Je huisstijl is niets zonder een goede merknaam. Je merknaam is de basis van de totale identiteit van je bedrijf. Hoe ontdek je de ideale merknaam van je bedrijf? Voordat je een creatief proces ingaat, raden wij je aan om een eisenlijst te maken voor je merknaam. De keuzes die je hierbij dient te maken:
De lengte van je merknaam
Wil je een korte of lange merknaam? De lengte van je merknaam kan een rol spelen in de herkenbaarheid van je merk. Ook heeft de lengte van de naam te maken met de eerstvolgende keuze.
Beschrijvend of unieke naam
Wanneer je een nieuwe merknaam in de markt zet, kun je grofweg kiezen tussen een beschrijvende naam en een unieke naam. Een beschrijvende naam is een naam die letterlijk beschrijft wat je merk doet en is. Een unieke naam behoort zich duidelijk te onderscheiden van de concurrenten. Een beschrijvende naam mag best lang zijn, een unieke naam is vaak korter.
Nationaal of internationaal
Heb je met je bedrijf het doel gesteld om internationaal te opereren? Dan is het van belang dat je naam internationaal gebruikt kan worden. Wil je je met name op de Nederlandse markt richten? In dit geval is het meestal verstandig om te kiezen voor een Nederlandse naam.
Echte of verzonnen woorden
Een andere keuze is of je echte of verzonnen woorden wilt gebruiken in je naam. Dit heeft ook te maken met de keuze voor een beschrijvende of unieke naam. In geval van een unieke naam, zijn verzonnen woorden wellicht een goede optie. In geval van een beschrijvende naam, geniet dit niet de voorkeur. Tenzij er sprake is van samentrekkingen die tezamen ergens op slaan. Zo is Spotify een verzonnen woord, het is een samentrekking tussen de woorden spot en identify.
Andere eisen
Uiteraard kun je nog veel meer eisen stellen aan de naam. Bijvoorbeeld dat de naam makkelijk te onthouden is. Denk zelf bewust en goed na over de eisen van je merknaam.
Creatieve sessie
Wanneer je de eisen voor je naam hebt bepaald, ga je het creatieve proces in. Breng ongeveer 5 tot 20 mensen bij elkaar die samen gaan nadenken over de nieuwe naam. Dit kunnen medewerkers zijn, maar ook mensen van buiten je vakgebied en branche voor een frisse blik. Bedenk vervolgens in een aantal rondes zoveel mogelijk merknamen. Zorg ervoor dat er in dit proces nog geen waardeoordelen worden gegeven. Dit is niet goed voor het creatieve proces. Creatieve vragen die je kunt stellen:
- Bedenk zoveel mogelijk namen die de oplossing voor de klant beschrijven;
- Bedenk zoveel mogelijk namen die passen bij de (nieuwe) identiteit van je bedrijf;
- Bedenk zoveel mogelijk namen vanuit de problemen van de klant;
- Bedenk zoveel mogelijk namen wat je merk doet voor klanten;
- Bedenk zoveel mogelijk namen vanuit wat je met je merk wilt bereiken;
Keuze van de namen
Uit de creatieve sessie ontstaan een groot aantal namen. Door deze namen vervolgens langs de meetlat van je eisen te leggen, stel je een shortlist op. Bepaal welke namen echt bij je bedrijf passen en bedenken vervolgens maximaal 10 andere variaties op de geselecteerde namen. Er bestaan een aantal zogeheten business name generators die je helpen om verschillende varianten te maken.
Breng de longlist terug tot een kleine shortlist van maximaal drie namen. Met behulp van deze shortlist kies je uiteindelijk de naam die het beste bij je merk past. Eventueel kun je hierbij de hulp inschakelen van enkele adviseurs in de directe omgeving. De definitieve keuze is altijd gebaseerd op de combinatie van gevoel en ratio.