Waarom investeren in branding als het al goed gaat? 3 overtuigende redenen
Vaak wordt gedacht dat je moet investeren in branding wanneer het niet goed gaat met je organisatie. Vaak wordt er pas geïnvesteerd in branding, wanneer de resultaten tegenvallen. Maar wat nu als het al heel goed gaat? Misschien haal je zelfs al je telefoonnummer van al je communicatiemiddelen af, omdat je de drukte niet meer aan kan. Heeft het dan nu zin om te investeren in merkontwikkeling?
Ons duidelijke antwoord is ja! En dat heeft 3 hoofdredenen:
- Je bent voorbereid op de onvermijdelijk mindere tijden.
- Je trek en behoudt het juiste talent voor je organisatie.
- Je vergroot de kans om de prijsdruk te verminderen.
1. Je bent voorbereid op de onvermijdelijk mindere tijden.
De economie gaat altijd in golven. Dit is altijd zo geweest en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Dat betekent dat er onvermijdelijk ook mindere tijden aankomen. Deze mindere tijden hebben we rond 2008 gekend met de kredietcrisis, rond 2020 met de coronapandemie en rond 2023 met de grondstoffencrisis door de oorlog in Oekraïne.
Het probleem met bedrijven die hard groeien, is dat ze vaak ook hard kunnen vallen. Juist als de fundering van de organisatie en het merk niet sterk is. Maar dat betekent dat het andersom ook zo werkt. Bedrijven die een sterke fundering hebben, zijn voorbereidt op deze mindere tijden. Door hun sterke fundering en imago zullen zij minder effect kennen van de slechte economische conjunctuur. We zien uit onderzoeken zelfs dat het vaak een positief effect heeft, waardoor ze ondanks de crisis doorgroeien. Onderzoek van Harvard Business Review toont aan dat bedrijven met een sterke branding gemiddeld 5 keer sneller herstellen van economische neergangen dan bedrijven zonder solide merkstrategie. In hun studie ‘Roaring Out of Recession’ werd aangetoond dat merken die strategisch blijven investeren tijdens economische neergangen, sneller en sterker herstellen dan hun concurrenten. Uit deze studie blijkt ook dat bedrijven die voorbij de onmiddellijke uitdagingen van de crisis kijken en strategisch plannen voor de toekomst, beter gepositioneerd zijn voor duurzaam succes.
Een mooi voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Citybank. In de financiële crisis van 2008 besloten ze veel in hun merk en service te investeren. Dit had als resultaat dat de Citybank tijdens deze periode en vooral daarna flink doorgroeide.
Een voorbeeld van een bedrijf dat níet investeerde in branding en daar de gevolgen van ondervond, is Nokia. In de vroege jaren 2000 was Nokia de onbetwiste marktleider in mobiele telefoons. Maar toen de smartphone-markt zich ontwikkelde, bleef Nokia te veel vasthouden aan oude strategieën. Ze communiceerden hun visie niet helder, waardoor het merk verwaterde. Ondertussen wisten Apple en Samsung zich via sterke merkpositionering als innovatieve marktleiders te vestigen. In 2013 moest Nokia haar mobiele telefoondivisie verkopen aan Microsoft. Dit laat zien dat zelfs een succesvol bedrijf kwetsbaar wordt als het niet blijft investeren in branding.

2. Je trekt en behoudt het juiste talent voor je organisatie.
Bedrijven bij wie het nu heel goed gaat, hebben enorme moeite om het juiste talent aan te trekken. Doordat ze snel moeten schakelen om de groei aan te kunnen, nemen ze ook snel mensen aan. Maar lang niet al deze mensen passen bij het merk en de cultuur. Vaak omdat het niet eens bekend is wat het merk en de cultuur dan precies is. De kans dat er een hoog verloop optreedt is een groot.
Verschillende studies wijzen daarnaast uit dat bedrijven met een sterk (werkgevers)merk gemiddeld tussen de 17,8% (Deepler.io) en de 38% (HR Praktijk) minder verloop onder personeel hebben. Tel daarbij op dat deze merken ook 22% meer productiever zijn (studie Gallup) en je weet dat het extreem belangrijk is om een sterk merk te bouwen. Helemaal wanneer het goed gaat, want er lekken dagelijks kosten weg die niet nodig zijn. Dat kan dagelijks tussen de € 140,- en € 1.048,- kosten!
Meer dan de helft van de werkzoekenden (62%, bron Inspirerende 40) let ook op de positieve impact die een organisatie maakt. Mensen willen dus werken voor bedrijven die ergens voor staan. Dat is waarom merken zoals Tony’s Chocolonely, Viisi en Seepje moeiteloos talent aantrekken. Ze hebben een helder verhaal, een sterke missie en een bedrijfscultuur waar mensen zich mee willen identificeren. En dat trekt mensen aan en laat ze langer werken bij deze organisaties.
Daarmee beïnvloedt branding niet alleen het externe beeld van een merk, maar ook de interne bedrijfscultuur. Een sterk merk zorgt ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen met de missie en waarden van het bedrijf. Dit moet zelfs, want wat je van buiten belooft, moet je van binnen waarmaken. Tony’s Chocolonely zorgt er bijvoorbeeld voor dat hun medewerkers zich echt onderdeel voelen van hun missie, waardoor ze zich sterker verbonden voelen met het merk.
Meer hierover lees je in het artikel Het merk als werkgever: aantrekken van toptalent
“Bedrijven met een sterke merkidentiteit kunnen niet alleen de prijsdruk vermijden, maar ook klantloyaliteit versterken en hogere marges behalen.”
3. Je vergroot de kans om de prijsdruk te verminderen.
Veel bedrijven bij wie het nu goed gaat strijden met hun concurrenten om prijs. De marges zijn niet al te groot. Investeren in een sterk merk helpt op lange termijn om die prijsdruk te verminderen. Bedrijven die niet veel van elkaar onderscheiden komen zo in een concurrentiestrijd om de laagste prijs te bieden. En dit is een race die niemand wint, want iedereen moet toegeven.
Terwijl onderzoek van Forbes aantoont dat sterke merken tot 20% hogere prijzen kunnen vragen zonder klanten te verliezen. Bedrijven met een sterke merkidentiteit kunnen niet alleen de prijsdruk vermijden, maar ook klantloyaliteit versterken en hogere marges behalen. Waarom? Omdat klanten niet alleen betalen voor het product, maar voor het gevoel en de waarde die het merk hen geeft.
Die hogere prijzen zijn niet alleen om je eigen zakken of die van de aandeelhouders te vullen. Deze hogere prijzen zorgen ervoor dat je een gezonder bedrijf bouwt die op lange termijn op weg is naar het behalen van de missie. Deze bedrijven investeren deze extra winst in innovatie om hun klanten nog betere te ondersteunen én de wereld mooier te maken. Op welke manier dan ook. En zeg nou zelf, wie wil dat nu niet?
Door nu te investeren in branding, bouw je een positie op waar klanten bereid zijn extra te betalen voor jouw merk. Een goed voorbeeld hiervan is Lululemon, dat zich onderscheidde in de sportkledingmarkt door een sterke community rond het merk op te bouwen en een diepgewortelde merkfilosofie te hanteren. Hun missie is het realiseren van het volledige potentieel in ieder mens, met als doel de wereld op lange termijn positief te transformeren.
De meerprijs die klanten betalen, gaat niet alleen naar kwalitatieve sportkleding, maar ook naar initiatieven zoals gratis yogalessen, evenementen voor de community en duurzame productontwikkeling. Ondanks de vele goedkopere alternatieven blijven klanten trouw aan Lululemon, juist vanwege de sterke merkbeleving en premiumpositionering.
Samenvattend: Je creëert meerwaarde en onderscheid jezelf van de concurrentie op iets anders dan alleen prijs.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Nog een paar redenen
Bovenstaande redenen zijn voor veel organisaties de belangrijkste, maar er zijn nog veel meer goede redenen om met branding aan de slag gaat als het goed gaat:
- Klantloyaliteit groeit – Het kan nu wel goed gaan, maar je wilt dat het ook goed blijft gaan! Een sterk merk bouwt langetermijnrelaties op met klanten, waardoor ze blijven terugkomen. Hiermee vergroot je de community van mensen die samen met jou aan de missie willen werken. De kans dat deze klanten overstappen op een ander merk wordt daarmee veel kleiner.
- Innovatief vermogen – Bedrijven die vanuit betekenis werken zijn innovatiever. Als je blijft doen wat je altijd deed, maar concurrenten veranderen, verlies je op termijn je positie. Branding en innovatie gaan hand in hand: je onderscheidt jezelf juist door trouw te blijven aan je kernwaarden en deze te vertalen naar de toekomst.
- Richting en samenhang – Wanneer het goed gaat, groeit ook de kans op ruis. Teams maken eigen keuzes, iedereen rent en voor je het weet werkt iedereen keihard maar niet meer in dezelfde richting. Een sterk merk geeft houvast: het biedt een gedeelde taal en een kompas voor beslissingen. Zo houd je ook in drukke tijden focus en verbinding in je organisatie.

Nu is hét moment om te investeren in branding
Hoe kun je vandaag al starten met het versterken van je branding?
- Definieer je merkfundering – Zorg dat iedereen binnen je organisatie weet waar jullie voor staan en definieer de betekenis, missie, visie, persoonlijkheid en positionering van je merk. Zorg dat je een sterke huisstijl hebt en voer dit door in alle merkdragers.
- Werk aan interne marketing – Zorg dat je merk ook intern wordt uitgedragen en je de juiste mensen aantrekt.
- Betrek je medewerkers – Laat je team actief bijdragen aan de merkstrategie en zorg dat ze zich ermee identificeren.
Als je nu wacht met investeren in je merk, loop je het risico dat je succes tijdelijk is. Sterke merken zijn niet alleen beter bestand tegen tegenslagen, maar trekken ook de beste medewerkers en klanten aan, terwijl ze hun prijzen kunnen verhogen zonder klanten te verliezen.
Of je bedrijf nu net groeit of al jaren goed draait: bouwen aan je merk is geen ‘extraatje’, maar een strategische noodzaak. Want als je nú investeert, ben je ook morgen nog relevant.
Aan de slag met branding? Download het Heldenmerk-pakket en start vandaag!
Waarom investeren in branding als het al goed gaat? 3 overtuigende redenen

Vaak wordt gedacht dat je moet investeren in branding wanneer het niet goed gaat met je organisatie. Vaak wordt er pas geïnvesteerd in branding, wanneer de resultaten tegenvallen. Maar wat nu als het al heel goed gaat? Misschien haal je zelfs al je telefoonnummer van al je communicatiemiddelen af, omdat je de drukte niet meer aan kan. Heeft het dan nu zin om te investeren in merkontwikkeling?
Ons duidelijke antwoord is ja! En dat heeft 3 hoofdredenen:
- Je bent voorbereid op de onvermijdelijk mindere tijden.
- Je trek en behoudt het juiste talent voor je organisatie.
- Je vergroot de kans om de prijsdruk te verminderen.
1. Je bent voorbereid op de onvermijdelijk mindere tijden.
De economie gaat altijd in golven. Dit is altijd zo geweest en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Dat betekent dat er onvermijdelijk ook mindere tijden aankomen. Deze mindere tijden hebben we rond 2008 gekend met de kredietcrisis, rond 2020 met de coronapandemie en rond 2023 met de grondstoffencrisis door de oorlog in Oekraïne.
Het probleem met bedrijven die hard groeien, is dat ze vaak ook hard kunnen vallen. Juist als de fundering van de organisatie en het merk niet sterk is. Maar dat betekent dat het andersom ook zo werkt. Bedrijven die een sterke fundering hebben, zijn voorbereidt op deze mindere tijden. Door hun sterke fundering en imago zullen zij minder effect kennen van de slechte economische conjunctuur. We zien uit onderzoeken zelfs dat het vaak een positief effect heeft, waardoor ze ondanks de crisis doorgroeien. Onderzoek van Harvard Business Review toont aan dat bedrijven met een sterke branding gemiddeld 5 keer sneller herstellen van economische neergangen dan bedrijven zonder solide merkstrategie. In hun studie ‘Roaring Out of Recession’ werd aangetoond dat merken die strategisch blijven investeren tijdens economische neergangen, sneller en sterker herstellen dan hun concurrenten. Uit deze studie blijkt ook dat bedrijven die voorbij de onmiddellijke uitdagingen van de crisis kijken en strategisch plannen voor de toekomst, beter gepositioneerd zijn voor duurzaam succes.
Een mooi voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Citybank. In de financiële crisis van 2008 besloten ze veel in hun merk en service te investeren. Dit had als resultaat dat de Citybank tijdens deze periode en vooral daarna flink doorgroeide.
Een voorbeeld van een bedrijf dat níet investeerde in branding en daar de gevolgen van ondervond, is Nokia. In de vroege jaren 2000 was Nokia de onbetwiste marktleider in mobiele telefoons. Maar toen de smartphone-markt zich ontwikkelde, bleef Nokia te veel vasthouden aan oude strategieën. Ze communiceerden hun visie niet helder, waardoor het merk verwaterde. Ondertussen wisten Apple en Samsung zich via sterke merkpositionering als innovatieve marktleiders te vestigen. In 2013 moest Nokia haar mobiele telefoondivisie verkopen aan Microsoft. Dit laat zien dat zelfs een succesvol bedrijf kwetsbaar wordt als het niet blijft investeren in branding.

2. Je trekt en behoudt het juiste talent voor je organisatie.
Bedrijven bij wie het nu heel goed gaat, hebben enorme moeite om het juiste talent aan te trekken. Doordat ze snel moeten schakelen om de groei aan te kunnen, nemen ze ook snel mensen aan. Maar lang niet al deze mensen passen bij het merk en de cultuur. Vaak omdat het niet eens bekend is wat het merk en de cultuur dan precies is. De kans dat er een hoog verloop optreedt is een groot.
Verschillende studies wijzen daarnaast uit dat bedrijven met een sterk (werkgevers)merk gemiddeld tussen de 17,8% (Deepler.io) en de 38% (HR Praktijk) minder verloop onder personeel hebben. Tel daarbij op dat deze merken ook 22% meer productiever zijn (studie Gallup) en je weet dat het extreem belangrijk is om een sterk merk te bouwen. Helemaal wanneer het goed gaat, want er lekken dagelijks kosten weg die niet nodig zijn. Dat kan dagelijks tussen de € 140,- en € 1.048,- kosten!
Meer dan de helft van de werkzoekenden (62%, bron Inspirerende 40) let ook op de positieve impact die een organisatie maakt. Mensen willen dus werken voor bedrijven die ergens voor staan. Dat is waarom merken zoals Tony’s Chocolonely, Viisi en Seepje moeiteloos talent aantrekken. Ze hebben een helder verhaal, een sterke missie en een bedrijfscultuur waar mensen zich mee willen identificeren. En dat trekt mensen aan en laat ze langer werken bij deze organisaties.
Daarmee beïnvloedt branding niet alleen het externe beeld van een merk, maar ook de interne bedrijfscultuur. Een sterk merk zorgt ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen met de missie en waarden van het bedrijf. Dit moet zelfs, want wat je van buiten belooft, moet je van binnen waarmaken. Tony’s Chocolonely zorgt er bijvoorbeeld voor dat hun medewerkers zich echt onderdeel voelen van hun missie, waardoor ze zich sterker verbonden voelen met het merk.
Meer hierover lees je in het artikel Het merk als werkgever: aantrekken van toptalent
“Bedrijven met een sterke merkidentiteit kunnen niet alleen de prijsdruk vermijden, maar ook klantloyaliteit versterken en hogere marges behalen.”
3. Je vergroot de kans om de prijsdruk te verminderen.
Veel bedrijven bij wie het nu goed gaat strijden met hun concurrenten om prijs. De marges zijn niet al te groot. Investeren in een sterk merk helpt op lange termijn om die prijsdruk te verminderen. Bedrijven die niet veel van elkaar onderscheiden komen zo in een concurrentiestrijd om de laagste prijs te bieden. En dit is een race die niemand wint, want iedereen moet toegeven.
Terwijl onderzoek van Forbes aantoont dat sterke merken tot 20% hogere prijzen kunnen vragen zonder klanten te verliezen. Bedrijven met een sterke merkidentiteit kunnen niet alleen de prijsdruk vermijden, maar ook klantloyaliteit versterken en hogere marges behalen. Waarom? Omdat klanten niet alleen betalen voor het product, maar voor het gevoel en de waarde die het merk hen geeft.
Die hogere prijzen zijn niet alleen om je eigen zakken of die van de aandeelhouders te vullen. Deze hogere prijzen zorgen ervoor dat je een gezonder bedrijf bouwt die op lange termijn op weg is naar het behalen van de missie. Deze bedrijven investeren deze extra winst in innovatie om hun klanten nog betere te ondersteunen én de wereld mooier te maken. Op welke manier dan ook. En zeg nou zelf, wie wil dat nu niet?
Door nu te investeren in branding, bouw je een positie op waar klanten bereid zijn extra te betalen voor jouw merk. Een goed voorbeeld hiervan is Lululemon, dat zich onderscheidde in de sportkledingmarkt door een sterke community rond het merk op te bouwen en een diepgewortelde merkfilosofie te hanteren. Hun missie is het realiseren van het volledige potentieel in ieder mens, met als doel de wereld op lange termijn positief te transformeren.
De meerprijs die klanten betalen, gaat niet alleen naar kwalitatieve sportkleding, maar ook naar initiatieven zoals gratis yogalessen, evenementen voor de community en duurzame productontwikkeling. Ondanks de vele goedkopere alternatieven blijven klanten trouw aan Lululemon, juist vanwege de sterke merkbeleving en premiumpositionering.
Samenvattend: Je creëert meerwaarde en onderscheid jezelf van de concurrentie op iets anders dan alleen prijs.
Waarom PMC voor iets anders dan Product Markt Combinatie moet staan
Marketeers en ook veel ondernemers kennen de term PMC. Al jarenlang staat deze term voor Product-Markt Combinatie. Maar de nieuwe economie vraagt ook om een nieuwe definitie van deze term: Product-Maatschappij Combinatie. Waarom PMC ergens anders voor moet staan leggen we in dit artikel uit.
Uitdagingen in wereld treffen ook jouw bedrijf
Laten we beginnen met de uitdagingen die we in de wereld zien. Dat zijn er nogal wat. Van eenzaamheid onder ouderen tot schaarste van grondstoffen. Van het gat in de ozonlaag tot de kloof tussen arm en rijk. Er zijn veel uitdagingen in de wereld en maatschappij die we met zijn allen moeten aangaan.
Maar veel van deze uitdagingen zijn niet alleen een probleem van een ander, maar leidt ook tot problemen voor organisaties. Materiaaltekort zorgt voor hogere prijzen óf het niet kunnen verkrijgen van grondstoffen. Eenzaamheid kan leiden tot extra mantelzorg en minder betrokkenheid bij de organisatie.
Daarnaast zorgen ontwikkelingen in de maatschappij er ook voor dat bedrijven mee moeten. Zo kijkt meer dan de helft van de werkzoekenden naar de positieve impact van een organisatie en hebben bedrijven met een duidelijke betekenis een voorsprong op het gebied van groei ten opzichte van bedrijven die niet vanuit betekenis werken.

Waarmaken van je betekenis
Wat we nog te vaak zien is dat bedrijven op hun website of in de media een mooi verhaal vertellen, maar er toch bar weinig van waarmaken wanneer ze voor belangrijke keuzes staan. Termen als green washing en purpose washing komen hier vaak om de hoek kijken. Bedrijven willen betekenisvol lijken, maar zijn het in essentie niet.
Terwijl het waarmaken van je merkbelofte (en dus je betekenis) essentieel is voor de maatschappij, voor de bedrijfsresultaten en je medewerkers. En daar komt de herijking van de PMC om de hoek kijken.
“Traditionele PMC’s nemen vaak geen externe kosten, zoals milieuvervuiling en sociale impact mee in de strategische besluitvorming. Dit kan leiden tot keuzes die op korte termijn economisch voordelig zijn, maar nadelige gevolgen hebben voor duurzaamheid en maatschappelijk welzijn en daarmee ook extra kosten voor de organisatie zelf.”
PMC als Product-markt combinatie
Een product-markt combinatie is wat we jarenlang hebben gezien als een strategisch concept dat wordt gebruikt om de relatie tussen een specifiek product en de bijbehorende doelgroep te definiëren. Het doel van een PMC is om een helder beeld te krijgen van welke producten worden aangeboden en aan welke marktsegmenten deze producten worden verkocht.
Met deze definitie richt je je compleet op de markt en hoe je in de markt op korte termijn succes kan hebben. Traditionele PMC’s nemen vaak geen externe kosten, zoals milieuvervuiling en sociale impact mee in de strategische besluitvorming. Dit kan leiden tot keuzes die op korte termijn economisch voordelig zijn, maar nadelige gevolgen hebben voor duurzaamheid en maatschappelijk welzijn en daarmee ook extra kosten voor de organisatie zelf.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Nog een paar redenen
Bovenstaande redenen zijn voor veel organisaties de belangrijkste, maar er zijn nog veel meer goede redenen om met branding aan de slag gaat als het goed gaat:
- Klantloyaliteit groeit – Het kan nu wel goed gaan, maar je wilt dat het ook goed blijft gaan! Een sterk merk bouwt langetermijnrelaties op met klanten, waardoor ze blijven terugkomen. Hiermee vergroot je de community van mensen die samen met jou aan de missie willen werken. De kans dat deze klanten overstappen op een ander merk wordt daarmee veel kleiner.
- Innovatief vermogen – Bedrijven die vanuit betekenis werken zijn innovatiever. Als je blijft doen wat je altijd deed, maar concurrenten veranderen, verlies je op termijn je positie. Branding en innovatie gaan hand in hand: je onderscheidt jezelf juist door trouw te blijven aan je kernwaarden en deze te vertalen naar de toekomst.
- Richting en samenhang – Wanneer het goed gaat, groeit ook de kans op ruis. Teams maken eigen keuzes, iedereen rent en voor je het weet werkt iedereen keihard maar niet meer in dezelfde richting. Een sterk merk geeft houvast: het biedt een gedeelde taal en een kompas voor beslissingen. Zo houd je ook in drukke tijden focus en verbinding in je organisatie.

Nu is hét moment om te investeren in branding
Hoe kun je vandaag al starten met het versterken van je branding?
- Definieer je merkfundering – Zorg dat iedereen binnen je organisatie weet waar jullie voor staan en definieer de betekenis, missie, visie, persoonlijkheid en positionering van je merk. Zorg dat je een sterke huisstijl hebt en voer dit door in alle merkdragers.
- Werk aan interne marketing – Zorg dat je merk ook intern wordt uitgedragen en je de juiste mensen aantrekt.
- Betrek je medewerkers – Laat je team actief bijdragen aan de merkstrategie en zorg dat ze zich ermee identificeren.
Als je nu wacht met investeren in je merk, loop je het risico dat je succes tijdelijk is. Sterke merken zijn niet alleen beter bestand tegen tegenslagen, maar trekken ook de beste medewerkers en klanten aan, terwijl ze hun prijzen kunnen verhogen zonder klanten te verliezen.
Of je bedrijf nu net groeit of al jaren goed draait: bouwen aan je merk is geen ‘extraatje’, maar een strategische noodzaak. Want als je nú investeert, ben je ook morgen nog relevant.
Aan de slag met branding? Download het Heldenmerk-pakket en start vandaag!

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.