De kracht van kernwaarden: Leidende principes voor een duurzaam succes
Kernwaarden zijn essentieel in een duurzaam succes voor je bedrijf. Duurzaam als in op lange termijn. Het zijn de leidende principes die je merk helpen om zichzelf te blijven.
Wat zijn kernwaarden
Kernwaarden zijn de essentiële principes, ze definiëren wat belangrijk is voor jouw merk. Het zijn de basisprincipes van je merk. Zie het als de niet-onderhandelbare principes van je merk. Ze bepalen wat je merk echt belangrijk vindt en geven daarmee richting aan keuzes.
Kernwaarden vormen de persoonlijkheid van je merk. Ze gaan niet over de toekomst, maar reflecteren wat het merk nu is. Kernwaarden communiceren dit duidelijk. Ze resoneren met klanten en medewerkers. Gedeelde waarden creëren het juiste gedrag. Ze vormen een band tussen merk en mensen.
Kernwaarden beantwoorden de vraag: Waar staat jouw merk voor? Ze bieden eenvoudige richtlijnen en regels. Ze bepalen het gedrag van je organisatie.

Het effect van goede kernwaarden
Kernwaarden hebben een groot effect op de verschillende aspecten van je organisatie. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de marketing van je merk, maar ook voor o.a. HR. De effecten van goede kernwaarden zijn:
- Geloofwaardigheid door zichtbaarheid: Kernwaarden worden pas geloofd wanneer ze in het dagelijks leven zichtbaar zijn. Klanten moeten de waarden kunnen zien en voelen in elk aspect van je merk. Een klantenservicemedewerker van Coolblue kan hun imago breken, wanneer hij of zij niet volgens de kernwaarden handelt.
- Aantrekkingskracht op klanten: Klanten worden aangetrokken door merken met dezelfde waarden. Ze voelen een sterke band met merken die hun eigen overtuigingen en principes delen. Dit creëert loyaliteit en een diepere verbinding. Zij zullen vaker bij je kopen en/of vertellen je merkverhaal door aan hun bekenden.
- Hogere betrokkenheid van medewerkers: Medewerkers voelen zich meer betrokken bij een organisatie wanneer ze zichzelf herkennen in de kernwaarden. Dit leidt tot een sterkere band met het bedrijf en verhoogde motivatie. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt verhoogt dat het behoud van goed personeel.
- Duidelijke richtlijnen voor werving: Goede kernwaarden bieden duidelijke handvatten voor de zoektocht naar nieuwe werknemers. Ze helpen bij het aantrekken van kandidaten die goed passen bij de cultuur en waarden van de organisatie. Sterke merken zetten waarden boven competenties. Competenties kun je ontwikkelen, waarden die heb je. Een persoon met hele goede competenties werkt totaal niet, wanneer het niet vanuit de juiste waarden gebeurd.
- Lager verloop: Wanneer medewerkers zich op hun plek voelen door gedeelde kernwaarden, is het verloop lager. Mensen blijven langer bij een bedrijf waar ze zich thuis voelen en waarin ze geloven.
- Herkenbaarheid voor klanten en stakeholders: Duidelijke kernwaarden zorgen voor herkenbaarheid richting klanten en andere stakeholders. Iedereen weet waar het merk voor staat, wat consistentie en vertrouwen bevordert.
- Duidelijke gedragsrichtlijnen: Kernwaarden bieden duidelijkheid over de richtlijn voor (toekomstig) gedrag. Ze helpen bij het sturen van beslissingen en acties binnen de organisatie, wat zorgt voor een uniforme ervaring.
Goede kernwaarden zijn essentieel voor het succes van een merk. Ze beïnvloeden marketing, verhogen de betrokkenheid van medewerkers, en zorgen voor een duidelijk en herkenbaar merk.
“Een bank die zegt betrouwbaar te zijn? Moest er nog eens bij komen van niet zeg!”
Kernwaarden ontdekken
Het vaststellen van kernwaarden is een cruciale stap in de ontwikkeling van je merkpersoonlijkheid binnen de merkreis. Na het bepalen van de betekenis, visie en missie van je merk, is het tijd om de kernwaarden van je organisatie te ontdekken. Maar hoe ontdek je deze kernwaarden? Dat doe je aan de hand van een aantal fases:
1. Onderzoek je kernwaarden
Kernwaarden zijn opgesloten in je organisatie. Dat betekent dat je ze niet kunt creëren, maar dat je ze moet ontdekken. Dat ontdekken doe je met al je medewerkers, met klanten en overige bondgenoten. Zij kennen je merk namelijk het beste.
Om dat te doen begin je met het onderzoeken van de kernwaarden. Organiseer sessies met verschillende groepen klanten en medewerkers. Houd de groepen klein, met maximaal 20 personen, om er goede resultaten uit te behalen. Stel tijdens deze sessies vragen zoals:
- Hoe zou je ons merk beschrijven aan een goede vriend?
- Welke woorden gebruik je om ons merk te beschrijven op een zakelijke bijeenkomst?
- Hoe denken klanten over ons merk/ Hoe denk je als klant over ons?
- Wat zijn volgens jou de waarden van ons merk?
- Welke principes zouden wij nooit loslaten?
- Wat vinden wij belangrijk in de wereld?
Een facilitator die niet deelneemt aan het proces kan helpen om open en eerlijke antwoorden te krijgen. Dit kan iemand van intern zijn, maar meestal is een volledig externe facilitator beter. Dit zodat klanten en medewerkers open kunnen zijn. Door deze antwoorden te verzamelen, krijg je een goed beeld van de percepties en waarden die met je merk worden geassocieerd.

Kernwaarden-spellen
Het ontdekken van je kernwaarden heeft alles te maken met de persoonlijkheid van je merk. Deze kun je ontdekken in verschillende spelvormen. Een effectief spel is om een entiteit van je merk te creëren. Samen met de medewerkers en/of klanten bepaal je het geslacht, de eigenschappen, de karaktereigenschappen en de waarden van deze merkentiteit. Dit helpt om de kernwaarden van je merk concreet en tastbaar te maken.
Een goede les is om een er een stoel bij te zetten. Het merkteam beeld zich in dat de persoon die voor het merk staat op deze stoel zit. Zorg ervoor dat iedere deelnemer zich bewust blijft dat het gaat om het merk en niet over individuele medewerkers of de oprichter.
Kernwaarden- en werkwoorden-kaarten
Het proces kan in twee delen worden opgesplitst. Begin met onderzoeksvragen zonder voorbeelden, zodat deelnemers vrij kunnen nadenken. In het tweede deel gebruik je kernwaarden- en werkwoordenkaarten. Laat de deelnemers de kaarten kiezen die het beste bij het merk passen. Door werkwoorden te combineren met kernwaarden, ontstaan krachtige kernwaarden die goed bij de organisatie passen.
2. Maak een longlist
Uit alle verschillende kernwaardensessies en spellen ontstaat een longlist aan verschillende kernwaarden. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 25 kernwaarden. Dit zijn er natuurlijk te veel, maar het is belangrijk om eerst een lange lijst te hebben. Hierdoor weet je wat er tijdens iedere sessie is benoemd en wat dus van belang is voor je merk.
Van deze longlist kun je kijken of er kernwaarden zijn die bij elkaar horen. Welke kun je groeperen, zodat er minder kernwaarden overblijven?
3. Bepaal de kernwaarden
Het proces zoals beschreven in fase 2 kan een aantal keer worden herhaald. Uiteindelijk bepaal je samen met een kernteam welke kernwaarden er écht essentieel zijn voor je merk. Deel deze met de deelnemers aan de kernwaardensessies. Hierdoor zorg je dat er verbondenheid blijft en dat mensen zich betrokken voelen bij de uitkomst. Daarbij zorgt het ervoor dat je daarmee kunt aantonen dat je de mensen goed begrepen hebt.
‘Moest er nog eens bij komen van niet’
In het boek ‘Schrijf eens even normaal joh!’ hebben Rick Evers en Willem Verdaasdonk het over kernwaarden. Daarin hebben zij een test opgenomen, de zogeheten MENEBVN-test. Om de kernwaarden te controleren kun je deze test doen. Het staat namelijk voor Moest Er Nog Eens Bijkomen Van Niet. Plak achter iedere kernwaarde deze zin. Wanneer deze zin resoneert weet je dat de kernwaarde niet goed is. Een bank die zegt betrouwbaar te zijn? Moest er nog eens bij komen van niet zeg! Meer hierover lees je in het artikel Vanzelfsprekendheid is killing – Lessen voor positionering.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Implementatie van kernwaarden
Het tot leven brengen van kernwaarden in je organisatie is essentieel om een sterke merkpersoonlijkheid en een hechte, betrokken werkomgeving te creëren. Kernwaarden hebben geen zin wanneer ze niet geleefd worden. Om de kernwaarden in je organisatie te implementeren doorloop je de volgende stappen:
1. Ken je kernwaarden
In het vorige deel van dit artikel hebben we het gehad over de manier waarop je de kernwaarden ontdekt. Voordat je aan de slag gaat met de implementatie ervan, is het essentieel dat je de kernwaarden kent en dat je weet waarvoor de kernwaarden staan. Zorg er ook voor dat je de MENEBVN-test hebt gedaan.
2. Organiseer workshops als verkenningsreis
Als je de kernwaarden hebt bepaald, leven ze nog niet echt in de organisatie. Daarvoor ga je workshops organiseren over deze kernwaarden. Workshops zijn cruciaal om kernwaarden tot leven te brengen. Zo kun je over iedere kernwaarde een workshop houden. Medewerkers gaan aan de slag door moodboards te maken over de kernwaarden. Bij iedere afbeelding of tekening moeten ze een verhaal uit de praktijk vertellen, wat hen geïnspireerd heeft over deze kernwaarde. Organiseer daarnaast sessies waarin teams aan de hand van klantcases oplossingen bedenken op basis van de kernwaarden. Dit helpt medewerkers te begrijpen hoe kernwaarden in de praktijk worden toegepast.
De verhalen uit deze sessies kun je laten opschrijven en in een magazine-vorm of laten filmen en in video-vorm uitgeven om de kernwaarde als organisatie nog meer te verkennen.

3. Beleef de kernwaarden
Kernwaarden zijn richtlijnen voor het gedrag van elke medewerker. Organiseer sessies waarin medewerkers ontdekken wat deze waarden betekenen op team- en individueel niveau. Creëer een buddysysteem waarin medewerkers elkaar helpen om de kernwaarden te belichamen. Leiders in de organisatie moeten hierin een voorbeeldrol spelen door medewerkers te coachen en te faciliteren bij het integreren van de kernwaarden in hun dagelijkse werk. In deze fase gaat het over het geven van handvatten om de richtlijnen toe te kunnen passen en daarmee de kernwaarden te belichamen.
4. Borg de Kernwaarden in Beleid
Voor een succesvolle implementatie moeten kernwaarden worden verankerd in het beleid van de organisatie. Dit betekent praktisch beleid dat medewerkers ondersteunt bij het naleven van de kernwaarden. Integreer de kernwaarden in contracten, HRM-instrumenten, inwerkprogramma’s en andere bedrijfsprocessen. Zorg ervoor dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om deze waarden te kunnen naleven. Het kan betekenen dat sommige medewerkers niet meer passen bij de waarden van het bedrijf. Dan zijn de kernwaarden goed geformuleerd en doorleeft. Zij zullen op zoek gaan naar een plek waar hun waarden beter matchen. Daartegenover staat dat je organisatie nieuwe medewerkers weet aan te trekken die helemaal passen bij de kernwaarden. Helemaal wanneer je de werving inricht op basis van de kernwaarden.
Aan de slag met een sterk merk
Kernwaarden is een krachtig instrument om het merk door de medewerkers te laten beleven. Het is de manier waarop de merkbelofte van het merk waar kan worden gemaakt. Wil je meer weten over het bouwen van een sterk merk? Download dan het heldenmerk-pakket en doorloop de gehele merkreis.
De kracht van kernwaarden: Leidende principes voor een duurzaam succes

Kernwaarden zijn essentieel in een duurzaam succes voor je bedrijf. Duurzaam als in op lange termijn. Het zijn de leidende principes die je merk helpen om zichzelf te blijven.
Wat zijn kernwaarden
Kernwaarden zijn de essentiële principes, ze definiëren wat belangrijk is voor jouw merk. Het zijn de basisprincipes van je merk. Zie het als de niet-onderhandelbare principes van je merk. Ze bepalen wat je merk echt belangrijk vindt en geven daarmee richting aan keuzes.
Kernwaarden vormen de persoonlijkheid van je merk. Ze gaan niet over de toekomst, maar reflecteren wat het merk nu is. Kernwaarden communiceren dit duidelijk. Ze resoneren met klanten en medewerkers. Gedeelde waarden creëren het juiste gedrag. Ze vormen een band tussen merk en mensen.
Kernwaarden beantwoorden de vraag: Waar staat jouw merk voor? Ze bieden eenvoudige richtlijnen en regels. Ze bepalen het gedrag van je organisatie.

Het effect van goede kernwaarden
Kernwaarden hebben een groot effect op de verschillende aspecten van je organisatie. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de marketing van je merk, maar ook voor o.a. HR. De effecten van goede kernwaarden zijn:
- Geloofwaardigheid door zichtbaarheid: Kernwaarden worden pas geloofd wanneer ze in het dagelijks leven zichtbaar zijn. Klanten moeten de waarden kunnen zien en voelen in elk aspect van je merk. Een klantenservicemedewerker van Coolblue kan hun imago breken, wanneer hij of zij niet volgens de kernwaarden handelt.
- Aantrekkingskracht op klanten: Klanten worden aangetrokken door merken met dezelfde waarden. Ze voelen een sterke band met merken die hun eigen overtuigingen en principes delen. Dit creëert loyaliteit en een diepere verbinding. Zij zullen vaker bij je kopen en/of vertellen je merkverhaal door aan hun bekenden.
- Hogere betrokkenheid van medewerkers: Medewerkers voelen zich meer betrokken bij een organisatie wanneer ze zichzelf herkennen in de kernwaarden. Dit leidt tot een sterkere band met het bedrijf en verhoogde motivatie. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt verhoogt dat het behoud van goed personeel.
- Duidelijke richtlijnen voor werving: Goede kernwaarden bieden duidelijke handvatten voor de zoektocht naar nieuwe werknemers. Ze helpen bij het aantrekken van kandidaten die goed passen bij de cultuur en waarden van de organisatie. Sterke merken zetten waarden boven competenties. Competenties kun je ontwikkelen, waarden die heb je. Een persoon met hele goede competenties werkt totaal niet, wanneer het niet vanuit de juiste waarden gebeurd.
- Lager verloop: Wanneer medewerkers zich op hun plek voelen door gedeelde kernwaarden, is het verloop lager. Mensen blijven langer bij een bedrijf waar ze zich thuis voelen en waarin ze geloven.
- Herkenbaarheid voor klanten en stakeholders: Duidelijke kernwaarden zorgen voor herkenbaarheid richting klanten en andere stakeholders. Iedereen weet waar het merk voor staat, wat consistentie en vertrouwen bevordert.
- Duidelijke gedragsrichtlijnen: Kernwaarden bieden duidelijkheid over de richtlijn voor (toekomstig) gedrag. Ze helpen bij het sturen van beslissingen en acties binnen de organisatie, wat zorgt voor een uniforme ervaring.
Goede kernwaarden zijn essentieel voor het succes van een merk. Ze beïnvloeden marketing, verhogen de betrokkenheid van medewerkers, en zorgen voor een duidelijk en herkenbaar merk.
“Een bank die zegt betrouwbaar te zijn? Moest er nog eens bij komen van niet zeg!”
Kernwaarden ontdekken
Het vaststellen van kernwaarden is een cruciale stap in de ontwikkeling van je merkpersoonlijkheid binnen de merkreis. Na het bepalen van de betekenis, visie en missie van je merk, is het tijd om de kernwaarden van je organisatie te ontdekken. Maar hoe ontdek je deze kernwaarden? Dat doe je aan de hand van een aantal fases:
1. Onderzoek je kernwaarden
Kernwaarden zijn opgesloten in je organisatie. Dat betekent dat je ze niet kunt creëren, maar dat je ze moet ontdekken. Dat ontdekken doe je met al je medewerkers, met klanten en overige bondgenoten. Zij kennen je merk namelijk het beste.
Om dat te doen begin je met het onderzoeken van de kernwaarden. Organiseer sessies met verschillende groepen klanten en medewerkers. Houd de groepen klein, met maximaal 20 personen, om er goede resultaten uit te behalen. Stel tijdens deze sessies vragen zoals:
- Hoe zou je ons merk beschrijven aan een goede vriend?
- Welke woorden gebruik je om ons merk te beschrijven op een zakelijke bijeenkomst?
- Hoe denken klanten over ons merk/ Hoe denk je als klant over ons?
- Wat zijn volgens jou de waarden van ons merk?
- Welke principes zouden wij nooit loslaten?
- Wat vinden wij belangrijk in de wereld?
Een facilitator die niet deelneemt aan het proces kan helpen om open en eerlijke antwoorden te krijgen. Dit kan iemand van intern zijn, maar meestal is een volledig externe facilitator beter. Dit zodat klanten en medewerkers open kunnen zijn. Door deze antwoorden te verzamelen, krijg je een goed beeld van de percepties en waarden die met je merk worden geassocieerd.

Kernwaarden-spellen
Het ontdekken van je kernwaarden heeft alles te maken met de persoonlijkheid van je merk. Deze kun je ontdekken in verschillende spelvormen. Een effectief spel is om een entiteit van je merk te creëren. Samen met de medewerkers en/of klanten bepaal je het geslacht, de eigenschappen, de karaktereigenschappen en de waarden van deze merkentiteit. Dit helpt om de kernwaarden van je merk concreet en tastbaar te maken.
Een goede les is om een er een stoel bij te zetten. Het merkteam beeld zich in dat de persoon die voor het merk staat op deze stoel zit. Zorg ervoor dat iedere deelnemer zich bewust blijft dat het gaat om het merk en niet over individuele medewerkers of de oprichter.
Kernwaarden- en werkwoorden-kaarten
Het proces kan in twee delen worden opgesplitst. Begin met onderzoeksvragen zonder voorbeelden, zodat deelnemers vrij kunnen nadenken. In het tweede deel gebruik je kernwaarden- en werkwoordenkaarten. Laat de deelnemers de kaarten kiezen die het beste bij het merk passen. Door werkwoorden te combineren met kernwaarden, ontstaan krachtige kernwaarden die goed bij de organisatie passen.
2. Maak een longlist
Uit alle verschillende kernwaardensessies en spellen ontstaat een longlist aan verschillende kernwaarden. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 25 kernwaarden. Dit zijn er natuurlijk te veel, maar het is belangrijk om eerst een lange lijst te hebben. Hierdoor weet je wat er tijdens iedere sessie is benoemd en wat dus van belang is voor je merk.
Van deze longlist kun je kijken of er kernwaarden zijn die bij elkaar horen. Welke kun je groeperen, zodat er minder kernwaarden overblijven?
3. Bepaal de kernwaarden
Het proces zoals beschreven in fase 2 kan een aantal keer worden herhaald. Uiteindelijk bepaal je samen met een kernteam welke kernwaarden er écht essentieel zijn voor je merk. Deel deze met de deelnemers aan de kernwaardensessies. Hierdoor zorg je dat er verbondenheid blijft en dat mensen zich betrokken voelen bij de uitkomst. Daarbij zorgt het ervoor dat je daarmee kunt aantonen dat je de mensen goed begrepen hebt.
‘Moest er nog eens bij komen van niet’
In het boek ‘Schrijf eens even normaal joh!’ hebben Rick Evers en Willem Verdaasdonk het over kernwaarden. Daarin hebben zij een test opgenomen, de zogeheten MENEBVN-test. Om de kernwaarden te controleren kun je deze test doen. Het staat namelijk voor Moest Er Nog Eens Bijkomen Van Niet. Plak achter iedere kernwaarde deze zin. Wanneer deze zin resoneert weet je dat de kernwaarde niet goed is. Een bank die zegt betrouwbaar te zijn? Moest er nog eens bij komen van niet zeg! Meer hierover lees je in het artikel Vanzelfsprekendheid is killing – Lessen voor positionering.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Implementatie van kernwaarden
Het tot leven brengen van kernwaarden in je organisatie is essentieel om een sterke merkpersoonlijkheid en een hechte, betrokken werkomgeving te creëren. Kernwaarden hebben geen zin wanneer ze niet geleefd worden. Om de kernwaarden in je organisatie te implementeren doorloop je de volgende stappen:
1. Ken je kernwaarden
In het vorige deel van dit artikel hebben we het gehad over de manier waarop je de kernwaarden ontdekt. Voordat je aan de slag gaat met de implementatie ervan, is het essentieel dat je de kernwaarden kent en dat je weet waarvoor de kernwaarden staan. Zorg er ook voor dat je de MENEBVN-test hebt gedaan.
2. Organiseer workshops als verkenningsreis
Als je de kernwaarden hebt bepaald, leven ze nog niet echt in de organisatie. Daarvoor ga je workshops organiseren over deze kernwaarden. Workshops zijn cruciaal om kernwaarden tot leven te brengen. Zo kun je over iedere kernwaarde een workshop houden. Medewerkers gaan aan de slag door moodboards te maken over de kernwaarden. Bij iedere afbeelding of tekening moeten ze een verhaal uit de praktijk vertellen, wat hen geïnspireerd heeft over deze kernwaarde. Organiseer daarnaast sessies waarin teams aan de hand van klantcases oplossingen bedenken op basis van de kernwaarden. Dit helpt medewerkers te begrijpen hoe kernwaarden in de praktijk worden toegepast.
De verhalen uit deze sessies kun je laten opschrijven en in een magazine-vorm of laten filmen en in video-vorm uitgeven om de kernwaarde als organisatie nog meer te verkennen.

3. Beleef de kernwaarden
Kernwaarden zijn richtlijnen voor het gedrag van elke medewerker. Organiseer sessies waarin medewerkers ontdekken wat deze waarden betekenen op team- en individueel niveau. Creëer een buddysysteem waarin medewerkers elkaar helpen om de kernwaarden te belichamen. Leiders in de organisatie moeten hierin een voorbeeldrol spelen door medewerkers te coachen en te faciliteren bij het integreren van de kernwaarden in hun dagelijkse werk. In deze fase gaat het over het geven van handvatten om de richtlijnen toe te kunnen passen en daarmee de kernwaarden te belichamen.
4. Borg de Kernwaarden in Beleid
Voor een succesvolle implementatie moeten kernwaarden worden verankerd in het beleid van de organisatie. Dit betekent praktisch beleid dat medewerkers ondersteunt bij het naleven van de kernwaarden. Integreer de kernwaarden in contracten, HRM-instrumenten, inwerkprogramma’s en andere bedrijfsprocessen. Zorg ervoor dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om deze waarden te kunnen naleven. Het kan betekenen dat sommige medewerkers niet meer passen bij de waarden van het bedrijf. Dan zijn de kernwaarden goed geformuleerd en doorleeft. Zij zullen op zoek gaan naar een plek waar hun waarden beter matchen. Daartegenover staat dat je organisatie nieuwe medewerkers weet aan te trekken die helemaal passen bij de kernwaarden. Helemaal wanneer je de werving inricht op basis van de kernwaarden.
Aan de slag met een sterk merk
Kernwaarden is een krachtig instrument om het merk door de medewerkers te laten beleven. Het is de manier waarop de merkbelofte van het merk waar kan worden gemaakt. Wil je meer weten over het bouwen van een sterk merk? Download dan het heldenmerk-pakket en doorloop de gehele merkreis.

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.