Hoe gebruik je werkvormen om een visie te ontwikkelen?
Een heldere visie is cruciaal voor het succes van elke organisatie. Het biedt richting en inspireert je team. In dit artikel ontdek je een handleiding om werkvormen in te zetten in het visieontwikkelingsproces.
Merkreis en de visie
De visie is een onderdeel van de merkreis. De merkreis is een chronologische reis waarmee je een sterk merk. Vergeet je één van de haltes dan vergroot je de kans dat je merk niet juist overkomt. Terwijl alle haltes een belangrijk onderdeel vormen voor het succes van je merk. De merkreis bestaat uit 7 haltes. Op de pagina over de merkreis lees je alles over deze haltes. Voor dit artikel gaan we in op de drie eerste haltes van de merkreis die de identiteit vormen:
- De betekenis van je organisatie is de kernideologie die nooit verandert. Het is datgene wat je merk toevoegt aan de samenleving en waarmee het bestaansrecht heeft.
- Op basis van de betekenis formuleer je een inspirerende visie en een krachtige missie. De visie is het vergezicht en de kijk van je merk op de wereld. De missie concretiseert de visie en is de grote opdracht van je merk.
- De derde halte is de merkpersoonlijkheid. Dit is letterlijk de personificatie van je merk en behelst de merktaal, de waarden en het gedrag van je merk.
De visie is dus een belangrijk onderdeel van de identiteit van je organisatie.

Merkteam samenstellen
Om aan de slag te gaan met de identiteit en de visie van je merk, stel je een merkteam samen. In dit team zit een diversiteit aan medewerkers die nadenken over de visie. Wat je voor het merkteam nodig hebt zijn:
- Lef;
- Onconventioneel denken;
- Enthousiasme;
- Criticasters;
- Thinking without boxes-denkers;
- Alle lagen van je organisatie.
Lees meer over het samenstellen van een merkteam en wat je daarvoor nodig hebt. Plan voor het merkteam op vaste momenten ruimte in om aan de slag te gaan met de identiteitsontwikkeling. Wij gaan uit van één keer in de twee weken dat de merkteamleden bij elkaar komen. Door deze frequentie vergt het niet teveel voor de dagelijkse werkdruk, maar zorg je wel voor snelheid van het proces. Wij kiezen ervoor om niet volle dagen achter elkaar met het proces bezig te zijn. Door ruimte en tijd tussen de werkvormen en sessies zorg je voor rust en kunnen de merkteamleden in hun achterhoofd nadenken over de visie. Hiermee zorg je ervoor dat de uiteindelijke visie sterker is.
“Tijdens een rondgang door het museum ontdek je de overeenkomsten tussen de verschillende stukken. Deze overeenkomsten vormen de basis voor de thema’s die de kernwaarden en betekenis van jullie organisatie weerspiegelen.”
Aan de slag met de betekenis
Om een visie te ontwikkelen is het belangrijk dat je eerst de betekenis van je organisatie vindt. Wanneer je deze nog niet helder hebt, dan is goed om eerst de betekenis te ontdekken. Hoe ga je hier het beste mee aan de slag? Belangrijk is dat je drie onderdelen ontdekt van betekenis:
- Welke betekenis schuilt in de geschiedenis van je bedrijf? Ontdek waarom het bedrijf begonnen is en wat de belangrijkste mijlpalen zijn die de geschiedenis van het merk hebben vormgegeven. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van de betekenis van je merk.
- Wat laat je merk achter? Het bestaansrecht van je organisatie zit in dat gene wat je betekent voor de wereld om je heen. En die wereld kan ook de wijk of de plaats zijn waarin je organisatie zich begeeft. Door te weten wat je merk achterlaat ontdek je het tweede element van de betekenis.
- Wat drijft de mensen in je organisatie? Zorg dat je weet wat de gemeenschappelijk drijfveren van de mensen in je bedrijf is. De reden waarom zij iedere ochtend hun bed uitkomen en aan hun idealen kunnen werken is essentieel voor de betekenis.

Voor alle drie de onderdelen van je betekenis zet je verschillende werkvormen in. Welke werkvormen voor jouw organisatie interessant zijn ligt aan de organisatie en het merkteam. Een aantal werkvormen waar je aan kunt denken:
- Start met een betekenis-kletspot door verschillende vragen over de betekenis op te schrijven op afzonderlijke kartonnen kaarten. Eén voor één trekken de merkteamleden deze vragen eruit en geven hun antwoord op deze vraag. Op basis hiervan ontstaat een dialoog. Deze werkvorm is bedoeld als opwarmer voor de betekenis.
- De Museum-van-je-organisatie-werkvorm biedt een unieke kans om terug te keren naar de oorsprong van je merk. Tijdens de werkvorm creëren deelnemers letterlijk een museum vol met de hoogtepunten van jullie organisatie. Het merkteam wordt in groepen verdeeld en gaan op zoek naar verhalen en anekdotes die hen trots maken op het bedrijf. Deze verhalen worden vervolgens omgezet in kunstwerken, die in het museum worden tentoongesteld. Tijdens een rondgang door het museum ontdek je de overeenkomsten tussen de verschillende stukken. Deze overeenkomsten vormen de basis voor de thema’s die de kernwaarden en betekenis van jullie organisatie weerspiegelen.
- Met de droomvisualisatie verdeel je het merkteam in duo’s en geef ze minimaal 45 minuten om zonder tekst hun visie te verbeelden met diverse knutselspullen. Na afloop presenteren de teams hun creaties, waarbij ze antwoord geven op de vraag: “Wat is de maatschappelijke betekenis van ons merk?”
Zelf aan de slag met merkidentiteit?
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Schaf dan de BrandingBox aan en ontvang:
Het werkboek ‘Bouwen aan Merkidentiteit’ waarin je stap voor stap wordt meegenomen om je identiteit te ontdekken;
Meer dan 25 werkvormen om je identiteit te ontdekken;
Kaartensets, canvassen en andere materialen om de werkvormen in te zetten.
Werkvormen voor visie-ontwikkeling
Wanneer je de betekenis hebt ontdekt ga je verder aan de slag met het de visie en missie van je merk. De visie is daarmee de kijk van je merk op de wereld. Je geeft daarmee het vergezicht aan hoe jullie merk tegen de wereld en de markt aan kijken. En de wereld kan daarin ook je eigen omgeving zijn. De missie is de grote opdracht die je te doen hebt. Je moet daarin kunnen zeggen ‘mission accomplished’.
Om de visie te ontwikkelen zet je verschillende werkvormen in. Een aantal werkvormen zijn:
- Een effectieve werkvorm voor het starten met visie-ontwikkeling is het laten maken van moodboards door elk lid van het merkteam. Ieder teamlid verzamelt afbeeldingen uit magazines en tijdschriften die volgens hen passen bij de gewenste visie. Deze moodboards worden vervolgens gezamenlijk besproken, waarbij de belangrijkste thema’s en inzichten naar voren komen. Dit visuele proces helpt bij het identificeren van de eerste thema’s voor de visie van de organisatie.
- Je visie ontwikkelen draait om nieuwe perspectieven ontdekken. Trendkaarten helpen je om frisse inzichten te krijgen op de huidige identiteit van je merk. Dit proces biedt een dieper begrip van de visie en helpt bij het vormgeven van het toekomstbeeld. Met kaarten met daarop verschillende trends ontdek je hoe trends invloed hebben op jullie merk.
- In de werkvorm toekomstvisie visualiseren ga je met je merkteam aan de slag met het visualiseren van de toekomstige visie. Verdeel het merkteam in twee of drie groepen en geef hun 45 minuten de tijd om hun visie te visualiseren. Deze visuele aanpak stimuleert creativiteit en helpt bij het concreet maken van de toekomstige richting van je merk. Denk hierbij aan het visualiseren van het bedrijfspand, de soort medewerkers, het imago van het merk op de buitenwereld, etc.

Hoe selecteer je werkvormen voor je visie?
Voor zowel de betekenis als de visie hebben we een drietal werkvormen benoemd. Er zijn er uiteraard nog veel meer die je kunt uitvoeren. Hoe selecteer je nu de beste werkvormen voor het ontwikkelen van je visie? Er zijn een aantal belangrijke onderdelen om rekening mee te houden:
- Wat is het kennisniveau van het merkteam? Wanneer je merkteam al vaker met onderwerpen als betekenis, visie en missie heeft gewerkt, dan kun je al wat abstractere werkvormen inzetten. Is dit niet zo, dan is het belangrijk om laagdrempelig te beginnen. Een betekenis-kletspot is bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om deze onderwerpen te introduceren bij het merkteam.
- Wat hebben jullie al gedaan? Het kan zijn dat er in de organisatie al vaker een aanzet is gemaakt tot visie-ontwikkeling. Deze eerdere ervaringen van het merkteam zijn van belang bij het selecteren van werkvormen. Wanneer het merkteam bijvoorbeeld sceptisch is door eerdere ervaringen, dan zet je werkvormen in die makkelijk te begrijpen zijn én die goede uitkomsten bieden.
- Hoe ver zijn jullie? Een visie-ontwikkelingsproces is ongemerkt vaak al op gang gekomen. Zonder dat je er bewust mee aan de slag bent gegaan hebben jullie bijvoorbeeld al vaak over strategische thema’s gehad. Wanneer dit het geval is, heb je minder werkvormen nodig om de kern te raken. Wanneer dit niet het geval is, selecteer je meer werkvormen.
- Zijn het beeld- of tekstdenkers? Wanneer het merkteam vooral bestaat uit tekstdenkers, dan zet je minder visuele werkvormen in. Het is goed om er wel een enkeling in te zetten, zodat je ze uit hun comfortzone haalt. Maar wanneer je dit te vaak doet, krijg je tegengas. Dat bevordert het proces niet.
Door met bovenstaande vragen rekening te houden selecteer je verschillende werkvormen die bij de visie-ontwikkeling passen. Vaak begin je met een werkvorm die het thema aftrappen, vervolgens ga je naar één of meerdere gerichte werkvormen en sluit je het thema af met afsluitende werkvormen.
Zelf aan de slag met werkvormen
Sta je op het punt om aan de slag te gaan met de visie-ontwikkeling en wil je zelf aan de slag met werkvormen? Download dan de whitepaper werkvormen en oefeningen voor een heidag.
Hoe gebruik je werkvormen om een visie te ontwikkelen?

Een heldere visie is cruciaal voor het succes van elke organisatie. Het biedt richting en inspireert je team. In dit artikel ontdek je een handleiding om werkvormen in te zetten in het visieontwikkelingsproces.
Merkreis en de visie
De visie is een onderdeel van de merkreis. De merkreis is een chronologische reis waarmee je een sterk merk. Vergeet je één van de haltes dan vergroot je de kans dat je merk niet juist overkomt. Terwijl alle haltes een belangrijk onderdeel vormen voor het succes van je merk. De merkreis bestaat uit 7 haltes. Op de pagina over de merkreis lees je alles over deze haltes. Voor dit artikel gaan we in op de drie eerste haltes van de merkreis die de identiteit vormen:
- De betekenis van je organisatie is de kernideologie die nooit verandert. Het is datgene wat je merk toevoegt aan de samenleving en waarmee het bestaansrecht heeft.
- Op basis van de betekenis formuleer je een inspirerende visie en een krachtige missie. De visie is het vergezicht en de kijk van je merk op de wereld. De missie concretiseert de visie en is de grote opdracht van je merk.
- De derde halte is de merkpersoonlijkheid. Dit is letterlijk de personificatie van je merk en behelst de merktaal, de waarden en het gedrag van je merk.
De visie is dus een belangrijk onderdeel van de identiteit van je organisatie.

Merkteam samenstellen
Om aan de slag te gaan met de identiteit en de visie van je merk, stel je een merkteam samen. In dit team zit een diversiteit aan medewerkers die nadenken over de visie. Wat je voor het merkteam nodig hebt zijn:
- Lef;
- Onconventioneel denken;
- Enthousiasme;
- Criticasters;
- Thinking without boxes-denkers;
- Alle lagen van je organisatie.
Lees meer over het samenstellen van een merkteam en wat je daarvoor nodig hebt. Plan voor het merkteam op vaste momenten ruimte in om aan de slag te gaan met de identiteitsontwikkeling. Wij gaan uit van één keer in de twee weken dat de merkteamleden bij elkaar komen. Door deze frequentie vergt het niet teveel voor de dagelijkse werkdruk, maar zorg je wel voor snelheid van het proces. Wij kiezen ervoor om niet volle dagen achter elkaar met het proces bezig te zijn. Door ruimte en tijd tussen de werkvormen en sessies zorg je voor rust en kunnen de merkteamleden in hun achterhoofd nadenken over de visie. Hiermee zorg je ervoor dat de uiteindelijke visie sterker is.
“Tijdens een rondgang door het museum ontdek je de overeenkomsten tussen de verschillende stukken. Deze overeenkomsten vormen de basis voor de thema’s die de kernwaarden en betekenis van jullie organisatie weerspiegelen.”
Aan de slag met de betekenis
Om een visie te ontwikkelen is het belangrijk dat je eerst de betekenis van je organisatie vindt. Wanneer je deze nog niet helder hebt, dan is goed om eerst de betekenis te ontdekken. Hoe ga je hier het beste mee aan de slag? Belangrijk is dat je drie onderdelen ontdekt van betekenis:
- Welke betekenis schuilt in de geschiedenis van je bedrijf? Ontdek waarom het bedrijf begonnen is en wat de belangrijkste mijlpalen zijn die de geschiedenis van het merk hebben vormgegeven. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van de betekenis van je merk.
- Wat laat je merk achter? Het bestaansrecht van je organisatie zit in dat gene wat je betekent voor de wereld om je heen. En die wereld kan ook de wijk of de plaats zijn waarin je organisatie zich begeeft. Door te weten wat je merk achterlaat ontdek je het tweede element van de betekenis.
- Wat drijft de mensen in je organisatie? Zorg dat je weet wat de gemeenschappelijk drijfveren van de mensen in je bedrijf is. De reden waarom zij iedere ochtend hun bed uitkomen en aan hun idealen kunnen werken is essentieel voor de betekenis.

Voor alle drie de onderdelen van je betekenis zet je verschillende werkvormen in. Welke werkvormen voor jouw organisatie interessant zijn ligt aan de organisatie en het merkteam. Een aantal werkvormen waar je aan kunt denken:
- Start met een betekenis-kletspot door verschillende vragen over de betekenis op te schrijven op afzonderlijke kartonnen kaarten. Eén voor één trekken de merkteamleden deze vragen eruit en geven hun antwoord op deze vraag. Op basis hiervan ontstaat een dialoog. Deze werkvorm is bedoeld als opwarmer voor de betekenis.
- De Museum-van-je-organisatie-werkvorm biedt een unieke kans om terug te keren naar de oorsprong van je merk. Tijdens de werkvorm creëren deelnemers letterlijk een museum vol met de hoogtepunten van jullie organisatie. Het merkteam wordt in groepen verdeeld en gaan op zoek naar verhalen en anekdotes die hen trots maken op het bedrijf. Deze verhalen worden vervolgens omgezet in kunstwerken, die in het museum worden tentoongesteld. Tijdens een rondgang door het museum ontdek je de overeenkomsten tussen de verschillende stukken. Deze overeenkomsten vormen de basis voor de thema’s die de kernwaarden en betekenis van jullie organisatie weerspiegelen.
- Met de droomvisualisatie verdeel je het merkteam in duo’s en geef ze minimaal 45 minuten om zonder tekst hun visie te verbeelden met diverse knutselspullen. Na afloop presenteren de teams hun creaties, waarbij ze antwoord geven op de vraag: “Wat is de maatschappelijke betekenis van ons merk?”
Zelf aan de slag met merkidentiteit?
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Schaf dan de BrandingBox aan en ontvang:
Het werkboek ‘Bouwen aan Merkidentiteit’ waarin je stap voor stap wordt meegenomen om je identiteit te ontdekken;
Meer dan 25 werkvormen om je identiteit te ontdekken;
Kaartensets, canvassen en andere materialen om de werkvormen in te zetten.
Werkvormen voor visie-ontwikkeling
Wanneer je de betekenis hebt ontdekt ga je verder aan de slag met het de visie en missie van je merk. De visie is daarmee de kijk van je merk op de wereld. Je geeft daarmee het vergezicht aan hoe jullie merk tegen de wereld en de markt aan kijken. En de wereld kan daarin ook je eigen omgeving zijn. De missie is de grote opdracht die je te doen hebt. Je moet daarin kunnen zeggen ‘mission accomplished’.
Om de visie te ontwikkelen zet je verschillende werkvormen in. Een aantal werkvormen zijn:
- Een effectieve werkvorm voor het starten met visie-ontwikkeling is het laten maken van moodboards door elk lid van het merkteam. Ieder teamlid verzamelt afbeeldingen uit magazines en tijdschriften die volgens hen passen bij de gewenste visie. Deze moodboards worden vervolgens gezamenlijk besproken, waarbij de belangrijkste thema’s en inzichten naar voren komen. Dit visuele proces helpt bij het identificeren van de eerste thema’s voor de visie van de organisatie.
- Je visie ontwikkelen draait om nieuwe perspectieven ontdekken. Trendkaarten helpen je om frisse inzichten te krijgen op de huidige identiteit van je merk. Dit proces biedt een dieper begrip van de visie en helpt bij het vormgeven van het toekomstbeeld. Met kaarten met daarop verschillende trends ontdek je hoe trends invloed hebben op jullie merk.
- In de werkvorm toekomstvisie visualiseren ga je met je merkteam aan de slag met het visualiseren van de toekomstige visie. Verdeel het merkteam in twee of drie groepen en geef hun 45 minuten de tijd om hun visie te visualiseren. Deze visuele aanpak stimuleert creativiteit en helpt bij het concreet maken van de toekomstige richting van je merk. Denk hierbij aan het visualiseren van het bedrijfspand, de soort medewerkers, het imago van het merk op de buitenwereld, etc.

Hoe selecteer je werkvormen je visie?
Voor zowel de betekenis als de visie hebben we een drietal werkvormen benoemd. Er zijn er uiteraard nog veel meer die je kunt uitvoeren. Hoe selecteer je nu de beste werkvormen voor het ontwikkelen van je visie? Er zijn een aantal belangrijke onderdelen om rekening mee te houden:
- Wat is het kennisniveau van het merkteam? Wanneer je merkteam al vaker met onderwerpen als betekenis, visie en missie heeft gewerkt, dan kun je al wat abstractere werkvormen inzetten. Is dit niet zo, dan is het belangrijk om laagdrempelig te beginnen. Een betekenis-kletspot is bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om deze onderwerpen te introduceren bij het merkteam.
- Wat hebben jullie al gedaan? Het kan zijn dat er in de organisatie al vaker een aanzet is gemaakt tot visie-ontwikkeling. Deze eerdere ervaringen van het merkteam zijn van belang bij het selecteren van werkvormen. Wanneer het merkteam bijvoorbeeld sceptisch is door eerdere ervaringen, dan zet je werkvormen in die makkelijk te begrijpen zijn én die goede uitkomsten bieden.
- Hoe ver zijn jullie? Een visie-ontwikkelingsproces is ongemerkt vaak al op gang gekomen. Zonder dat je er bewust mee aan de slag bent gegaan hebben jullie bijvoorbeeld al vaak over strategische thema’s gehad. Wanneer dit het geval is, heb je minder werkvormen nodig om de kern te raken. Wanneer dit niet het geval is, selecteer je meer werkvormen.
- Zijn het beeld- of tekstdenkers? Wanneer het merkteam vooral bestaat uit tekstdenkers, dan zet je minder visuele werkvormen in. Het is goed om er wel een enkeling in te zetten, zodat je ze uit hun comfortzone haalt. Maar wanneer je dit te vaak doet, krijg je tegengas. Dat bevordert het proces niet.
Door met bovenstaande vragen rekening te houden selecteer je verschillende werkvormen die bij de visie-ontwikkeling passen. Vaak begin je met een werkvorm die het thema aftrappen, vervolgens ga je naar één of meerdere gerichte werkvormen en sluit je het thema af met afsluitende werkvormen.
Zelf aan de slag met werkvormen
Sta je op het punt om aan de slag te gaan met de visie-ontwikkeling en wil je zelf aan de slag met werkvormen? Download dan de whitepaper werkvormen en oefeningen voor een heidag.

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.