Een visiestuk wordt vaak geschreven om het vervolgens weer op te bergen in een la en door te gaan met de orde van de dag. Terwijl het belang en de kracht van de identiteit van je merk niet onderschat mag worden. De identiteit zorgt ervoor dat iedereen weet waarvoor je staat, en dat dit ook uitstraalt naar de buitenwereld.
Een visiestuk is hét document waarin je dit uitschrijft. Zie het als het heilige boek van jullie organisatie. Wij gebruiken voor onze klanten het merkpaspoort, andere hebben weer een merkhandboek. De benaming maakt niet uit, het gaat erom dat de inhoud duidelijk is.
In een visiestuk of merkpaspoort moet in ieder geval de volgende onderdelen besproken worden:
- Betekenis: Wat is de kern van de organisatie wat je als jullie ideologie kan zien? Deze betekenis verandert nooit.
- Visie: Dit is de kijk op de wereld, de markt, de arbeidsmarkt, etc. van je organisatie. Hiermee toon je het visionaire beeld van je organisatie.
- De missie: De missie is het grote doel van je organisatie. Waarom bestaat je organisatie en wat wil het bereiken? Door een scherpe missie biedt je visiestuk handelingsperspectief.
- Kernwaarden: De kernwaarden zijn de principes van waaruit je opereert. Het is het belangrijkste onderdeel van de persoonlijkheid van je merk. Vanuit deze kernwaarden ga je als organisatie gedragen en communiceren.
- Krachten: dit zijn de unieke krachten die je organisatie bezit om de missie te kunnen bereiken.
- Richtlijnen: Als laatste dien je ook de richtlijnen toe te voegen hoe mensen met je merk moeten omgaan. Denk hierbij aan het gedrag van je waardevolle mensen naar buiten toe, de richtlijnen qua taal, fotografie, etc.