Dagelijks worden wij overspoeld met honderden reclameboodschappen via de meest uiteenlopende kanalen. Kijk maar eens heel goed om je heen wanneer je je in het centrum van een stad of dorp begeeft. Je zult dan zien dat merken werkelijk overal vechten om jouw aandacht via billboards, gevelreclame, posters, banners, videoschermen, uitingen in bushaltes, straatverkopers enzovoorts. Vrijwel elke vierkante meter wordt benut voor reclame.
Niet alleen buiten de deur, maar ook in eigen huis proberen adverteerders continu hun product of dienst onder jouw aandacht te brengen via televisie, radio en internet. Deze overkill aan reclame roept steeds vaker irritatie op bij mensen. Daadwerkelijk doen wat je belooft is een totaal ander speelveld dan simpelweg roepen dat je de beste bent.
“OVERKILL AAN RECLAME ROEPT IRRITATIE OP BIJ MENSEN”
Intussen vindt er in Nederland een belangrijke verschuiving plaats met betrekking tot het effectief bereiken van doelgroepen. Social enterprises trekken namelijk steeds vaker de aandacht van consumenten en professionals. Een social enterprise is een onderneming met als doel het creëren van een maatschappelijke impact.
Volgens de jaarlijkse rapportage ‘de inspirerende 40’ – gepubliceerd door strategisch adviesbureau Synergie uit Utrecht – vragen dergelijke organisaties niet om aandacht, ze krijgen het. Ze verkopen zichzelf niet, ze worden gekocht. Deze organisaties zijn niet afhankelijk van adverteren en reclames om hun boodschap te verspreiden.
Lees ook: Klanten aantrekken in 5 stappen