichting in 1976 voeren ze campagnes tegen dierproeven en voor sociale rechtvaardigheid. Hun winkels dienen als platformen voor educatie en activisme, waar klanten petities kunnen tekenen en meer leren over maatschappelijke kwesties. Een voorbeeld is de campagne Be Seen, Be Heard, die jongeren een stem geeft in politieke besluitvorming.
Bever – mensen in actie brengen
Bever moedigt mensen aan om actief te worden in de natuur. Ze organiseren evenementen en bieden inspiratie om buitenactiviteiten te ondernemen, waardoor ze een community creëren die betrokken is bij outdoor avonturen en milieubewustzijn.
Claimen van een serieus domein
Deze merken laten zien hoe je als bedrijf een beweging kunt creëren door oprechte idealen na te streven en je community actief te betrekken. Ze inspireren niet alleen met hun producten, maar juist met hun toewijding aan een hoger doel. Dat doen ze doordat ze een duidelijk domein claimen in hun positionering. Dit domein is waar de relevantie voor de klant en de maatschappij en de identiteit van het bedrijf bij elkaar komen. Deze merken zetten zich in om dit domein te laten groeien, waarmee ze sneller naar hun missie gaan. Hoe groter en bekender het domein is geworden, hoe beter het is voor de organisatie én de samenleving.
Meer over het inzetten van domein-marketing lees je in het artikel Domein-marketing is missiegerichte marketing.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Belangrijke lessen voor jouw merk
Aan het einde van dit artikel is het goed om te kijken wat je kunt leren voor jouw merk. Wat zijn de belangrijkste lessen van bewegingsmerken die jij kunt meenemen om je eigen merk een beweging te maken?
- Begin met een heldere missie: Zorg dat jouw merk een duidelijke en krachtige missie heeft die mensen emotioneel raakt en hen uitnodigt om zich aan te sluiten. Zonder een herkenbaar en inspirerende missie ontstaat er geen beweging. Aan de slag met de missie? Maak gebruik van de BrandingBox aan.
- Wees oprecht en authentiek: Laat zien dat jouw idealen niet enkel marketingstrategieën zijn, maar dat je écht gelooft in de verandering die je wilt brengen. Oprechtheid bouwt vertrouwen en zorgt voor langdurige betrokkenheid. Start dus met het ophalen van de betekenis in je organisatie.
- Creëer een platform voor actie: Bied je community concrete manieren om mee te doen, of dat nu via storytelling, petities of praktische hulpmiddelen is. Mensen willen bijdragen aan iets groters dan zichzelf, geef ze die kans. Neem als voorbeeld TOMS, die het heel makkelijk maakt om direct bij te dragen aan de missie.
- Durf stelling te nemen: Schuw niet om een standpunt in te nemen, zelfs als dat ophef oproept. Het tonen van lef en duidelijkheid maakt jouw merk onderscheidend en trekt loyale volgers aan.
- Werk samen met je community: Betrek je klanten en medewerkers actief bij je missie. Hun input en betrokkenheid versterken niet alleen je merk, maar zorgen ook voor innovatie en een sterker gevoel van verbondenheid. En wees hierin kwetsbaar. De beweging is niet van jou, maar van jullie allemaal. Daarom is iedereen in de community gelijk. Je vergroot immers het domein, niet je merkbekendheid.
Het belangrijkste is dat je weet wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Om een sterk merk te bouwen is het verstandig om te beginnen met de merkfundering. Daarvoor hebben wij de merkreis ontwikkelt. Wil je een start maken met het vinden van de betekenis, de missie en daarmee de stap te maken naar de merkfundering? Download dan het heldenmerk-pakket.

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.