De merkreis start met de merkfundering

Als je je merk onder de aandacht wilt brengen, dan begint dat bij een merkfundering. Door aan je fundering te werken, zorg je namelijk dat je je op de lange termijn impact maakt. Maar uit welke onderdelen bestaat een merkfundering? En wat levert zo’n fundering voor je merk concreet op? Dat lees je op deze pagina!

Branding start met de merkfundering - Jeron

Wat is een merkfundering?

Als je voor de lange termijn impact wilt maken en concurrentievoordeel wilt behalen, dan kan je er niet omheen: je moet dan investeren in je merk. Daarvoor doorlopen we samen met onze klanten de merkreis.

In de merkreis zitten alle belangrijke haltes om een succesvol merk te hebben. Een onmisbaar onderdeel is de merkfundering. Vergelijk het met een huis: een slechte fundering zorgt voor scheve huizen die geen storm kunnen weerstaan. Een goede fundering zorgt ervoor dat een huis niet alleen morgen nog overeind staat, maar voor tientallen, zo niet honderden, jaren. Dat geldt ook voor jouw merk!

Is je merkfundering op orde? Dan weten klanten precies waarvoor ze bij jou moeten zijn, letten ze op kwaliteit en niet alleen op de prijs, en gaan ze voor langere tijd een relatie met je aan. Maar ook weten medewerkers precies waar het merk voor staat en is interne en externe communicatie helder en overtuigend.

De merkfundering zorgt dus voor een stevig fundament waarop je merk structureel en consistent geladen kan worden.

Hoe ziet de merkfundering eruit?

De merkfundering beslaat de eerste zes haltes van de merkreis. Doorloop je deze chronologisch, dan heb je een krachtig en stevig fundament om je merk op te bouwen. Het kan zijn dat je bepaalde haltes al scherp hebt, maar heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je missie nog niet helder genoeg is of dat je uitingen niet goed aansluiten bij je betekenis? Dan is het slim om deze reis alsnog helemaal te doorlopen. Hieronder lichten we de haltes toe:

1. De betekenis van je merk

Bij de eerste stop leggen we de focus op de betekenis van je merk. Het is als het ware de identiteit van je merk en is vergelijkbaar met je persoonlijke identiteit. Je (her)ontdekt tijdens deze stap waarom je merk doet wat het doet en hoe jij het verschil maakt voor de markt, maatschappij en wereld.

De impact gaat daarom verder dan alleen je eigen portemonnee. Betekenisvolle merken zien geld als een middel om een hoger doel te bereiken. Wat is dat hogere doel? Welke betekenis heb jij voor je klanten, de maatschappij en de wereld? Deze kern bepaalt alles in je organisatie en verandert nooit.

2. Visie & Missie

De betekenis van je merk verandert nooit, maar je visie en missie kunnen in de loop van de jaren wél worden aangescherpt. Wij houden overigens de oorspronkelijke betekenis van visie en missie aan:

  • Visie: visie komt van het woord visioen. Dat is een verschijning van een droom. Maar visie betekent ook: een kijk hebben op een kwestie. Daarom definiëren wij visie als een droombeeld dat jouw betekenis handen en voeten geeft. Daarmee geef je een kijk van je merk op je markt, je omgeving en/of de wereld.
  • Missie: het woord ‘missie’ betekent speciale opdracht. Katholieken gingen vroeger bijvoorbeeld op bekeringsmissie, maar in plaats van zieltjes te winnen is jouw opdracht om van betekenis te zijn (zie stap één). Deze opdracht is een kompas voor je organisatie.

Bij deze halte ontwikkel je de visie en missie van je merk.

3. Merkpersoonlijkheid

Door je merk te zien als persoon kunnen we persoonlijke waarden koppelen aan je merk en dit vertalen we in visuele uitingen en taal. We brengen je persoonlijkheid vaak terug tot een archetype, ontwikkeld door Carl Jung, zoals de onschuldige, zorggever of ontdekkingsreiziger. Ontdek hier alle persoonlijkheden die je merk kan aannemen.

Door je merk neer te zetten als persoon, voelt je merk vertrouwd en zorg je voor een connectie met je publiek. Of je zorgt juist voor irritatie bij mensen die je liever niet als klant wilt. En dat is slim! Want jij wilt alleen mensen bedienen die bij je passen en net als jij van betekenis willen zijn.

Tijdens deze stap ga je aan de slag met je persoonlijkheid en ontwikkel je ze door naar kernwaarden, heldenkrachten, merktaal en gewenst gedrag.

4. Positionering

Met het positioneren van je merk laat je zien waar je staat in de markt en in de wereld, en hoe je inspeelt op de uitdagingen waarmee je klanten zitten. Dat betekent dat je klanten precies weten waar ze jou kunnen plaatsen en waar je staat ten opzichte van concurrenten. Bij de juiste klanten roep je zo een positieve associatie op, waardoor klanten zich automatisch tot jou aangetrokken voelen.

Positioneren doen we door een statement te schrijven over jouw positie. Natuurlijk doen we dat op basis van alle voorgaande stappen, zodat je een basis legt voor verdere communicatie van je merk.

5. Huisstijl

Je huisstijl is de visuele identiteit van je merk en past bij de identiteit en positionering van je merk. Belangrijke onderdelen die worden ontwikkeld en geanalyseerd, zijn:

  • Vormen en elementen;
  • Typografie;
  • Kleuren;
  • Fotografie.

Overigens is een huisstijl niet hetzelfde als branding. Een huisstijl is datgene dat je ziet van je merk. Het gaat om de uitstraling naar buiten toe. Branding (en dus merkontwikkeling) gaat juist zowel over de binnen- als de buitenkant.

In deze stap maken we niet alleen een volledige nieuwe huisstijl, maar analyseren we eventueel ook een huidige huisstijl. Dat betekent dat een huisstijl wordt geüpdatet door vormen, elementen en fotografie te verbeteren. Bijvoorbeeld door een nieuw logo te ontwerpen of nieuwe kleuren te introduceren.

Met een heldere huisstijl leg je de basis voor een consistent merk.

6. Merkdragers

De laatste halte om een goede merkfundering neer te zetten is het updaten van de merkdragers. De merkdragers zijn alle onderdelen die je merkverhaal dragen, zoals alle communicatiemiddelen, de website en de signing van je kantoor en wagenpark. Om een consistent en sterk merk neer te zetten, gebruik je je huisstijl en merkpersoonlijkheid om alle uitingen dezelfde uitstraling te geven en je merkverhaal in dezelfde merktaal te vertellen.

Wat levert een merkfundering op?

We krijgen regelmatig de vraag: wat levert het investeren in de merkfundering op? Het lastige hierbij is: het is een lange termijn investering. Nadat je de merkfundering hebt staan, heb je morgen niet direct een effect. Toch is het belangrijk dat je investeert in je merkfundering, zodat je:

  1. Een stevige basis hebt van waaruit je de komende jaren consistent kunt communiceren;
  2. Meer omzet creëert zodat je meer impact kunt maken;
  3. Een aantrekkelijke werkomgeving creëert waar iedereen weet waar ze aan toe zijn;
  4. Op lange termijn klanten en medewerkers aantrekt.

Ideale merksessie

Heb jij al een beeld wat je ideale merk is? Wij bieden een gratis Ideale Merksessie aan, waarin we op zoek gaan naar het ideale merk van jouw organisatie én kijken hoe je daar kunt komen. Vraag de Ideale Merksessie hieronder aan.