Ultiem stappenplan voor een succesvolle rebranding

Rebranding is een veel gehoord begrip in de marketingwereld. En vaak niet meer dan terecht als je het ons vraagt. We leven in een tijd waarin ondernemen met waarde voor de samenleving alleen maar belangrijker wordt. Veel merken zijn dan ook bezig met de zoektocht waar zij voor staan en met welke koers zij de toekomst ingaan. Daarom ontvang je in dit artikel de ultieme handleiding voor een succesvolle rebranding.

In dit artikel nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

Wat is rebranding?

Voor veel ondernemers is branding en rebranding een lastige term. Wat houdt het nu eigenlijk in? Branding is het neerzetten van je imago bij het publiek. Het gaat erover wat je merk voor gevoel oproept bij je publiek. En je publiek kan zowel je klanten, medewerkers als andere stakeholders zijn.

In de hedendaagse marketing wordt nog steeds gedacht dat branding te maken heeft met het uiterlijk van een merk. ‘Het gaat om de verpakking’ wordt dan beweerd. Wij geloven dat branding een proces van het innerlijk en uiterlijk van je merk is. Het gaat erom wat je als merk drijft en dat wil je graag laden bij het juiste publiek.

Rebranding is daarbij het verbeteren, vervangen of volledig omgooien van het merk-uiterlijk en het ontwikkelen van het innerlijk van het merk. Dit kan gaan om de naam, het logo, de vormgeving, maar ook om het aanscherpen of soms zelfs helemaal veranderen van de identiteit van de organisatie.

Waarom zou je voor een rebranding gaan?

Een rebranding is voor veel merken interessant. Grofweg kun je twee soorten rebranding onderscheiden:

 1. Je huidige merknaam met een ander innerlijk en uiterlijk in de markt zetten
 2. Met een nieuwe merkidentiteit onder een nieuwe merknaam en visuele identiteit naar buiten treden.

Welke voor jouw merk van toepassing is, is op voorhand moeilijk te zeggen. We zien regelmatig dat organisaties die bewust kiezen om voor een betekenisvol merk te gaan, ook hun merknaam wijzigen. De oude naam past dan niet meer bij hun betekenisvolle activiteiten.

6 hoofdredenen om een rebranding-traject in te gaan

Er zijn veel redenen om een rebranding-traject aan te vliegen voor je merk. Als marketingbureau speciaal voor heldenmerken, zien wij de volgende 6 hoofdredenen:

 1. Er is te weinig betrokkenheid van medewerkers binnen je organisatie en daarom wil je een nieuwe koers inzetten voor je merk;
 2. De klantbehoeften van de huidige klanten veranderen;
 3. Het imago van je huidige merk is negatief;
 4. De huidige merkidentiteit past niet meer bij wat het bedrijf écht wil;
 5. Je wilt veel meer vanuit betekenis werken met jullie merk!
 6. Je huidige bedrijf groeit uit zijn jas en het huidige merk werkt beperkend voor verdere groei (in nieuwe markten).

De reden dat je dit artikel leest, is om dat je geïnteresseerd bent in de rebranding van je merk. Herken je je in één van deze redenen?

Rebranding tijdens een crisis

Vaak wordt gedacht dat tijdens een crisis het opnieuw branden van je merk een slecht idee is. Je hebt immers wel wat anders aan je hoofd. Terwijl juist tijdens een crisis (het liefst daarvoor natuurlijk) een rebranding een hele goede optie is.

Wat veel bedrijven tijdens een crisis doen is het beperken van de korte termijn risico’s. Ze beperken budgetten om op die manier de crisis te lijf te gaan. Op korte termijn heeft dit een positief effect, maar de markt en de wereld veranderen. Op lange termijn zorg je ervoor dat je merk niet (meer) aansluit bij klantbehoeften of stakeholdersbehoeften. Terwijl het investeren in je merk juist veel waarde oplevert. En dat zag je tijdens de kredietcrisis in 2008, waar bedrijven met een sterk merk groeiden.

Rebranding, ook voor kleine bedrijven

Nog te vaak wordt gedacht dat rebranding iets is voor grote bedrijven met enorme budgetten. Maar rebranding, of het ontwikkelen van je merk is voor ieder bedrijf interessant. MKB-bedrijven zien zich vaak niet als merk, waarbij we vaak zien dat deze bedrijven tegen een plafond oplopen. Wanneer je als MKB- bedrijf juist investeert in je merk en daarmee je merk een rebranding geeft zie je dat ze groeien. Niet om meer winst te maken en zichzelf te verrijken, maar juist om daarmee meer impact te kunnen maken.

Lees ook: Merken bouwen voor het MKB in 17 voorbeelden

Rebranding met de Merkreis

Merkreis Creating Heroes

Het branden van je merk noemen wij liever merkontwikkeling. Voor merkontwikkeling (of branding zo je wilt😉) hebben wij de merkreis ontwikkelt. Een reis waarbij je iedere halte chronologisch doorloopt om je merk te ontwikkelen. De merkreis bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. De identiteit van je merk:dit is het unieke wat je merk te bieden heeft. Dit start bij de betekenis die je merk heeft voor de omgeving, het land of de wereld. Deze betekenis zet je om in een visie en de missie. Hierbij is de missie een doorslaggevend onderdeel in de identiteit. Als laatste is de merkpersoonlijkheid van belang. Hierbij kun je denken aan de kernwaarden, de krachten en de taal van je merk.
 2. De positionering en huisstijl van je merk:Wanneer de identiteit helder is, is het verstandig om te kijken hoe je merk zich positioneert ten opzichte van de concurrentie. Door marktonderzoek te doen ontdek je de beste positionering voor je merk. Wanneer de positionering staat laat je de huisstijl aansluiten bij de identiteit en positionering van je merk.
 3. De merkdragers:Dit zijn alle communicatiemiddelen, alle signing en de website van je merk. Al deze dragers dienen dezelfde taal, hetzelfde beeld en uitstraling te hebben. Door alles op één lijn te krijgen ontstaat er consistentie, wat ervoor zorgt dat het publiek je gaat herkennen.
 4. Merk laden:Het laden van je merk is de laatste halte in de merkreis. Het laden van je merk doe je extern (bij klanten, bij stakeholders, etc.), intern (door te focussen op cultuur en leiderschap) en door te focussen op de organisatie (door te kijken hoe je als organisatie groeit, door te innoveren, meer impact te maken, etc.).

Alles over de merkreis lees je hier.

Rebranding, wat verander je?

Bij een rebranding-traject denken veel mensen alleen aan het veranderen van de naam en/of het uiterlijk van het merk. Wij geloven echter dat rebranding een breder spectrum omvat. Het is een proces om je merk toekomstbestendig te maken en vereist een herziening van de merkidentiteit, samen met de positionering, huisstijl en merkdragers. Deze elementen vormen de fundering van je merk.

Wat er precies verandert tijdens een rebranding is afhankelijk van de specifieke situatie. Er is geen generiek antwoord op deze vraag. Het hangt af van de reden achter de rebranding. Als het imago van je merk negatief is, is de kans groot dat er een algehele verandering plaatsvindt. In gevallen waarin er weinig betrokkenheid is binnen de organisatie, kan het aanpassen van de merkidentiteit voldoende zijn.

We merken echter dat het onverstandig is om slechts enkele onderdelen te herzien tijdens het rebrandingsproces. Het is verstandig om alle aspecten van de merkreis te doorlopen, zodat je volledig up-to-date bent. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de huisstijl van je merk verandert, maar dit is niet altijd noodzakelijk.

Download de gratis Rebranding Gids

Zelf aan de slag met rebranding? Download dan de gratis Rebranding Gids: De reis naar een nieuwe merkidentiteit. In deze gids behandelen we:

Wat rebranding is en waarom betekenis zó belangrijk is;

Wat de redenen voor rebranding zijn;

Het stappenplan om met de rebranding aan de slag te gaan;

Geslaagde en mislukte voorbeelden van Rebranding;

Tips en trucks bij het rebranding-proces.

Voordat je begint met rebranding: bereid je goed voor en verdeel verantwoordelijkheden

Voordat je begint met het rebranden van je merk, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de verantwoordelijkheden te verdelen. Zorg ervoor dat je duidelijk inzicht hebt in de reden achter de rebranding en stel realistische budgetten en tijdschema’s op. Het is ook raadzaam om externe expertise in te schakelen om een frisse kijk op je bedrijf te krijgen en de kern van je nieuwe merk te bepalen.

Vorm een merkteam binnen je organisatie en wijs een procesmanager aan. Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor het hele rebrandingsproces en zal het team aansturen. Betrek al je collega’s bij het proces door een startbijeenkomst te plannen, waarin je uitlegt hoe het proces eruit zal zien en welke bijdrage er van hen wordt verwacht. Door hun betrokkenheid te vergroten, krijg je waardevolle input en creëer je een gezamenlijk merk. Houd je collega’s op de hoogte van de voortgang van het proces om het gevoel van gedeeld eigenaarschap te versterken. Samen maak je het rebranding-traject tot een succes.

Het 7 Stappenplan voor een succesvolle rebranding

Wanneer je aan de slag gaat met het proces van rebranding, komt er heel veel op jou en je organisatie af. Vaak zien we dat een rebranding-proces een aantal dezelfde stappen heeft. Bekijk het 7 stappenplan voor een succesvolle rebranding van je merk. Deze sluit natuurlijk aan op de merkreis.

1. Ontdek de betekenis van je merk

De betekenis van je merk is wat jouw organisatie onderscheidt van anderen. Het vormt de kern van waar je merk voor staat. De eerste stap is dan ook om de essentie van je merk te ontdekken. Uit onze gesprekken met ondernemers en directeuren blijkt dat in 9 van de 10 gevallen deze betekenis nog niet volledig begrepen wordt. Het gebrek aan betekenis in de organisatie kan leiden tot minder betrokkenheid van medewerkers, het minder aantrekkelijk zijn voor klanten en het ontbreken van onderscheidend vermogen. Meer over het ontdekken van de betekenis lees je in de Rebranding Gids.

2. Creëer een heldere visie en krachtige missie

Een sterke visie en missie zijn essentieel voor je merk, omdat ze je merkverhaal definiëren. Je kunt ze ook anders noemen, zoals gezamenlijke ambitie, gedurfde dromen of merkdoelstelling. Het belangrijkste is dat je organisatie goed nadenkt over de inhoud van de visie en missie. De visie weerspiegelt hoe je merk de wereld/markt ziet, terwijl de missie de grote opdracht voor je organisatie beschrijft. De missie fungeert als een kompas voor je organisatie tijdens de verdere merkreis. Op basis van de missie kun je een roadmap met deelmissies ontwikkelen om naar je missie toe te werken. Dit geeft je een helder overzicht van hoe je de missie kunt bereiken. Meer over de visie en missie lees je in de Rebranding Gids.

3. Ontdek de unieke persoonlijkheid van je merk

De persoonlijkheid van je merk wordt vaak over het hoofd gezien binnen organisaties en tijdens de rebranding, terwijl het juist veel handvatten biedt om je te onderscheiden. Om de merkpersoonlijkheid te ontdekken, maken we veel gebruik van merkarchetypen. Deze archetypen vormen de basis voor het bepalen van de merkpersoonlijkheid.

In deze fase is het belangrijk om je merk te zien als een entiteit. Door je merk als entiteit te beschouwen, krijg je een beter gevoel van de persoonlijkheid ervan. Dit omvat de kernwaarden, heldenkrachten en eigenschappen van je merk. Daarnaast ontwikkel je richtlijnen voor de tone of voice, de merktaal en het gewenste gedrag van je merk. Met de persoonlijkheid heb je de identiteit van je merk gedefinieerd. Deze leg je vast in een merkpaspoort, dat als leidraad dient voor iedereen die met het merk werkt.

4. Herijk de positionering van je merk

Een sterke positionering van je merk is essentieel om de gewenste associaties bij je doelgroep te creëren. Het is belangrijk dat je merk na de rebranding op een positieve manier wordt waargenomen in relatie tot de belangrijkste thema’s. Maar hoe ga je te werk bij het bepalen van de positionering van je merk?

De identiteit van je merk heb je in de eerste drie stappen ontwikkelt, dat vormt de basis voor de positionering. Vervolgens is het belangrijk om in gesprek te gaan met je klanten en te luisteren naar hun behoeften, wensen en percepties. Zo krijg je inzicht in de relevantie van je merk voor hen.

Daarnaast is het van belang om de concurrentie te analyseren. Ontdek waar jouw merk zich onderscheidt en identificeer de unieke voordelen en kenmerken die je merk te bieden heeft. Deze inzichten vormen de basis voor het maken van een weloverwogen keuze voor de positionering van je merk.

Uiteindelijk vertaal je deze positionering naar een duidelijk positioneringsstatement en een pakkende pay-off die de essentie van je merk weergeven. Deze communicatieve elementen dragen bij aan het creëren van de gewenste perceptie bij je doelgroep. Naast de positionering is het ook belangrijk om je merknaam te evalueren. Beoordeel of deze nog passend is bij je nieuwe merk en positionering. Indien nodig, neem stappen om een nieuwe merknaam te ontwikkelen die beter aansluit bij de identiteit en positionering van je merk.

Op basis van de positionering van je merk maak je strategische keuzes om je positie in de markt te claimen en je merk effectief te positioneren ten opzichte van concurrenten. Deze strategische keuzes omvatten onder andere de ontwikkeling van unieke waardeproposities, het bepalen van de juiste doelgroepen en het kiezen van de meest geschikte marketing- en communicatiekanalen. Voor bedrijven die verschillende merken bezitten maken hier strategische keuzes welke merkarchitectuur hier het beste bij past, en hoe het merkverhaal wordt doorvertaald. Door deze strategische keuzes zorgvuldig te maken en uit te voeren, kun je je merk op een onderscheidende en succesvolle manier positioneren.

Download de gratis Rebranding Gids

Zelf aan de slag met rebranding? Download dan de gratis Rebranding Gids: De reis naar een nieuwe merkidentiteit. In deze gids behandelen we:

Wat rebranding is en waarom betekenis zó belangrijk is;

Wat de redenen voor rebranding zijn;

Het stappenplan om met de rebranding aan de slag te gaan;

Geslaagde en mislukte voorbeelden van Rebranding;

Tips en trucks bij het rebranding-proces.

5. Evalueer en ontwikkel de huisstijl van je merk

Nu je de merkidentiteit hebt bepaald en de merknaam hebt herijkt, is het tijd om het visuele aspect van je merk te beoordelen. Samen met een ontwerper ga je aan de slag om de visuele identiteit verder te ontwikkelen.

De visuele identiteit van je merk moet de essentie en positionering van je merk weerspiegelen. Wanneer mensen het verhaal van je bedrijf horen, moeten ze direct de visuele representatie ervan herkennen. Laat de ontwerper op basis van het merkverhaal, de persoonlijkheid en de positionering verschillende voorstellen maken voor een logo of creatief concept. Bij het ontwikkelen van een creatief concept bouw je voort op de bestaande huisstijl, zodat het beter aansluit bij de positionering. Dit kan betekenen dat je extra elementen toevoegt of gebruik maakt van geschikte fotografie.

Door op deze manier verschillende keuzemogelijkheden te creëren, kan het merkteam een weloverwogen beslissing nemen over de juiste visuele identiteit. Maak deze keuze zorgvuldig. Het herontwikkelen van een huisstijl vergt aanzienlijke investeringen in termen van budget en tijd, maar kan ook grote voordelen opleveren wanneer het perfect aansluit. Door vooraf meerdere opties te verkennen, kun je de keuze beter afwegen. Meer over het ontwikkelen van een huisstijl tijdens het rebrandingsproces lees je in de Rebranding Gids.

6. Update alle merkdragers

Update alle merkdragers om je merkverhaal consistent naar buiten te brengen. Dit omvat zowel offline als online communicatiemiddelen, zoals briefpapier, visitekaartjes, flyers, brochures, sociale mediakanalen, banners, advertenties en de bedrijfswebsite. Zorg ervoor dat alle merkdragers in lijn zijn met de herziene huisstijl en het merkverhaal, zodat ze dezelfde uitstraling hebben.

Bij het updaten van de merkdragers is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de website. De website dient als een cruciaal onderdeel van je online marketing en moet het nieuwe verhaal op een effectieve manier overbrengen. Dit proces omvat het bepalen van het doel van de website, het opstellen van een eisenpakket, het maken van een websiteplan met de websitedesigner en websitebouwer, het ontwikkelen van een prototype, het verzamelen van teksten, afbeeldingen en video’s, en het uiteindelijk lanceren van de website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de website nauwkeurig de visuele identiteit en het merkverhaal weerspiegelt en de gekozen doelstellingen bereikt.

Naast online en offline communicatiemiddelen is er ook aandacht voor de signing van het bedrijfspand en het wagenpark. Deze moeten dezelfde uitstraling hebben als de andere merkdragers om consistentie te waarborgen. Daarnaast biedt het interieur van het bedrijfspand de mogelijkheid om het merkverhaal verder te versterken en tot leven te brengen.

Door alle merkdragers te updaten en ervoor te zorgen dat ze consistent zijn met de herziene huisstijl en het merkverhaal, kun je een krachtige en coherente merkbeleving creëren.

7. Merk laden

Het laden van je merk is een cruciale stap in het rebranding-proces. Om je merk effectief te laden, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen het interne en externe aspect van het merkladen.

Het interne laden van je merk houdt in dat je je organisatie betrekt bij de vernieuwde merkidentiteit. Het gaat erom dat alle medewerkers het nieuwe merk begrijpen, omarmen en uitdragen. Dit creëert een gemeenschappelijk begrip en betrokkenheid bij de vernieuwde koers van je merk. Door middel van interne communicatie, trainingen en workshops kun je ervoor zorgen dat het merk diep geworteld is in de organisatiecultuur. Het verhaal wat je extern verteld, wordt daardoor ook zo beleefd door de buitenwereld.

Daarnaast is het externe laden van je merk van essentieel belang. Hierbij gaat het om het communiceren van je vernieuwde merkidentiteit naar de buitenwereld. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van een gedegen marketingstrategie en het inzetten van passende communicatiekanalen. Het gaat erom dat je je doelgroep bereikt en hen bewust maakt van de veranderingen en voordelen van je vernieuwde merk.

Het vinden van de juiste balans tussen het interne en externe laden van je merk is de sleutel tot succes. Een sterk intern geladen merk zorgt voor een enthousiaste en betrokken organisatie, terwijl een effectief extern geladen merk je doelgroep aantrekt en loyaliteit opbouwt.

Het laden van je merk is een doorlopend proces dat voortdurende aandacht en inspanning vereist. Het is belangrijk om regelmatig de impact van je merklading te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken. Zo creëer je een krachtig en consistent merk dat zowel intern als extern resoneert en succes oogst.

De lancering van je rebranding is het begin

Wanneer je de rebranding hebt afgerond kun je jullie nieuwe merk lanceren. Als merkteam zul je nu denken ‘hè hè, even uitrusten en kijken wat er gebeurd’. Een logische gedachte, maar niet de meest slimme optie. De lancering van je nieuwe merk is namelijk pas het begin. Merkontwikkeling is namelijk een continue proces en een doorlopende reis om je merk sterker en relevanter te maken.

Iedere nieuwe fase kent een nieuwe etappe van je merkreis. Of het nu gaat om je organisatie door te ontwikkelen, nieuwe innovaties aan te jagen of het aanscherpen van je merkverhaal. Gedurende de reis kom je verschillende uitdagingen tegen die je in etappes van maximaal 6 maanden per etappe gaat uitvoeren.

Voorbeelden van rebranding

Hoe ziet rebranding eruit in de praktijk? Hieronder geven we een aantal voorbeelden van merken die een kleine of grote vorm van rebranding hebben toegepast.

Nederlandse Energiemaatschappij/ NLE

Ken je de schreeuwerige reclames van vroeger nog waarbij quasi bekende Nederlanders de zin ‘Ik zeg, doen!’ je huiskamer binnen schreeuwden? Het merk hierachter was de Nederlandse Energiemaatschappij. Op deze manier gaarde ze heel snel veel marktaandeel, maar gelukkige klanten kregen ze er niet van. In 2012 besloten ze om hun merk te rebranden. Niet het marktaandeel, maar de klanttevreden kwam voorop te staan. Dit alles vanuit de missie om het meest klantgerichte bedrijf van Nederland te worden. Dit heeft geresulteerd in een merk met een positief imago en klanten.

Lees ook:  Veranderen kan! De gedaanteverandering van NLE van irritant bedrijf naar enthousiaste klanten-maker

GOsensit

Zoals gezegd is rebranding niet alleen voorbestemd voor de grote merken met grote budgetten. Zo hielpen wij het ICT-merk GOsensit aan haar huidige merk. Nadat Mario zich als vennoot bij GOsensit voegde, onderzochten we samen waar het merk nu eigenlijk voor staat. ICT zonder gedoe is daarbij de kern van alles wat ze doen. Daarin zit de beweging van bezit naar gebruik, de ultieme manier van klantgerichtheid en het continu verbeteren van de service.

Nuon naar Vattenfall

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat een negatief imago had is Nuon. Het Nederlandse bedrijf werd jaren geleden al overgenomen door het Zweedse Vattenfall, maar bleef als merknaam bestaan. In de loop van de jaren kreeg Nuon een steeds negatiever grijs imago. Vanuit het besluit van het moederbedrijf om een single brand strategy te voeren verdween de grijze merknaam Nuon. Onder een merknaam laadt Vattenfall hun gedeelde missie: Een fossielvrij leven in één generatie. Hierdoor verdween de naam Nuon en deed het groene imago van Vattenfall zijn intrede.

Univé logo

In 2018 besloot Univé voor het eerst in 25 jaar haar huisstijl te vernieuwen. De reden? Nieuwe tijden vragen om een nieuwe look. Al sinds de start van het merk hadden ze een appel en een peer in hun logo. Een letterlijke vertaling van daar plukt ú de vruchten van. Nu de hedendaagse wereld om nieuwe producten vraagt, is de huisstijl verouderd. Daarom introduceerden ze een nieuw logo, gebaseerd op de aangescherpte positionering en merkverhaal.

Coolblue

Iedereen kent het merk Coolblue vandaag de dag wel. Alleen dat was niet altijd zo. In 2010 kende iedereen hun webwinkelnamen als laptopshop.nl, maar niet het moederbedrijf erachter. In dat jaar besloten ze met een rebranding de naam Coolblue over al hun webshops te dragen. Daar kreeg het zijn blauw/ oranje uiterlijk. Dat dit ze geen windeieren heeft gelegd, hoeven we je niet te vertellen waarschijnlijk.

Floooow

Ook voor zelfstandigen is een rebranding interessant. Rachel Gasper- Rothengatter had onderzoek gedaan naar flow in de dagelijkse werkpraktijk. Alleen deed ze in haar werkend leven hier niets mee. Ze had haar eigen bedrijf Zuiver Persoonlijk, maar daarin voelde ze zelf de flow al niet. Het besluit werd genomen om een volledige focus te leggen op het concept flow. We ontwikkelden de visie, missie, persoonlijkheid, huisstijl en alle middelen om haar merk Floooow te lanceren. En dat legt haar geen windeieren.

TomTom

In de zeroes had nagenoeg iedere Nederlander een los navigatiesysteem voor hun auto. De marktleider op dit gebied was TomTom. Totdat er diensten kwamen als Google Maps, waarbij de navigatie accurater, actueler en meer informatief was. Het merk verloor het merk flink aan waarde. Dat betekende dat het merk zich moest herpositioneren en rebranden. TomTom is veranderd van het leveren van navigatiesystemen naar het leveren van software. Zo levert het de kaarten aan bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten die het gebruiken in hun ingebouwde navigatiesystemen. Daarbij richt het bedrijf zich ook op de technologie voor zelfrijdende auto’s. Hiermee verschuift de klantgroep van consumenten naar bedrijven.

Daarmee heeft TomTom een geheel rebrandingsproces doorlopen. Zowel de visie, missie als positionering veranderde. Daarmee wijzigde ook de huisstijl en de uitingen naar buiten toe.

Efteling

We gaan terug naar een voorbeeld van al wat langer geleden. In de jaren zeventig ontstond er steeds grotere concurrentie onder pretparken. Klanten hadden mede daardoor behoefte aan iets anders. De Efteling besloot om haar merk opnieuw tegen het licht te houden. Er ontstond het idee om een belevingspark te ontwikkelen, in plaats van alleen een pretpark. Daarmee introduceerde de Efteling het Sprookjesbos, gevolgd door de Piranha, Carnaval Festival en de Fata Morgana. De visie van het merk werd verrijkt met het besluit om als park te blijven vernieuwen vanuit het belevingsconcept.

Fouten bij het rebranding-proces

Fouten bij rebranding kunnen de effectiviteit en het succes ervan belemmeren. Enkele veelgemaakte fouten zijn: onvoldoende budget beschikbaar stellen, een gebrek aan tijd, gebrek aan betrokkenheid, het merk als aparte afdeling beschouwen en een onheldere identiteit. Het vermijden van deze fouten en het zorgvuldig doorlopen van het rebranding-proces met aandacht voor zowel interne als externe aspecten, draagt bij aan een succesvolle merktransformatie.

Aan de slag met de rebranding van je merk?

Wil je aan de slag met de rebranding van je merk? Met de Rebranding Gids ontvang je alle informatie en alle stappen om aan de slag te gaan met rebranding. Leer lessen van merken die je voor zijn gegaan en ontdek waarom jouw merk aan de slag moet met rebranding!

Ultiem stappenplan voor een succesvolle rebranding

Rebranding is een veel gehoord begrip in de marketingwereld. En vaak niet meer dan terecht als je het ons vraagt. We leven in een tijd waarin ondernemen met waarde voor de samenleving alleen maar belangrijker wordt. Veel merken zijn dan ook bezig met de zoektocht waar zij voor staan en met welke koers zij de toekomst ingaan. Daarom ontvang je in dit artikel de ultieme handleiding voor een succesvolle rebranding.

In dit artikel nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

Wat is rebranding?

Voor veel ondernemers is branding en rebranding een lastige term. Wat houdt het nu eigenlijk in? Branding is het neerzetten van je imago bij het publiek. Het gaat erover wat je merk voor gevoel oproept bij je publiek. En je publiek kan zowel je klanten, medewerkers als andere stakeholders zijn.

In de hedendaagse marketing wordt nog steeds gedacht dat branding te maken heeft met het uiterlijk van een merk. ‘Het gaat om de verpakking’ wordt dan beweerd. Wij geloven dat branding een proces van het innerlijk en uiterlijk van je merk is. Het gaat erom wat je als merk drijft en dat wil je graag laden bij het juiste publiek.

Rebranding is daarbij het verbeteren, vervangen of volledig omgooien van het merk-uiterlijk en het ontwikkelen van het innerlijk van het merk. Dit kan gaan om de naam, het logo, de vormgeving, maar ook om het aanscherpen of soms zelfs helemaal veranderen van de identiteit van de organisatie.

Waarom zou je voor een rebranding gaan?

Een rebranding is voor veel merken interessant. Grofweg kun je twee soorten rebranding onderscheiden:

 1. Je huidige merknaam met een ander innerlijk en uiterlijk in de markt zetten
 2. Met een nieuwe merkidentiteit onder een nieuwe merknaam en visuele identiteit naar buiten treden.

Welke voor jouw merk van toepassing is, is op voorhand moeilijk te zeggen. We zien regelmatig dat organisaties die bewust kiezen om voor een betekenisvol merk te gaan, ook hun merknaam wijzigen. De oude naam past dan niet meer bij hun betekenisvolle activiteiten.

6 hoofdredenen om een rebranding-traject in te gaan

Er zijn veel redenen om een rebranding-traject aan te vliegen voor je merk. Als marketingbureau speciaal voor heldenmerken, zien wij de volgende 6 hoofdredenen:

 1. Er is te weinig betrokkenheid van medewerkers binnen je organisatie en daarom wil je een nieuwe koers inzetten voor je merk;
 2. De klantbehoeften van de huidige klanten veranderen;
 3. Het imago van je huidige merk is negatief;
 4. De huidige merkidentiteit past niet meer bij wat het bedrijf écht wil;
 5. Je wilt veel meer vanuit betekenis werken met jullie merk!
 6. Je huidige bedrijf groeit uit zijn jas en het huidige merk werkt beperkend voor verdere groei (in nieuwe markten).

De reden dat je dit artikel leest, is om dat je geïnteresseerd bent in de rebranding van je merk. Herken je je in één van deze redenen?

Rebranding tijdens een crisis

Vaak wordt gedacht dat tijdens een crisis het opnieuw branden van je merk een slecht idee is. Je hebt immers wel wat anders aan je hoofd. Terwijl juist tijdens een crisis (het liefst daarvoor natuurlijk) een rebranding een hele goede optie is.

Wat veel bedrijven tijdens een crisis doen is het beperken van de korte termijn risico’s. Ze beperken budgetten om op die manier de crisis te lijf te gaan. Op korte termijn heeft dit een positief effect, maar de markt en de wereld veranderen. Op lange termijn zorg je ervoor dat je merk niet (meer) aansluit bij klantbehoeften of stakeholdersbehoeften. Terwijl het investeren in je merk juist veel waarde oplevert. En dat zag je tijdens de kredietcrisis in 2008, waar bedrijven met een sterk merk groeiden.

Rebranding, ook voor kleine bedrijven

Nog te vaak wordt gedacht dat rebranding iets is voor grote bedrijven met enorme budgetten. Maar rebranding, of het ontwikkelen van je merk is voor ieder bedrijf interessant. MKB-bedrijven zien zich vaak niet als merk, waarbij we vaak zien dat deze bedrijven tegen een plafond oplopen. Wanneer je als MKB- bedrijf juist investeert in je merk en daarmee je merk een rebranding geeft zie je dat ze groeien. Niet om meer winst te maken en zichzelf te verrijken, maar juist om daarmee meer impact te kunnen maken.

Lees ook: Merken bouwen voor het MKB in 17 voorbeelden

Rebranding met de Merkreis

Merkreis Creating Heroes

Het branden van je merk noemen wij liever merkontwikkeling. Voor merkontwikkeling (of branding zo je wilt😉) hebben wij de merkreis ontwikkelt. Een reis waarbij je iedere halte chronologisch doorloopt om je merk te ontwikkelen. De merkreis bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. De identiteit van je merk:dit is het unieke wat je merk te bieden heeft. Dit start bij de betekenis die je merk heeft voor de omgeving, het land of de wereld. Deze betekenis zet je om in een visie en de missie. Hierbij is de missie een doorslaggevend onderdeel in de identiteit. Als laatste is de merkpersoonlijkheid van belang. Hierbij kun je denken aan de kernwaarden, de krachten en de taal van je merk.
 2. De positionering en huisstijl van je merk:Wanneer de identiteit helder is, is het verstandig om te kijken hoe je merk zich positioneert ten opzichte van de concurrentie. Door marktonderzoek te doen ontdek je de beste positionering voor je merk. Wanneer de positionering staat laat je de huisstijl aansluiten bij de identiteit en positionering van je merk.
 3. De merkdragers:Dit zijn alle communicatiemiddelen, alle signing en de website van je merk. Al deze dragers dienen dezelfde taal, hetzelfde beeld en uitstraling te hebben. Door alles op één lijn te krijgen ontstaat er consistentie, wat ervoor zorgt dat het publiek je gaat herkennen.
 4. Merk laden:Het laden van je merk is de laatste halte in de merkreis. Het laden van je merk doe je extern (bij klanten, bij stakeholders, etc.), intern (door te focussen op cultuur en leiderschap) en door te focussen op de organisatie (door te kijken hoe je als organisatie groeit, door te innoveren, meer impact te maken, etc.).

Alles over de merkreis lees je hier.

Vaak wordt er gedacht bij een rebranding-traject dat alleen de naam en/of het uiterlijk van het merk een wijziging ondergaat. Onze visie is dat rebranding een breder spectrum beslaat. Rebranding is juist een proces om je merk naar een nieuw tijdperk te brengen. Je wilt je merk toekomstbestendig maken en daar hoort een herziening van het de merkidentiteit bij. De merkidentiteit is samen met de positioneringhuisstijl en de merkdragers de fundering van je merk!

Rebranding, wat verander je?

Bij een rebranding-traject denken veel mensen alleen aan het veranderen van de naam en/of het uiterlijk van het merk. Wij geloven echter dat rebranding een breder spectrum omvat. Het is een proces om je merk toekomstbestendig te maken en vereist een herziening van de merkidentiteit, samen met de positionering, huisstijl en merkdragers. Deze elementen vormen de fundering van je merk.

Wat er precies verandert tijdens een rebranding is afhankelijk van de specifieke situatie. Er is geen generiek antwoord op deze vraag. Het hangt af van de reden achter de rebranding. Als het imago van je merk negatief is, is de kans groot dat er een algehele verandering plaatsvindt. In gevallen waarin er weinig betrokkenheid is binnen de organisatie, kan het aanpassen van de merkidentiteit voldoende zijn.

We merken echter dat het onverstandig is om slechts enkele onderdelen te herzien tijdens het rebrandingsproces. Het is verstandig om alle aspecten van de merkreis te doorlopen, zodat je volledig up-to-date bent. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de huisstijl van je merk verandert, maar dit is niet altijd noodzakelijk.

Download de gratis Rebranding Gids

Zelf aan de slag met rebranding? Download dan de gratis Rebranding Gids: De reis naar een nieuwe merkidentiteit. In deze gids behandelen we:

Wat rebranding is en waarom betekenis zó belangrijk is;

Wat de redenen voor rebranding zijn;

Het stappenplan om met de rebranding aan de slag te gaan;

Geslaagde en mislukte voorbeelden van Rebranding;

Tips en trucks bij het rebranding-proces.

Voordat je begint met rebranding: bereid je goed voor en verdeel verantwoordelijkheden

Voordat je begint met het rebranden van je merk, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de verantwoordelijkheden te verdelen. Zorg ervoor dat je duidelijk inzicht hebt in de reden achter de rebranding en stel realistische budgetten en tijdschema’s op. Het is ook raadzaam om externe expertise in te schakelen om een frisse kijk op je bedrijf te krijgen en de kern van je nieuwe merk te bepalen.

Vorm een merkteam binnen je organisatie en wijs een procesmanager aan. Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor het hele rebrandingsproces en zal het team aansturen. Betrek al je collega’s bij het proces door een startbijeenkomst te plannen, waarin je uitlegt hoe het proces eruit zal zien en welke bijdrage er van hen wordt verwacht. Door hun betrokkenheid te vergroten, krijg je waardevolle input en creëer je een gezamenlijk merk. Houd je collega’s op de hoogte van de voortgang van het proces om het gevoel van gedeeld eigenaarschap te versterken. Samen maak je het rebranding-traject tot een succes.

Het 7 Stappenplan voor een succesvolle rebranding

Wanneer je aan de slag gaat met het proces van rebranding, komt er heel veel op jou en je organisatie af. Vaak zien we dat een rebranding-proces een aantal dezelfde stappen heeft. Bekijk het 7 stappenplan voor een succesvolle rebranding van je merk. Deze sluit natuurlijk aan op de merkreis.

1. Ontdek de betekenis van je merk

De betekenis van je merk is wat jouw organisatie onderscheidt van anderen. Het vormt de kern van waar je merk voor staat. De eerste stap is dan ook om de essentie van je merk te ontdekken. Uit onze gesprekken met ondernemers en directeuren blijkt dat in 9 van de 10 gevallen deze betekenis nog niet volledig begrepen wordt. Het gebrek aan betekenis in de organisatie kan leiden tot minder betrokkenheid van medewerkers, het minder aantrekkelijk zijn voor klanten en het ontbreken van onderscheidend vermogen. Meer over het ontdekken van de betekenis lees je in de Rebranding Gids.

2. Creëer een heldere visie en krachtige missie

Een sterke visie en missie zijn essentieel voor je merk, omdat ze je merkverhaal definiëren. Je kunt ze ook anders noemen, zoals gezamenlijke ambitie, gedurfde dromen of merkdoelstelling. Het belangrijkste is dat je organisatie goed nadenkt over de inhoud van de visie en missie. De visie weerspiegelt hoe je merk de wereld/markt ziet, terwijl de missie de grote opdracht voor je organisatie beschrijft. De missie fungeert als een kompas voor je organisatie tijdens de verdere merkreis. Op basis van de missie kun je een roadmap met deelmissies ontwikkelen om naar je missie toe te werken. Dit geeft je een helder overzicht van hoe je de missie kunt bereiken. Meer over de visie en missie lees je in de Rebranding Gids.

3. Ontdek de unieke persoonlijkheid van je merk

De persoonlijkheid van je merk wordt vaak over het hoofd gezien binnen organisaties en tijdens de rebranding, terwijl het juist veel handvatten biedt om je te onderscheiden. Om de merkpersoonlijkheid te ontdekken, maken we veel gebruik van merkarchetypen. Deze archetypen vormen de basis voor het bepalen van de merkpersoonlijkheid.

In deze fase is het belangrijk om je merk te zien als een entiteit. Door je merk als entiteit te beschouwen, krijg je een beter gevoel van de persoonlijkheid ervan. Dit omvat de kernwaarden, heldenkrachten en eigenschappen van je merk. Daarnaast ontwikkel je richtlijnen voor de tone of voice, de merktaal en het gewenste gedrag van je merk. Met de persoonlijkheid heb je de identiteit van je merk gedefinieerd. Deze leg je vast in een merkpaspoort, dat als leidraad dient voor iedereen die met het merk werkt.

4. Herijk de positionering van je merk

Een sterke positionering van je merk is essentieel om de gewenste associaties bij je doelgroep te creëren. Het is belangrijk dat je merk na de rebranding op een positieve manier wordt waargenomen in relatie tot de belangrijkste thema’s. Maar hoe ga je te werk bij het bepalen van de positionering van je merk?

De identiteit van je merk heb je in de eerste drie stappen ontwikkelt, dat vormt de basis voor de positionering. Vervolgens is het belangrijk om in gesprek te gaan met je klanten en te luisteren naar hun behoeften, wensen en percepties. Zo krijg je inzicht in de relevantie van je merk voor hen.

Daarnaast is het van belang om de concurrentie te analyseren. Ontdek waar jouw merk zich onderscheidt en identificeer de unieke voordelen en kenmerken die je merk te bieden heeft. Deze inzichten vormen de basis voor het maken van een weloverwogen keuze voor de positionering van je merk.

Uiteindelijk vertaal je deze positionering naar een duidelijk positioneringsstatement en een pakkende pay-off die de essentie van je merk weergeven. Deze communicatieve elementen dragen bij aan het creëren van de gewenste perceptie bij je doelgroep. Naast de positionering is het ook belangrijk om je merknaam te evalueren. Beoordeel of deze nog passend is bij je nieuwe merk en positionering. Indien nodig, neem stappen om een nieuwe merknaam te ontwikkelen die beter aansluit bij de identiteit en positionering van je merk.

Op basis van de positionering van je merk maak je strategische keuzes om je positie in de markt te claimen en je merk effectief te positioneren ten opzichte van concurrenten. Deze strategische keuzes omvatten onder andere de ontwikkeling van unieke waardeproposities, het bepalen van de juiste doelgroepen en het kiezen van de meest geschikte marketing- en communicatiekanalen. Voor bedrijven die verschillende merken bezitten maken hier strategische keuzes welke merkarchitectuur hier het beste bij past, en hoe het merkverhaal wordt doorvertaald. Door deze strategische keuzes zorgvuldig te maken en uit te voeren, kun je je merk op een onderscheidende en succesvolle manier positioneren.

Download de gratis Rebranding Gids

Zelf aan de slag met rebranding? Download dan de gratis Rebranding Gids: De reis naar een nieuwe merkidentiteit. In deze gids behandelen we:

Wat rebranding is en waarom betekenis zó belangrijk is;

Wat de redenen voor rebranding zijn;

Het stappenplan om met de rebranding aan de slag te gaan;

Geslaagde en mislukte voorbeelden van Rebranding;

Tips en trucks bij het rebranding-proces.

5. Evalueer en ontwikkel de huisstijl van je merk

Nu je de merkidentiteit hebt bepaald en de merknaam hebt herijkt, is het tijd om het visuele aspect van je merk te beoordelen. Samen met een ontwerper ga je aan de slag om de visuele identiteit verder te ontwikkelen.

De visuele identiteit van je merk moet de essentie en positionering van je merk weerspiegelen. Wanneer mensen het verhaal van je bedrijf horen, moeten ze direct de visuele representatie ervan herkennen. Laat de ontwerper op basis van het merkverhaal, de persoonlijkheid en de positionering verschillende voorstellen maken voor een logo of creatief concept. Bij het ontwikkelen van een creatief concept bouw je voort op de bestaande huisstijl, zodat het beter aansluit bij de positionering. Dit kan betekenen dat je extra elementen toevoegt of gebruik maakt van geschikte fotografie.

Door op deze manier verschillende keuzemogelijkheden te creëren, kan het merkteam een weloverwogen beslissing nemen over de juiste visuele identiteit. Maak deze keuze zorgvuldig. Het herontwikkelen van een huisstijl vergt aanzienlijke investeringen in termen van budget en tijd, maar kan ook grote voordelen opleveren wanneer het perfect aansluit. Door vooraf meerdere opties te verkennen, kun je de keuze beter afwegen. Meer over het ontwikkelen van een huisstijl tijdens het rebrandingsproces lees je in de Rebranding Gids.

6. Update alle merkdragers

Update alle merkdragers om je merkverhaal consistent naar buiten te brengen. Dit omvat zowel offline als online communicatiemiddelen, zoals briefpapier, visitekaartjes, flyers, brochures, sociale mediakanalen, banners, advertenties en de bedrijfswebsite. Zorg ervoor dat alle merkdragers in lijn zijn met de herziene huisstijl en het merkverhaal, zodat ze dezelfde uitstraling hebben.

Bij het updaten van de merkdragers is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de website. De website dient als een cruciaal onderdeel van je online marketing en moet het nieuwe verhaal op een effectieve manier overbrengen. Dit proces omvat het bepalen van het doel van de website, het opstellen van een eisenpakket, het maken van een websiteplan met de websitedesigner en websitebouwer, het ontwikkelen van een prototype, het verzamelen van teksten, afbeeldingen en video’s, en het uiteindelijk lanceren van de website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de website nauwkeurig de visuele identiteit en het merkverhaal weerspiegelt en de gekozen doelstellingen bereikt.

Naast online en offline communicatiemiddelen is er ook aandacht voor de signing van het bedrijfspand en het wagenpark. Deze moeten dezelfde uitstraling hebben als de andere merkdragers om consistentie te waarborgen. Daarnaast biedt het interieur van het bedrijfspand de mogelijkheid om het merkverhaal verder te versterken en tot leven te brengen.

Door alle merkdragers te updaten en ervoor te zorgen dat ze consistent zijn met de herziene huisstijl en het merkverhaal, kun je een krachtige en coherente merkbeleving creëren.

7. Merk laden

Het laden van je merk is een cruciale stap in het rebranding-proces. Om je merk effectief te laden, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen het interne en externe aspect van het merkladen.

Het interne laden van je merk houdt in dat je je organisatie betrekt bij de vernieuwde merkidentiteit. Het gaat erom dat alle medewerkers het nieuwe merk begrijpen, omarmen en uitdragen. Dit creëert een gemeenschappelijk begrip en betrokkenheid bij de vernieuwde koers van je merk. Door middel van interne communicatie, trainingen en workshops kun je ervoor zorgen dat het merk diep geworteld is in de organisatiecultuur. Het verhaal wat je extern verteld, wordt daardoor ook zo beleefd door de buitenwereld.

Daarnaast is het externe laden van je merk van essentieel belang. Hierbij gaat het om het communiceren van je vernieuwde merkidentiteit naar de buitenwereld. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van een gedegen marketingstrategie en het inzetten van passende communicatiekanalen. Het gaat erom dat je je doelgroep bereikt en hen bewust maakt van de veranderingen en voordelen van je vernieuwde merk.

Het vinden van de juiste balans tussen het interne en externe laden van je merk is de sleutel tot succes. Een sterk intern geladen merk zorgt voor een enthousiaste en betrokken organisatie, terwijl een effectief extern geladen merk je doelgroep aantrekt en loyaliteit opbouwt.

Het laden van je merk is een doorlopend proces dat voortdurende aandacht en inspanning vereist. Het is belangrijk om regelmatig de impact van je merklading te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken. Zo creëer je een krachtig en consistent merk dat zowel intern als extern resoneert en succes oogst.

De lancering van je rebranding is het begin

Wanneer je de rebranding hebt afgerond kun je jullie nieuwe merk lanceren. Als merkteam zul je nu denken ‘hè hè, even uitrusten en kijken wat er gebeurd’. Een logische gedachte, maar niet de meest slimme optie. De lancering van je nieuwe merk is namelijk pas het begin. Merkontwikkeling is namelijk een continue proces en een doorlopende reis om je merk sterker en relevanter te maken.

Iedere nieuwe fase kent een nieuwe etappe van je merkreis. Of het nu gaat om je organisatie door te ontwikkelen, nieuwe innovaties aan te jagen of het aanscherpen van je merkverhaal. Gedurende de reis kom je verschillende uitdagingen tegen die je in etappes van maximaal 6 maanden per etappe gaat uitvoeren.

Voorbeelden van rebranding

Hoe ziet rebranding eruit in de praktijk? Hieronder geven we een aantal voorbeelden van merken die een kleine of grote vorm van rebranding hebben toegepast.

Nederlandse Energiemaatschappij/ NLE

Ken je de schreeuwerige reclames van vroeger nog waarbij quasi bekende Nederlanders de zin ‘Ik zeg, doen!’ je huiskamer binnen schreeuwden? Het merk hierachter was de Nederlandse Energiemaatschappij. Op deze manier gaarde ze heel snel veel marktaandeel, maar gelukkige klanten kregen ze er niet van. In 2012 besloten ze om hun merk te rebranden. Niet het marktaandeel, maar de klanttevreden kwam voorop te staan. Dit alles vanuit de missie om het meest klantgerichte bedrijf van Nederland te worden. Dit heeft geresulteerd in een merk met een positief imago en klanten.

Lees ook:  Veranderen kan! De gedaanteverandering van NLE van irritant bedrijf naar enthousiaste klanten-maker

GOsensit

Zoals gezegd is rebranding niet alleen voorbestemd voor de grote merken met grote budgetten. Zo hielpen wij het ICT-merk GOsensit aan haar huidige merk. Nadat Mario zich als vennoot bij GOsensit voegde, onderzochten we samen waar het merk nu eigenlijk voor staat. ICT zonder gedoe is daarbij de kern van alles wat ze doen. Daarin zit de beweging van bezit naar gebruik, de ultieme manier van klantgerichtheid en het continu verbeteren van de service.

Nuon naar Vattenfall

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat een negatief imago had is Nuon. Het Nederlandse bedrijf werd jaren geleden al overgenomen door het Zweedse Vattenfall, maar bleef als merknaam bestaan. In de loop van de jaren kreeg Nuon een steeds negatiever grijs imago. Vanuit het besluit van het moederbedrijf om een single brand strategy te voeren verdween de grijze merknaam Nuon. Onder een merknaam laadt Vattenfall hun gedeelde missie: Een fossielvrij leven in één generatie. Hierdoor verdween de naam Nuon en deed het groene imago van Vattenfall zijn intrede.

Univé logo

In 2018 besloot Univé voor het eerst in 25 jaar haar huisstijl te vernieuwen. De reden? Nieuwe tijden vragen om een nieuwe look. Al sinds de start van het merk hadden ze een appel en een peer in hun logo. Een letterlijke vertaling van daar plukt ú de vruchten van. Nu de hedendaagse wereld om nieuwe producten vraagt, is de huisstijl verouderd. Daarom introduceerden ze een nieuw logo, gebaseerd op de aangescherpte positionering en merkverhaal.

Coolblue

Iedereen kent het merk Coolblue vandaag de dag wel. Alleen dat was niet altijd zo. In 2010 kende iedereen hun webwinkelnamen als laptopshop.nl, maar niet het moederbedrijf erachter. In dat jaar besloten ze met een rebranding de naam Coolblue over al hun webshops te dragen. Daar kreeg het zijn blauw/ oranje uiterlijk. Dat dit ze geen windeieren heeft gelegd, hoeven we je niet te vertellen waarschijnlijk.

Floooow

Ook voor zelfstandigen is een rebranding interessant. Rachel Gasper- Rothengatter had onderzoek gedaan naar flow in de dagelijkse werkpraktijk. Alleen deed ze in haar werkend leven hier niets mee. Ze had haar eigen bedrijf Zuiver Persoonlijk, maar daarin voelde ze zelf de flow al niet. Het besluit werd genomen om een volledige focus te leggen op het concept flow. We ontwikkelden de visie, missie, persoonlijkheid, huisstijl en alle middelen om haar merk Floooow te lanceren. En dat legt haar geen windeieren.

TomTom

In de zeroes had nagenoeg iedere Nederlander een los navigatiesysteem voor hun auto. De marktleider op dit gebied was TomTom. Totdat er diensten kwamen als Google Maps, waarbij de navigatie accurater, actueler en meer informatief was. Het merk verloor het merk flink aan waarde. Dat betekende dat het merk zich moest herpositioneren en rebranden. TomTom is veranderd van het leveren van navigatiesystemen naar het leveren van software. Zo levert het de kaarten aan bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten die het gebruiken in hun ingebouwde navigatiesystemen. Daarbij richt het bedrijf zich ook op de technologie voor zelfrijdende auto’s. Hiermee verschuift de klantgroep van consumenten naar bedrijven.

Daarmee heeft TomTom een geheel rebrandingsproces doorlopen. Zowel de visie, missie als positionering veranderde. Daarmee wijzigde ook de huisstijl en de uitingen naar buiten toe.

Efteling

We gaan terug naar een voorbeeld van al wat langer geleden. In de jaren zeventig ontstond er steeds grotere concurrentie onder pretparken. Klanten hadden mede daardoor behoefte aan iets anders. De Efteling besloot om haar merk opnieuw tegen het licht te houden. Er ontstond het idee om een belevingspark te ontwikkelen, in plaats van alleen een pretpark. Daarmee introduceerde de Efteling het Sprookjesbos, gevolgd door de Piranha, Carnaval Festival en de Fata Morgana. De visie van het merk werd verrijkt met het besluit om als park te blijven vernieuwen vanuit het belevingsconcept.

Fouten bij het rebranding-proces

Fouten bij rebranding kunnen de effectiviteit en het succes ervan belemmeren. Enkele veelgemaakte fouten zijn: onvoldoende budget beschikbaar stellen, een gebrek aan tijd, gebrek aan betrokkenheid, het merk als aparte afdeling beschouwen en een onheldere identiteit. Het vermijden van deze fouten en het zorgvuldig doorlopen van het rebranding-proces met aandacht voor zowel interne als externe aspecten, draagt bij aan een succesvolle merktransformatie.

Aan de slag met de rebranding van je merk?

Wil je aan de slag met de rebranding van je merk? Met de Rebranding Gids ontvang je alle informatie en alle stappen om aan de slag te gaan met rebranding. Leer lessen van merken die je voor zijn gegaan en ontdek waarom jouw merk aan de slag moet met rebranding!

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!

In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.