Met bovenstaande vragen heb je input vergaart voor het formuleren van de Heldenmissie. Nu is het tijd om de grote opdracht van je merk te formuleren. Denk met je merk-team na over de volgende vraag:
Wat is de grote opdracht die je bedrijf heeft? Wat wil je bereikt hebben over 20/30 jaar?
Schrijf op basis van het onderzoek en de basis die je tijdens het ontdekken van de betekenis hebt gelegd een veelvoud van verschillende missies op die daarbij passen. Door samen zo breed mogelijk te denken en zoveel mogelijk opties te maken, weet je zeker dat je alle opties de revue hebt laten passeren.
End-up
Bij het formuleren van verschillende missies is het verstandig om de woorden van Merijn Struik van Happyland mee te laten spelen. We kennen allemaal de term start-up, waarmee je een merk begint vanuit een bepaalde gedachte. Bij het formuleren van je missie is het ook goed om na te denken over de end-up: Het moment dat je merk haar grote opdracht heeft vervuld en daardoor overbodig is geworden. Door op die manier na te denken over je missie, maar je deze heel helder én inspirerend.
Je missie beoordelen
Een goede missie, het is vaak lastig te beoordelen wat het is. Bij het beoordelen van ‘een goede missie’ komt vaak een ‘goed gevoel’ kijken. Toch kun je jouw missie beoordelen, om te ontdekken of deze missie sterk genoeg is. Hans van der Loo schreef over het beoordelen van de missie in Kus de Visie wakker. Daarvoor gebruikt hij het ezelsbruggetje AMORE:
- Ambitieus: Jij hebt een gewenst doel dat waardevol is voor mensen en dat bij hun ambities past. Je missie staat voor de gezamenlijke ambitie;
- Motiverend of zelfs committerend: Het gewenste doel inspireert en raakt mensen en straalt positieve energie uit;
- Onderscheidend: Jouw bedrijf is eigenzinnig en beschikt over het vermogen om anders te zijn;
- Relevant voor stakeholders: Het gewenste doel moet van betekenis zijn voor alle interne en externe belanghebbenden/betrokkenen;
- Echt: Het gewenste doel moet echt en oprecht zijn. Het geeft de werkelijke essentie van jouw bedrijf weer.
Tijdens de missie-sessies voegen wij daar nog een aantal elementen aan toe:
- Richtinggevend: Je missie moet echt richtinggevend zijn voor zowel je publiek, je fans en je medewerkers. Het moet handelingsperspectief bieden
- Maatschappelijke nut: Je missie moet een echt maatschappelijk nut hebben. Wanneer dit niet het geval is, zal je merk op den duur de concurrentiestrijd verliezen.
Wat je ook kan helpen bij het formuleren van een krachtige heldenmissie voor je merk is om te kijken hoe andere succesvolle onderscheidende merken dit hebben gedaan. Het kan je mogelijke nieuwe en verrassende inzichten geven.
De heldenmissie van je merk
Wanneer je zoveel mogelijk missies hebt ontwikkeld, is het tijd om kritisch te kijken naar alle opties die je hebt. Welke opdracht past het beste bij je visie en bij de betekenis van je merk? Gebruik als leidraad de AMORE-regels. Ook hier merken we dat er vaak een eureka-moment wordt ervaren binnen het merk-team.
Werk deze missie verder uit. Omschrijf de missie van je merk in maximaal twee alinea’s. Formuleer op basis van alinea-versie van je missie een heldenmissie in één zin. Deze krachtige zin is de kern van je gehele merk.