Video’s zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van vormen van video’s en voorbeelden ervan:
- Interactieve video
Met een interactieve video’s zit de kijker aan het stuur en kan daarmee op verschillende momenten bepalen wat hij/zij kijkt door te klikken op een button. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw video persoonlijker wordt. Wellicht kun je je het Sinterklaasjournaal van 2018 herinneren, waarin kinderen hun eigen pakje konden controleren. Door je naam in te vullen, ging je naar de pakjeskamer en lieten de aanwezige pieten een pakje met jouw naam zien. Dit is een van de vele mooie voorbeelden hoe een interactieve video kan werken.
- Registratievideo
Je organiseert een event of workshop en je wilt de sfeer van deze dag graag vastleggen zodat mensen het evenement kunnen herbeleven en het gevoel van de gebeurtenis weer wordt opgeroepen. Dat doe je door een registratievideo te maken van je evenement. Het is heel waardevol om de presentaties en lezingen volledig te registreren, zodat deze kennis met je doelgroep gedeeld kan worden, waardoor jij je als expert kan profileren.
En met een sfeer impressievideo, ook wel Aftermovie genoemd, kan je laten zien hoe de bezoekers het event hebben ervaren. Waarbij potentiële bezoekers een goed beeld krijgen van het event en geënthousiasmeerd worden om naar het daarop volgende event te komen.
- Storytelling bedrijfsvideo (Corporate video)
Een video maken van je bedrijf is een goed idee. Hiermee laat je in een korte tijd zien wat je bedrijf is. Wij doen er altijd een stapje bovenop met een storytelling bedrijfsvideo, ook wel corporate video genoemd. Met een storytelling video vertel je het verhaal achter je bedrijf. Je vertelt waarom je bedrijf bestaat, wat je missie is en hoe je dit gaat bereiken. Het verhoogt zowel de emotionele waarde van je video als de interactiviteit met je klant. Zie hier een voorbeeld van het Moestuin Havenpark
Bekijk een voorbeeld van een bedrijfsvideo
- Productvideo’s
De naam zegt het al, een video over het product of de dienst van je merk. Vaak vertelt vanuit het verhaal van je bedrijf. Ook geef je in en dergelijke video het gevoel mee dat je graag wilt uitstralen. In productvideo’s is het belangrijk om in te gaan op de klantvoordelen van je bedrijf. Zie het voorbeeld van Retulp:
Bekijk een voorbeeld van een productvideo
- Introductievideo
Stel, je hebt een nieuw product dat je graag wilt introduceren of een nieuwe collega die je wilt voorstellen. Een introductievideo is dan geschikt om in te zetten. Dit is een korte video met maar één doel, namelijk iets of iemand introduceren.
Bekijk een voorbeeld van de introductie van de locatie van TEDxApeldoorn
- Instructievideo
In veel situaties is het goed om gebruik te maken van instructievideo’s. Bijvoorbeeld wanneer je meubels verkoopt die jezelf in elkaar moet zetten of meubels die zorgvuldig onderhouden dienen te worden. Met behulp van een korte video kun je de kijker instructies geven hoe je dat precies doet. Veel bouwmarkten zetten tegenwoordig instructievideo’s in hoe je klussen kunt klaren. Een ander voorbeeld is het geven van een online training of cursus. Hier wordt video als middel ingezet om een training of cursus vorm te geven.
- Testimonial-video’s/ reviewvideo’s
Wanneer je veel online verkoopt of online marketing inzet om leads te genereren, zijn reviews en testimonials belangrijk. En dan niet slechts een enkele zin van een klant die vertelt wat voor goed werk je doet, maar echte verhalen. Door het inzetten van een testimonial video creëer je een goede sfeer en eerlijk verhaal van je klanten. Dit draagt bij aan het interesseren van potentiële nieuwe klanten.
Bekijk het voorbeeld van een testimonial video voor GOsensit
- Entertainment-video’s
Video’s die zijn bedoeld voor entertainment zijn erg in trek, vooral bij jongere doelgroepen. Programma’s van STUK TV worden op YouTube extreem veel bekeken door een specifieke doelgroep. Ook bij serieuzere programma’s zoals #BOOS, waarin Tim Hoffman jongeren met een probleem helpt om deze op te lossen, zien we een groot entertainmentgehalte.
- Vlogs
Er zijn vloggers en YouTubers die online programma’s maken. Het verschil tussen deze twee is dat vloggers filmen wat zij dagelijks meemaken en dit online plaatsen en dat YouTubers online tv-programma’s maken. Ook zakelijk zien we dat dit steeds vaker wordt ingezet op accounts zoals Instagram. Kijkers krijgen dan een blik achter de schermen. Bij een vlog is dat het een momentopname is (bijvoorbeeld een dag) en dat de vlogger jou in zijn/haar verhaal meeneemt.
- Behind the scenes
Het verschil met een vlog is dat behind the scenes content niet één duidelijke hoofdpersoon heeft. Het kan ook een achtergrondverhaal zijn achter de realisatie van een website of fotoshoot.
Bekijk het voorbeeld van een Behind the Scenes van onze fotoshoot
- Interview
Video’s waarin een interviewsetting wordt neergezet zijn vooral binnen de B2B-markt in trek. Er zijn veel online programma’s die ondernemers interviewen om hun verhaal te laten doen. Vaak worden deze video’s gecombineerd met een podcast. Ook wij hebben een interviewserie ontwikkeld, Hero in the Spotlight genaamd.
Bekijk het voorbeeld van Hero in the Spotlight
- Social video’s
De meest gebruikte vorm van video’s is de vorm waarbij video wordt ingezet op sociale media. Hierboven hebben we enkele voorbeelden gegeven van video’s die ook op sociale media ingezet kunnen worden. Het verschil met echte social video’s is dat laatstgenoemde korter zijn en met name inspelen op een klein deel van het complete verhaal. Zie het als een vorm van snackcontent: je snackt de video en gaat weer verder. Ook video’s die worden ingezet met Instagram Stories en Snapchat zijn mooie toepassingen van social video’s.
- VR-video
De laatste vorm van video’s die wij bespreken is die van Virtual Reality. Dit zijn video’s opgenomen in 360 graden. Het voordeel van een VR video is dat deze bekijkt met een VR bril op en daardoor écht in een andere wereld terechtkomt. Je verhaal komt nog beter over, waardoor je kijker echt overtuigd raakt. De inzet van VR werkt bijvoorbeeld goed wanneer je draagvlak wilt creëren.
Bekijk het voorbeeld van een VR-video van de Gemeente Apeldoorn
Een voorbeeld van een VR-video productie is die van de Gemeente Apeldoorn, waarin zij het college én de burger wilde meenemen naar de nieuwe recycleservice van de gemeente, zoals dat er in 2025 uit zal zien. Je beleeft letterlijk een dag van de klant.