Zo ontwikkel je een goede huisstijl voor heldenmerken

1. Wat is een huisstijl?

Je huisstijl is de visuele identiteit van je merk. Het is datgene wat mensen van je merk zien en onthouden. Ongetwijfeld ken je de uitspraak: Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden. Daarmee is de huisstijl een bewust gekozen presentatie van je merk. Belangrijk is dat de huisstijl je merkverhaal vertelt.

Je huisstijl is daarmee de visuele vertaling van de merkidentiteit van je merk. Alles waar je merk voor staat wordt vertaald door de huisstijl. Vaak wordt een huisstijl ook aangeduid als corporate identity. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor de communicatie van je bedrijf naar buiten toe met beeld en gedrag. Het logo is het belangrijkst element van je huisstijl. Via verschillende huisstijl-elementen wordt het vertaald richting huisstijldragers zoals Powerpoint, je website en briefpapier. Als deze dragers consistent worden gebruikt, dan zorg je voor herkenning bij het publiek.

2. Huisstijl als onderdeel van de merkreis

Merkreis

In de praktijk constateren we nog steeds dat de huisstijl vaak losstaat van de rest van het merk. Het wordt gezien als een aspect dat door een bepaalde afdeling binnen de organisatie wordt behandeld. Maar als je de huisstijl echt effectief wilt laten zijn, is het essentieel om een sterke merkidentiteit te creëren. De huisstijl vormt een belangrijk onderdeel van de volledige merkcyclus. Zonder een solide organisatie-identiteit is het niet mogelijk om een goede huisstijl te ontwikkelen.

Wij hebben daarvoor de merkreis ontwikkelt. De merkreis is als een chronologische reis naar een krachtig merk. Vergelijk het met een reis waarbij je geen enkele halte mag missen, net zoals bij de Elfstedentocht. Hieronder lichten we de verschillende haltes van de merkreis toe:

 1. De merkcyclus begint met de betekenis. Dit vormt de kern van je merk en legt de basisideologie vast. Het vertegenwoordigt de drijfveer van je organisatie, die nooit verandert.
 2. De tweede halte is het omzetten van die betekenis in een visie en missie voor de komende jaren. De visie is de kijk van je merk op de markt, de mensen, de omgeving, enzovoort. De missie is de grote opdracht die je organisatie in deze wereld heeft. De missie fungeert als een kompas dat je gebruikt bij de volgende haltes. Je kunt de missie opsplitsen in verschillende submissies door een routekaart te maken om je missie te bereiken.
 3. Een aspect dat vaak wordt verwaarloosd in een merk, is de merkpersoonlijkheid. Een bank zoals Bunq communiceert anders dan de ABN Amro, omdat ze verschillende waarden vertegenwoordigen. Door je merkpersoonlijkheid vast te leggen, stel je richtlijnen op voor de presentatie van je merk, zowel in gedrag, taal als beeld.
 4. Bij de vierde halte kijk je niet alleen naar binnen, maar juist naar buiten. Je ontdekt de relevantie voor je doelgroep en onderzoekt de positionering van je concurrenten. Op basis hiervan kun je een positioneringskeuze maken in combinatie met je identiteit. Deze positionering vormt de basis voor de marketingstrategie.
 5. Wanneer je een sterke identiteit hebt met een overtuigend merkverhaal en je weet hoe je merk gepositioneerd is in de markt, is de halte huisstijl bereikt. De huisstijl is namelijk de visuele vertaling van je merkverhaal en positionering. Zonder goed merkverhaal en krachtige positionering, kan er geen goede huisstijl uitkomen. Een cruciaal onderdeel hiervan is fotografie, dat vaak over het hoofd wordt gezien in deze halte. In dit artikel gaan we hier dus op verder.
 6. Wanneer de huisstijl is voltooid en het merkverhaal staat, en je weet hoe je wilt communiceren met je belangrijkste doelgroepen, is het van belang dat alle communicatiemiddelen hetzelfde verhaal vertellen en dezelfde uitstraling hebben. Daarom is de zesde halte gewijd aan het updaten van alle merkdragers. Dit omvat niet alleen brochures en websites, maar ook zaken als belettering op bedrijfsvoertuigen en panden. Alles moet dezelfde gevoelswaarde oproepen bij je (potentiële) fans.
 7. De laatste halte omvat het laden en innoveren van je merk. Hiervoor worden drie sporen ingezet, waarbij de volgorde afhankelijk is van de situatie van je organisatie. Het betreft de volgende sporen: (1) externe communicatie, waarbij je je fans wilt verbinden aan je merk middels marketing, (2) interne communicatie, waarbij je de organisatiecultuur verbetert zodat medewerkers enthousiast werken aan de missie, en (3) ontwikkeling en innovatie van je organisatie, waarbij je de organisatie en productportfolio verder ontwikkelt.

3. Wat valt er onder een huisstijl?

Wat valt er precies onder de huisstijl van je merk? Wat is er allemaal beschikbaar? Wij onderscheiden hierin de volgende onderdelen:

 • De naam van je merk;
 • Het logo van je merk en hoe te gebruiken;
 • De gebruikte lettertypes van je merk, zowel online als offline;
 • De gebruikte iconen van je merk;
 • De stijl van vormen die je inzet met je merk;
 • De stijl van foto’s die je inzet voor je merk.

4. Deel 1: Strategie en verhaal

Nu je weet wat een huisstijl is, vertellen we meer over de ontwikkeling van de huisstijl. Het eerste deel van het ontwikkelen van je huisstijl is de strategie achter je huisstijl. We gaan ontdekken waarom een huisstijl belangrijk is, hoe je een huisstijl opzet, hoe je een merknaam kiest en hoe je het verhaal van je bedrijf verwerkt in de huisstijl van je bedrijf.

4.1 Waarom is een huisstijl zo belangrijk?

Waarom is een huisstijl zo belangrijk? Als we ‘de grote gele M’ zeggen, weet vrijwel iedereen ter wereld welk merk we hiermee bedoelen. Wanneer we alleen het logo van de NS laten zien, weet ook iedereen direct welk merk het is. Een naam erbij vermelden is overbodig.

Je huisstijl zorgt voor herkenbaarheid van je organisatie. Het is een van de belangrijkste redenen om een huisstijl te ontwikkelen. Het geeft het verhaal van je merk een gezicht dat volledig past. Ook geeft het gevoel aan de organisatie. Een huisstijl geeft daarmee een positief beeld aan je bedrijf en onderscheidt je bedrijf van concurrenten.

Een oude marketingwet zegt dat een potentiële klant je merk minstens 7 keer ergens moet zijn tegengekomen, voordat zij in actie komen. Hoewel de marketingwereld de laatste jaren enorm is veranderd, blijft deze marketingwet redelijk overeind staan. Bedenk je eens in dat de uitingen van je merk niet dezelfde uitstraling hebben. Hoe reageert de klant daarop? Voor de klant lijkt het of ze 7 keer met een andere partij in aanraking komen. Je begint eigenlijk iedere keer weer opnieuw.

De kracht van een huisstijl in 4 punten:

 1. De huisstijl is echt de visuele vertoning van je merkidentiteit, standaardlogo’s werken echt minder goed voor de herkenbaarheid van je merk.
 2. De elementen van de huisstijl vertellen ook los van elkaar het verhaal van het merk, zorg er dus ook voor dat je logo responsive is en op verschillende vormen hetzelfde effect sorteert.
 3. Een huisstijl is niet alleen een logo, maar ook de toepassingen in de rest van de middelen die je huisstijl draagt. Denk maar eens aan een houten visitekaartje voor een houtbewerker, het vertelt direct het verhaal.
 4. De kleur van je huisstijl zegt alles over je merk. Zo kan de kleur rood voor gevaar én voor liefde. De toepassing van de kleuren in de vorm en het gebruikte lettertype geven je huisstijl echt een gezicht. Met kleur positioneer je jouw merk echt in de markt. Zet voor de grap maar eens een tiental concurrenten met een logo’s naast elkaar, welke kleur springt er bovenuit? En welke kleur laat jou er tussenuit springen?

Lees ook: De 5 gouden regels van een huisstijl 

4.2 Hoe creëer je een huisstijl?

Het ontwikkelen van je huisstijl begint niet op visueel vlak. Het is namelijk allereerst belangrijk om achter de merkidentiteit van je organisatie te komen. Ontdek eerst de echte betekenis achter je merk en vertaal dit naar een visie en missie. Hiermee zet je een krachtig merkverhaal neer. Hoe je de merkidentiteit ontdekt, lees je in het artikelenreeks Merkidentiteit ontdekken, het stappenplan.

Wanneer je de identiteit van je organisatie hebt ontdekt, ga je vervolgens kijken naar de doelgroep die je met je merk wilt aanspreken. Wil je vooral ouderen aanspreken of juist jongeren? Heb je voorkeur voor een geslacht dat je wilt aanspreken of wil je iedereen aanspreken? Wil je een zakelijke uitstraling of toch liever een persoonlijke uitstraling? Kortom, je gaat nadenken over welke uitstraling jij wilt voor jouw heldenmerk.

4.3 Merknaam ontdekken, hoe doe je dat?

Je huisstijl is niets zonder een goede merknaam. Je merknaam is de basis van de totale identiteit van je bedrijf. Hoe ontdek je de ideale merknaam van je bedrijf? Voordat je een creatief proces ingaat, raden wij je aan om een eisenlijst te maken voor je merknaam. De keuzes die je hierbij dient te maken:

De lengte van je merknaam

Wil je een korte of lange merknaam? De lengte van je merknaam kan een rol spelen in de herkenbaarheid van je merk. Ook heeft de lengte van de naam te maken met de eerstvolgende keuze.

Beschrijvend of unieke naam

Wanneer je een nieuwe merknaam in de markt zet, kun je grofweg kiezen tussen een beschrijvende naam en een unieke naam. Een beschrijvende naam is een naam die letterlijk beschrijft wat je merk doet en is. Een unieke naam behoort zich duidelijk te onderscheiden van de concurrenten. Een beschrijvende naam mag best lang zijn, een unieke naam is vaak korter.

Nationaal of internationaal

Heb je met je bedrijf het doel gesteld om internationaal te opereren? Dan is het van belang dat je naam internationaal gebruikt kan worden. Wil je je met name op de Nederlandse markt richten? In dit geval is het meestal verstandig om te kiezen voor een Nederlandse naam.

Echte of verzonnen woorden

Een andere keuze is of je echte of verzonnen woorden wilt gebruiken in je naam. Dit heeft ook te maken met de keuze voor een beschrijvende of unieke naam. In geval van een unieke naam, zijn verzonnen woorden wellicht een goede optie. In geval van een beschrijvende naam, geniet dit niet de voorkeur. Tenzij er sprake is van samentrekkingen die tezamen ergens op slaan. Zo is Spotify een verzonnen woord, het is een samentrekking tussen de woorden spot en identify.

Andere eisen

Uiteraard kun je nog veel meer eisen stellen aan de naam. Bijvoorbeeld dat de naam makkelijk te onthouden is. Denk zelf bewust en goed na over de eisen van je merknaam.

Creatieve sessie

Wanneer je de eisen voor je naam hebt bepaald, ga je het creatieve proces in. Breng ongeveer 5 tot 20 mensen bij elkaar die samen gaan nadenken over de nieuwe naam. Dit kunnen medewerkers zijn, maar ook mensen van buiten je vakgebied en branche voor een frisse blik. Bedenk vervolgens in een aantal rondes zoveel mogelijk merknamen. Zorg ervoor dat er in dit proces nog geen waardeoordelen worden gegeven. Dit is niet goed voor het creatieve proces. Creatieve vragen die je kunt stellen:

 • Bedenk zoveel mogelijk namen die de oplossing voor de klant beschrijven;
 • Bedenk zoveel mogelijk namen die passen bij de (nieuwe) identiteit van je bedrijf;
 • Bedenk zoveel mogelijk namen vanuit de problemen van de klant;
 • Bedenk zoveel mogelijk namen wat je merk doet voor klanten;
 • Bedenk zoveel mogelijk namen vanuit wat je met je merk wilt bereiken;

Keuze van de namen

Uit de creatieve sessie ontstaan een groot aantal namen. Door deze namen vervolgens langs de meetlat van je eisen te leggen, stel je een shortlist op. Bepaal welke namen echt bij je bedrijf passen en bedenken vervolgens maximaal 10 andere variaties op de geselecteerde namen. Er bestaan een aantal zogeheten business name generators die je helpen om verschillende varianten te maken.

Breng de longlist terug tot een kleine shortlist van maximaal drie namen. Met behulp van deze shortlist kies je uiteindelijk de naam die het beste bij je merk past. Eventueel kun je hierbij de hulp inschakelen van enkele adviseurs in de directe omgeving. De definitieve keuze is altijd gebaseerd op de combinatie van gevoel en ratio.

4.4 Het belang van de pay off

Een pay-off is een korte zin die duiding geeft aan de naam van je merk. De pay-off doet een belofte aan de klant, waar je bedrijf voor staat, voor gaat of doet. De pay-off is een belangrijk instrument om je merk beter te positioneren. Zeker in het geval van een unieke merknaam is de pay-off de verduidelijking van hetgeen dat je doet. De pay-off maakt het voor de klant makkelijk te begrijpen waar je merk voor staat.

4.5 7 Zaken die belangrijk zijn bij het ontwikkelen van een huisstijl

Het ontwikkelen van een (nieuwe) huisstijl is een proces. We hebben door jarenlange ervaring met het ontwikkelen van huisstijlen ontdekt dat de volgende zaken belangrijk zijn in dit proces:

 1. Alles begint bij het begin, dus ook je huisstijl. Elk ontwerp dient van scratch af aan te beginnen, waarbij het verhaal als uitgangspunt wordt genomen. Vaak worden er standaardsjablonen of voorbeeldlogo’s gebruikt om te beginnen. Onze tip is om beiden achterwege te laten en vanuit het verhaal te beginnen met ontwerpen.
 2. Maak altijd verschillende voorstellen en ontwerpen voor een huisstijl. Hiermee zorg je voor voldoende keuze. In de voorstellen worden beelden verwerkt waar je niets voor voelt en beelden die je heel tof vindt. Beiden heb je nodig om het proces een boost te geven.
 3. Bekijk bij de ontwikkeling van beeldmerk van je nieuwe logo naar de toepasbaarheid. Het beeldmerk dient los van de naam ook het verhaal van je merk te vertellen. Zo kun je het beeldmerk op meerdere manieren toepassen.
 4. Kijk bij alle uitwerkingen van je huisstijl nauwlettend naar de toepasbaarheid. Waar wordt je huisstijl exact voor gebruikt? Denk ook goed na over de vorm van communicatiemiddelen die je gaat inzetten. Ga je briefpapier bijvoorbeeld uitsluitend online gebruiken of laat je dit drukken? In het eerste geval dien je er rekening mee te houden dat iedereen het briefpapier kan uitprinten. De printermarge dient in het ontwerp te worden meegenomen.
 5. Je huisstijl behoort een solide basis te zijn voor een optimale doorvertaling naar alle andere huisstijldragers en communicatiemiddelen.
 6. Je nieuwe visuele identiteit behoort echt jouw verhaal vertellen. Vanuit dit perspectief kun je het vertalen naar unieke toepassingen die je huisstijl laten opvallen. Een visitekaartje gemaakt van hout is voor een houtbewerker bijvoorbeeld een unieke toepassing die direct zijn verhaal vertelt.
 7. Gevoel is altijd belangrijker dan tijd. Het ontwerpen van een logo is een gezamenlijk proces van jou en de ontwerper. Neem ruim de tijd ervoor zodat het logo uitstekend bij je bedrijf past.

4.6 Van verhaal naar het logo

Het verhaal van je bedrijf is het belangrijkste element van je bedrijf. Waar veel bedrijven storytelling als marketingtruc inzetten, is storytelling voor ons een bewuste strategische keuze. Het is het verhaal van je merk, het onderscheidende vermogen van je merk dat je naar buiten wilt brengen. Dit verhaal wordt vertaald in het logo van je merk. Wat ons betreft storytelling in optima forma.

4.7 Waarom je huisstijl voor positionering zorgt

Een effectieve huisstijl is van cruciaal belang voor het positioneren van je merk. Het vormt de visuele identiteit en stelt je in staat om je te onderscheiden. Vaak wordt er echter een huisstijl ontwikkeld zonder een goed doordacht plan, terwijl het juist essentieel is om de gewenste positie in de markt te veroveren.

Positionering draait om het verkrijgen van een plek in het hoofd van de klant, gebaseerd op de identiteit van je merk. Het stelt je in staat om je te onderscheiden van de concurrentie en relevant te zijn voor je doelgroep. Mensen categoriseren graag, en met een goed gepositioneerd merk kan je doelgroep je product in een specifieke categorie plaatsen, waardoor je sneller in het geheugen blijft hangen. De huisstijl vertaalt deze positionering naar een visueel geheel, waarbij vormen, typografie, kleuren en fotografie een belangrijke rol spelen.

De vormen en elementen in je huisstijl, zoals in het logo, zijn belangrijk om je verhaal te vertellen en op te vallen tussen je concurrenten. Typografie geeft je huisstijl karakter en ondersteunt je merkverhaal op verschillende kanalen. Kleuren spelen een cruciale rol, omdat ze associaties oproepen en emoties beïnvloeden. Met de juiste kleurkeuze kan je je onderscheiden en de gewenste betekenis communiceren. Fotografie, vaak over het hoofd gezien, is een krachtig instrument om je merkverhaal te versterken en je positionering te verankeren in het hoofd van je potentiële klant.

Al deze principes vormen de basis voor een consistente en herkenbare huisstijl, die bijdraagt aan een effectieve positionering van je merk. Door ze toe te passen, zorg je ervoor dat je merk de juiste associaties oproept en een onderscheidende plaats verovert in de markt. Lees er meer over op Waarom je huisstijl voor positionering zorgt.

Aan de slag met een geslaagde huisstijl?

Ga samen met je sidekicks aan de slag!

Een huisstijl creëren is pas de vijfde stap in de reis naar een sterk merk! Boek een merksessie en kijk waar jouw merk staat in de merkreis!

5. Deel 2: Ontwerpen huisstijl

In het eerste deel van dit artikel zijn we ingegaan op de strategie en de keuzes die je dient te maken als je het hebt over de merknaam en huisstijl. In dit deel vertellen hoe je een huisstijl kunt ontwerpen en hoe wij daar mee omgaan. Hierbij kun je het verschil maken tussen beschrijvende en niet beschrijvende logo’s. Hoe dit zit lees je in het artikel Het ideale logo van een betekenisvol merk.

5.1 De 6 stappen in het ontwerpen van een huisstijl.

Bij het ontwerpen van een huisstijl komt veel kijken. Vaak wordt gedacht dat een logo eenvoudig wordt opgebouwd. Echter gaat er een heel proces aan vooraf. Wij gebruiken de volgende zes stappen in het ontwerpen van de huisstijl voor onze helden:

 1. Analyse en eisen

Zoals eerder vermeld, starten we met een analyse van het verhaal van je bedrijf. We gaan op zoek naar de belangrijke elementen in je verhaal die we willen visualiseren. We gaan samen de eisen bepalen voor je logo en de uitstraling die wilt koppelen aan jouw huisstijl.

 1. Eerste schetsen en concept

Wanneer de eisen zijn bepaald, gaan we aan de slag met het creatieve proces. Op basis van jouw verhaal gaan onze sidekicks voor je aan de slag. Ze laten zich hierbij inspireren door het verhaal van je bedrijf. Hieruit ontstaan de eerste schetsen op papier die vervolgens digitaal worden uitgewerkt. Ook wordt een lijst met passende lettertypen gemaakt. Dit alles leidt tot de eerste conceptversie.

 1. Huisstijl krijgt kleur

De eerste schetsen en concepten worden altijd in zwart wit stijl gedaan. Zo gaat alle aandacht uit naar de vormen in plaats van mogelijke kleuren. Kleuren die je niet tof vindt, vallen vaak meteen af terwijl de voorgestelde vorm wel goed bij je kan passen. Uit de eerste conceptversie ontstaan een aantal vormen en lettertypes die mogelijk interessant zijn. Deze ontwikkelen we vervolgens verder en we voegen er verschillende kleurvariaties aan toe.

 1. Definitieve versie

Samen met je ontwerper ontwikkel je jouw ideale logo. Het logo wordt in verschillende versies opgeleverd, zodat deze kan meeschalen met de toepassingen waarvoor je het logo wil gebruiken. Een liggend logo is bijvoorbeeld niet ideaal om te gebruiken op sociale media, een vierkant logo werkt vaak minder goed op een website. Door een responsive logo te ontwikkelen, kun je het logo voor elk middel op juiste wijze gebruiken .

 1. Huisstijlhandboek

Op basis van de gemaakte keuzes met betrekking tot de huisstijl ontwikkelen we het huisstijlhandboek. Hoe dit handboek eruit ziet, lees je verder in deel 3 van dit artikel.

 1. Alle andere instrumenten

Welke instrumenten je ook nodig hebt, samen met jou ontwikkelen we krachtige en functionele instrumenten op basis van de regels uit het huisstijlhandboek. Welk typen huisstijldragers er zoal zijn, lees je in deel 4.

5.2 Wat kleur doet met het imago van je bedrijf

Kleuren spelen in iedere huisstijl een belangrijke rol. Kleuren bepalen vaak het imago van je merk. De kleur blauw wordt in ontzettend veel zakelijke logo’s gebruikt. De reden hiervoor is dat deze kleur omdat betrouwbaarheid en eerlijkheid uitstraalt. De kleur geel straalt optimisme en levendigheid uit. De kleur van het logo van je bedrijf bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je bedrijf.

De kleur in combinatie met de vorm bepalen het imago van je bedrijf. Onze ervaring is dat iedereen een associatie heeft bij kleuren. Vaak hebben kleuren meerdere betekenissen. Zo betekent de kleur rood voor de ene persoon gevaar. Voor de ander betekent de kleur rood liefde. De toepassing van kleuren in je logo, de vorm van je logo en het lettertype bepalen uiteindelijk wat je met je logo wilt uitstralen.

In de bankensector worden door de gevestigde partijen voornamelijk rustige kleuren gebruikt. De challenger van deze traditionele banken, Bunq, gebruikt daarentegen een veelvoud van kleuren. Bunq valt daarmee op en is onderscheidend van de rest. De huisstijl zorgt daarmee dat je ook als merk kunt positioneren ten opzichte van je concurrenten.

Gouden regel huisstijl - kleurgebruik bij banken

Belangrijke tip: Ga niet over één nacht ijs betreft de keuze van de kleur(en). Geef het tijd en bekijk het logo in verschillende kleuren en kleurtinten. Op deze manier maak je een goede en bewuste keuze voor je logo. Een bepaalde kleur kan je zomaar verrassen!

Lees ook: De 5 gouden regels van de huisstijl

5.3 Het lettertype laat je bedrijf stralen

Lettertypes zijn samen met de vorm en de kleur een belangrijk element in de uitstraling van je logo. Kies altijd voor een uniek lettertype. Wanneer we simpel kijken, kunnen we stellen dat schreefloze letters die voller zijn een stevige en krachtige uitstraling hebben. Schreefletters ogen vaak iets drukker en worden geassocieerd met een chique uitstraling. Wanneer je een druk lettertype hebt, is het raadzaam om te kiezen voor een rustig beeldmerk. Op die manier passen lettertypes, vormen en kleuren precies in elkaar. Wanneer deze drie elementen goed in balans zijn, krijg je een krachtig logo.

Wanneer we naar de bouwsector kijken, zie je vooral het gebruik van vollere en stevigere lettertypes. Dergelijke lettertypes passen  goed bij het werk dat ze uitvoeren. Een advocatenkantoor heeft veelal een klassieke uitstraling met dunnere letter en vaak met schreef. Dit past weer goed bij de uitstraling van die branche. Wil je in jouw markt écht anders zijn, durf dan te kiezen voor het ongebruikelijke of kies voor een combinatie van schreefloos en schreef.

Belangrijke tip: Gebruik nooit hetzelfde lettertype dat in je logo is verwerkt in andere vormen van je communicatie. Dit haalt namelijk direct de kracht van je logo weg. Bij de overige vormen van communicatie is toepasbaarheid van belang. Wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Microsoft Office Word, is het beter om een standaardlettertype te nemen. De meeste ontvangers beschikken van niet over ongewone lettertypes. Hierdoor valt de kracht van je communicatie weg.

Lees ook: Het ideale logo van een betekenisvol merk

5.4 Het belang van consistentie

De consistentie in je huisstijl is essentieel voor het succes ervan. Nog te vaak zien we een bedrijf dat een website heeft en die kleuren gebruikt die totaal niet bij de huisstijl passen. Ook komt het voor dat allerlei elementen door elkaar worden gebruikt en een consistente stijl ver te zoeken is.

Hierdoor mis je op de juiste momenten de herkenbaarheid bij je doelgroep. Wanneer een potentiële klant van je merk je website heeft bezocht en je vervolgens op een van je sociale kanalen gaat volgen, is het belangrijk dat hij/zij jouw eenvoudig herkent. Wanneer je plotseling een totaal andere stijl gebruikt op sociale media, mis je een waardevol moment om jouw mooie verhaal met je potentiële klanten te delen. Zorg er dus voor dat je jouw huisstijl vastlegt en deze consistent gebruikt in al je uitingen. Zo herkent iedereen jouw merk overal en op ieder moment.

Naast herkenbaarheid is het ook van belang dat potentiële klanten jouw merk op de juiste manier herinneren. Consistentie in vorm, kleur en taal zorgt voor die herkenbaarheid.

Lees ook: De kracht van een consistente huisstijl!

5.5 Vastleggen van de merkrechten, wel of niet doen?

Wanneer je jouw merk aan het opzetten bent, wil je niet dat een concurrent het kan kopiëren. Als je net met je (nieuwe) merk begint, komt dit niet snel voor. Hoe meer succes en hoe groter je bekendheid, des te meer bedrijven jou merk/producten/diensten willen kopiëren. Registreer jouw merknaam als handelsnaam bij de KVK en je hebt al een redelijke bescherming tegen kopieergedrag.

In sommige gevallen is het verstandig om je merkrechten ook bij een merkenbureau vast te leggen. Daarmee ben je ervan verzekerd dat jouw merknaam veilig is tegen het kopieergedrag van (potentiële) internationale concurrenten. Nadeel is wel dat het veel administratieve handelingen met zich meebrengt en dat het geld kost. Wanneer je de ambitie hebt om een grote nationale of internationale speler te worden, is het wel raadzaam om te doen. Jouw inschrijving bij de KVK biedt dan niet voldoende bescherming.

Meer over het vastleggen van merkrechten lees je op de website van intellectueeleigendom.nl

Heldencase | Sportunity

De grootste contouren van het logo van Sportunity is ontstaan in één middag. Samen met Niels van Sportunity hebben we een middag samen gezeten en op basis van zijn wensen zijn ‘live’ de eerste schetsen en ontwerpen ontstaan. Het verdere verhaal achter het logo van Sportunity lees je hier.

6. Deel 3: Huisstijl handboek

In het derde deel van dit artikel gaan we verder met het huisstijlhandboek, een onmisbaar instrument voor ieder merk.

6.1 Wat is een huisstijl handboek?

Een huisstijlhandboek is een document waarin alle richtlijnen van je huisstijl zijn vastgelegd. In dit document is onder meer vastgelegd op welke wijze het logo gebruikt dient te worden, de specificaties van de kleuren van jouw huisstijl en typografie. Dit handboek is een belangrijk instrument dat iedereen die met je huisstijl werkt kan raadplegen om te achterhalen hoe jouw huisstijl exact dient te worden ingezet.

Je kunt het handboek bijvoorbeeld doorsturen naar een collega die een PowerPoint presentatie gaat maken of naar een bedrijf dat gebruik wilt maken van je logo voor op hun website.

6.2 Het belang van een handboek

Hierboven hebben we het belang van consistentie binnen je huisstijl besproken. Alle elementen dienen dezelfde positieve associatie op te roepen bij de gebruiker. Met het huisstijlhandboek zorg je ervoor dat alle uitingen van je merk consistent worden toegepast. Je maakt het eenvoudig voor iedereen die met de huisstijl van je merk werkt.

6.3 De 9 onderdelen van een huisstijl handboek

Het belang van een huisstijlhandboek is hopelijk duidelijk geworden. Hoe is een huisstijlhandboek eigenlijk opgebouwd? Het huisstijlhandboek bestaat over het algemeen uit 9 onderdelen. Het exact aantal onderdelen is afhankelijk van het formaat van de organisatie. Voor kleinere bedrijven is het huisstijlhandboek minder omvattend dan voor grotere bedrijven.

De 9 onderdelen van het huisstijlhandboek:

 1. Het merkhandboek

Vaak combineren we het merkhandboek met het huisstijlhandboek, zodat je één compleet en overzichtelijk handboek hebt voor je merk. In het merkhandboek is nauwkeurig vastgelegd waar je merk voor staat en wat de filosofie van je merk is. Wanneer je merk al langer bestaat, staan in het huisstijlhandboek ook de roots van je bedrijf beschreven. Met het toevoegen van het merkhandboek zorg je voor een compleet verhaal van je merk en huisstijl.

 1. Gebruik van het logo

In het huisstijlhandboek staat beschreven hoe je het logo van je merk dient te gebruiken. Denk aan de minimale grootte van je logo, de wijze van gebruik op sociale media en hoe je het logo op een gekleurde achtergrond toepast. Ook staat beschreven hoe je het logo responsive kunt inzetten.

 1. Gebruik van de pay-off

In het verlengde van het logo staat in het huisstijlhandboek beschreven hoe je de pay-off van je merk gebruikt en wanneer. In welke situatie gebruik je het logo mét pay-off en wanneer gebruik je het logo zonder pay-off?

 1. Gebruik lettertype (of typografie)

Het volgende onderdeel dat aanwezig in het huisstijlhandboek, is het gebruik van lettertypes van je merk. Welk lettertype wordt gebruikt voor drukwerk? Welke lettertype wordt gebruikt voor Word documenten? Welke bij online gebruik en dergelijke? Voor elk moment dat lettertypes worden toegepast, is nauwkeurig vastgelegd hoe ermee om te gaan. Bijvoorbeeld voor de platte tekst en koppen.

 1. Gebruik van kleuren

Welke kleuren horen bij de huisstijl van je merk? Hoe kan men deze kleuren het beste gebruiken? In het huisstijlhandboek is vastgelegd welke kleuren zijn gebruikt voor de huisstijl in verschillende kleurtypes. Denk aan kleurtypes zoals RAL, CMYK, RGB, PMS en de HEX-code.

 1. Gebruik iconen en vormen

Elke huisstijl maakt gebruik van verschillende vormen en iconen. In het huisstijlhandboek is vastgelegd welke iconen en vormen wanneer gebruikt dienen te worden.

 1. Gebruik van fotografie

Fotografie is belangrijk voor je merk. Een foto zorgt voor een bepaalde sfeer en gevoel bij je merk. Daarom is het goed om vast te leggen hoe wordt omgegaan met fotografie. Op welke wijze worden beelden bewerkt en hoe mogen ze worden gebruikt.

 1. Huisstijldragers

De huisstijl van je merk behoort consistent te worden doorgevoerd. Daarom wordt vastgelegd hoe de huisstijldragers worden ingezet. Er bestaan veel soorten huisstijldragers, de meest voorkomende zijn:

 1. Visitekaartjes;
 2. Presentaties;
 3. Offertes en facturen;
 4. Enveloppen;
 5. Website;
 6. E-mail(handtekening);
 7. Bedrijfskleding;
 8. Bedrijfsauto;
 9. Word-documenten;
 10. Formulieren en bonnen;
 11. Video’s (en thumbnails);
 12. Nieuwsbrief-templates;
 13. E-books;
 14. Sociale media banners, etc.

[expand title=”Bekijk de volledige lijst met huisstijldragers.”]

 1. Briefpapier
 2. Website
 3. Alle documenten, zoals word-documenten, rapporten, etc.
 4. Beursstand
 5. E-mail(handtekening)
 6. Facturen en offertes
 7. Enveloppen
 8. Adresetiketten
 9. Wenskaarten
 10. Kantoorinrichting en aankleding (zoals de muren op je kantoor, parkeerborden, etc.
 11. Gadgets
 12. Uitingen als sponsor, zoals reclameborden, logo’s, etc.
 13. Mappen
 14. Nieuwsbrief
 15. E-books (en whitepapers, etc.)
 16. Social media (headers, content, etc.)
 17. Bedrijfskleding
 18. Bedrijfsauto’s
 19. Banners
 20. Tassen
 21. Powerpoint sjablonen (of andere programma’s)
 22. Video-dragers
 23. Alle accounts en systemen die je gebruikt
 24. Verpakkingen van je producten
 25. Brochures, flyers, banners en alle andere offline promotiemiddelen
 26. Magazines die je merk inzet
 27. Advertenties
 28. Grote reclame-uitingen, zoals spandoeken, etc.
 29. Stickers
 30. Aankleding van je bedrijfspand (buitenkant)
 31. Visitekaartjes
 32. Mokken, bekers en ander servies
 33. Relatie-artikelen zoals schrijfblokken, pennen, etc.
 34. POS-materiaal, wat staat voor Point of Sale, het zijn producten die je inzet als winkel om de verkoop te bevorderen.
 35. Vlaggen
 36. Standaardformulieren zoals bonnen, algemene voorwaarden, etc.

[/expand]

 1. Richtlijnen

Hoe ga je correct om met de communicatie van je merk? Als laatste onderdeel van het huisstijl- en DNA-handboek is de totstandkoming van richtlijnen over de gedragingen van de mensen die met je merk werken.

Bekijk hoe we samen met Fietskoeriers Apeldoorn hebben gewerkt aan de restyling van hun huisstijl:

Meer over Fietskoeriers Apeldoorn en wat we samen gedaan hebben in de serie Held Uitgelicht.

6.4 Het online huisstijlhandboek

Het huisstijlhandboek kan wekelijks worden aangevuld. Het is verstandig om je huisstijlhandboek online aan te bieden, zodat iedereen altijd de meest recente versie gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld het huisstijlhandboek op een online webpagina plaatsen of in een portal.

Online kun je, naast het huisstijlhandboek, ook allerlei sjablonen toevoegen, zodat men deze sjablonen eenvoudig kan gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de sjablonen in je huisstijl zijn opgemaakt, waardoor je ervan verzekerd bent dat alle documenten in dezelfde stijl worden opgemaakt.

6.5 De 4 vragen die je moet stellen aan iemand die voor jou de huisstijl ontwerpt.

Het proces van het ontwikkelen van een huisstijl is erg belangrijk. Je ontwikkelt de uitstraling van je bedrijf voor de komende jaren. Het is verstandig om  bij het proces een externe partij te betrekken. Dit kan zijn een adviseur, een inspirator of een partij waaraan je het gehele ontwerp uitbesteed. Zorg er in ieder geval voor dat er één persoon is die je ondersteunt.

Wanneer je het ontwerpen van je huisstijl uitbesteedt, is het van belang dat je een goede ontwerper kiest. Wij voorzien je van 4 belangrijke aandachtspunten die je kunt voorleggen aan de ontwerper van jouw huisstijl:

 1. Hoe gaat de ontwerper te werk?

Het is belangrijk om te weten hoe een ontwerper exact te werk gaat. Er zijn ontwerpers die onderdelen van bestaande logo’s gebruiken en dat wil je liever niet. Daarnaast is het voor jou interessant om te weten welke stappen een ontwerper zet om tot een huisstijl te komen.

 1. Voorbeelden laten zien

Vraag de ontwerper of hij/zij voorbeelden kan tonen van huisstijlen die zijn gemaakt en voor andere partijen met daarbij de motivatie hoe tot het ontwerp gekomen is. Het verhaal achter deze huisstijlen geeft jou een goed beeld van de werkwijze. Je kunt zo eenvoudig beslissen of de werkwijze goed bij jou past.

 1. Wat zit er allemaal bij het huisstijlontwerp?

Wanneer je een huisstijl laat ontwerpen, is het wel zo fijn om te weten wat de ontwerper uiteindelijk precies oplevert. Zo kun je verschillende ontwerpers goed met elkaar vergelijken. De ene ontwerper kan in eerste instantie prijziger lijken dan de andere ontwerper. Wanneer er echter veel meer wordt geleverd, blijkt het uiteindelijk toch voordeliger dan vooraf gedacht. Goedkoop blijkt toch vaak duurkoop.

 1. Welke rechten heb ik met betrekking tot het ontwerp, kan ik het zelf of iemand anders het aanpassen?

Het is goed om samen met de ontwerper afspraken te maken met betrekking tot de rechten van de huisstijl van je merk. De ene ontwerper neemt auteursrechten erg serieus en vindt dat er absoluut niets mag worden veranderd aan de ontwerpen. De andere ontwerper gaat hier flexibel mee om en doet niet moeilijk over kleine veranderingen aan het oorspronkelijke ontwerp.

Aan de slag met een geslaagde huisstijl?

Ga samen met je sidekicks aan de slag!

Een huisstijl creëren is pas de vijfde stap in de reis naar een sterk merk! Boek een merksessie en kijk waar jouw merk staat in de merkreis!

7. Deel 4: Implementatie (huisstijldragers)

Het laatste deel van dit artikel gaat over de implementatie van je huisstijl. Je gaat aan de slag met de huisstijldragers van je merk.

7.1 Visitekaartjes

Een van de meest voorkomende huisstijldragers zijn visitekaartjes. Vaak wordt gezegd dat visitekaartjes uniek moeten zijn, maar is dat zo? Het ligt er maar net aan wat de eisen van je merk zijn voor de visitekaartjes.

Je visitekaartje is een mooi middel om op te vallen tussen alle andere visitekaartjes. Het is een goed idee om daar eens goed over na te denken. Bovenal dienen de visitekaartjes te passen bij je merk en het DNA van je bedrijf. Bedenk ook hoe je de visitekaartjes gaat opbouwen. Welke eisen stel je hieraan? Welke gegevens mogen erop worden vermeld?

Heldencase | Het verhaal achter het visitekaartje van Kennis van Sport

Een mooi voorbeeld van eisen voor een visitekaartje is bijvoorbeeld die van Kennis van Tennis. Het Nederlandse bedrijf doet veel zaken met partijen uit Azië. Het is daar gebruikelijk dat je jouw visitekaartje met twee handen uitdeelt, waar de ontvanger tegelijk aan de andere kant met twee handen het visitekaartje in ontvangst neemt. Voor dat visitekaartje is het belangrijk dat er veel witruimte is waar de vier handen zitten. De gegevens komen dan in het midden. Zie hier het visitekaartje die we voor hen hebben gemaakt.

7.2 Huisstijldragers en video

Videomarketing vormt een steeds belangrijker onderdeel van de communicatie van een merk. Het is erg aannemelijk dat jouw bedrijf al gebruikmaakt van video of dit in de toekomst gaat doen.

Zorg ervoor dat elke video die wordt gemaakt, past binnen de huisstijl van je merk. Om hiervan verzekerd te zijn, worden in het huisstijlhandboek de volgende onderdelen voor de video vastgelegd:

 • Een sjabloon voor de opbouw van de video. Waar komt het logo en welke elementen worden per video getoond?
 • Een sjabloon voor de eindsheet van de video;
 • Een sjabloon voor de thumbnail van de video. De thumbnail wordt vaak vergeten bij een video, maar is een essentieel onderdeel. Wanneer jouw video in de zoekresultaten van Facebook of YouTube wordt getoond, komt je thumbnail tevoorschijn. Deze moet zo interessant mogelijk zijn en tevens passen bij de huisstijl van je merk.

7.3 Ontwerp van overige huisstijldragers

Op het moment dat je bedrijf er behoefte aan heeft, ga je de overige huisstijldragers ontwerpen. Deze zijn allemaal gelieerd aan je huisstijl die in het huisstijlhandboek is opgenomen. Bij iedere drager die je ontwerpt, is het goed om te bedenken wat je doel ermee is. De ene keer is het nodig dat de huisstijldrager meer opvalt dan de andere keer. Een voorbeeld hiervan is het ontwerp dat wij hebben gemaakt voor Vintake. Dit bedrijf wil dat de bus (bedrijfswagen) opvalt en bij iedereen direct in het oog springt. Uiteraard wel passend bij de huisstijl van Vintake. Op die manier kun je telkens afvragen wat het doel is van de huisstijldrager.

Vintake wagen
Vintake wagen

Ben jij onze nieuwe held..

..en wil je aan de slag met je huisstijl?

Wil je aan de slag om jouw drive om de wereld of markt positief te veranderen? Wil je jouw merk vastleggen in een krachtige huisstijl? Boek nu een vrijblijvende Merksessie, waarin we samen de kracht van jouw (visuele) merk bespreken.

Ben jij onze nieuwe held..

..en wil je aan de slag met je huisstijl?

Wil je aan de slag om jouw drive om de wereld of markt positief te veranderen? Wil je jouw merk vastleggen in een krachtige huisstijl? Boek nu een vrijblijvende Merksessie, waarin we samen de kracht van jouw (visuele) merk bespreken.

Artikelen over huisstijl-ontwikkeling