Met een krachtige missie ben je aantrekkelijk voor zowel klanten als personeel. Zo heeft Shell al jaren lang last van een negatief effect van hun merkidentiteit. De echte talenten gaan naar organisaties die een positieve bijdrage hebben aan de maatschappij. Aan merken met een (positieve) missie. Maar ook op kleine schaal merken betekenisvol ondernemers dat de missie een aantrekkingskracht is voor hun personeel. Zo vertelde Jan-Paul de Beer van Springlab hierover:
‘Zo’n 95 procent van onze medewerkers werkt bij ons omdat ze intrinsiek willen meewerken aan het bereiken van onze missie: het werken aan een wereld waar mensen dagelijks met plezier bewegen. Het verloop is daardoor ook minder hoog, wat de waarde voor onze organisatie alleen maar vergroot.’
Simon Sinek – die iedereen kent van zijn TED-talk over de Golden Circle – heeft dit in een mooie quote verwoord:
If you hire people just because they can do a job they’ll work for your money. But if you hire people who believe what you believe, they’ll word for you with blood, sweat, and tears.
En dit is precies de kracht van je missie. De missie dient als magneet voor mensen die voor je willen werken met bloed, zweet en tranen. Omdat zij geloven in je missie. Daarbij is salaris een belangrijke randvoorwaarde, maar is de maatschappelijke impact des te belangrijker. Dat is helemaal interessant als je bedenkt dat er een war of talent is.