Een archetype is ontstaan vanuit het gedachtegoed van Carl Jung. De leerling van Freud stelde dat het menselijk gedrag niet rationeel is, maar door dieperliggende instincten en driften wordt gestuurd. Hij kwam erachter dat er een collective pool of mind is, wat zoveel betekend dat er een collectief onderbewustzijn is. In dit collectieve onderbewustzijn passen archetypen die de universele drijfveren en aspiraties van de mens representeren.
Door gebruik te maken van archetypen krijg je vat op de persoonlijkheid van je merk en geef je woorden aan de ziel van je merk. Bekijk alle archetypen die hieronder staan en kijk welke archetype het beste bij jouw merk past. Je zult ontdekken dat er veel overeenkomsten zijn bij je merk!
1. De Onschuldige
Het archetype ‘de onschuldige’ doet alles om geen fouten te maken. Het is een optimistisch merk dat we ook wel de idealist noemen. Een mooi voorbeeld van een optimistisch merk is de Triodos Bank. Met hun missie om het geld van haar klanten alleen te laten werken aan positieve maatschappij en ecologische en culturele veranderingen. Hierbij gaan ze uit van vertrouwen, met een gezond kritische houding.
Voorbeelden van optimistische merken zijn: Triodos Bank, Ebay, Ariadne at Home, Coca Cola, Zwitsal, Dove
2. Gewone man/vrouw
Je kent het wel. Die man of vrouw die ‘gewoon’ al gek genoeg vindt. Het merk staat dan ook voor gelijkheid en wil dat iedereen erbij hoort. Het merk staat voor verbinden en heeft niet als doel zich te onderscheiden. Met gedeelde nuchtere en down-to-earth houding ontstaat er een bepaalde mate van gelijkwaardigheid met hun klanten/ doelgroep.
Voorbeelden van gewone merken zijn: C&A, Volkswagen, Ikea, Margriet
3. Held
Het archetype Held is het strijdende type. Iemand die moet en daadkracht toont als het nodig is. Het zet zich in om de wereld te verbeteren en doet dat met alles wat ze in zich heeft. Het merk dat vanuit dit archetype gebouwd is, moet aantonen dat het de grote uitdaging van de klant begrijpt. Het strijdende merk moet inspelen op de sterkte behoefte van de klant om de strijd aan te gaan.
Voorbeelden van het strijdende merk: BMW, Nike, Artsen zonder grenzen, Nordstrom
4. Zorggever
We kennen allemaal de zorgzame mensen. Zij die geven belangrijker vinden dan nemen. Merken uit dit archteype hebben dezelfde denkwijze. Harmonie, aandacht en (op)voeden zijn belangrijke begrippen voor de verzorger. Het verzorgende merk gelooft erin dat zij samen meer bereiken dan alleen. Zij moeten hierbij op een betekenisvolle manier invulling geven aan de behoefte bij mensen aan groei, waardering en harmonie.
Voorbeelden van verzorgde merken zijn: Starbucks, Rabobank, Hallmark, Blue Band
5. Ontdekkingsreiziger
Het archetype ‘de ontdekkingsreiziger’ is altijd op zoek naar avontuur. Het is het type dat niet stil kan zitten en continue naar nieuwe impulsen op zoek is. Een merk dat bij dit archetype past speelt in op de behoefte van vrijheid en avontuur. Ze weten dat klanten continu op zoek is naar nieuwe impulsen en uitdagingen. Klanten willen hun horizon verbreden. Het is daarmee ook de nieuwsgierigheid die het merk moet opwekken bij hun doelgroep.
Voorbeelden van ontdekkingsmerken zijn: Jeep, National Geographic, The North Face, Lonely Planet, VPRO
6. Rebel
We kennen allemaal wel de rebellen. Die gene die tegen heilige huisjes aantrappen. Ze zijn erg interessant voor veel TV-programma’s. Bart de Graaf was zo’n typische rebel. Ze schoppen niet om te schoppen, maar om een transformatie te bewerkstelligen. Het rebelse merk is dan ook de uitdager in zijn markt of categorie. Hiermee wil het merk met bestaande conventies in de markt breken en nieuwe regels creëren.
Voorbeelden van Rebelse merken zijn: AirBnB, Über, Ditzo, EasyJet, BNN, Virgin, Harley Davidson, Greenpeace
7. Minnaar
Relaties met anderen, dat is de belangrijkste drijfveer van de Minnaar. Een merk die dit archetype heeft, heeft het vermogen om te verleiden. Ze spelen in op de voorliefde voor een gezamenlijk thema. Denk aan de voorliefde voor auto’s, sport of gadgets. De minnaar weet dat de schoonheid van het product een belangrijk wapen is om in te zetten.
Voorbeelden van begeerlijke merken zijn: Zwitserleven; Wereld Natuur Fonds; Alfa Romeo, Magnum, Dior, Côte d’Or, Calvin Klein
8. Schepper
Scheppers zijn de uitvinders, schrijvers en kunstenaars in onze maatschappij. Zij willen iets creëren wat op lange termijn van waarde is. De merken met dit archetype zetten bij klanten in op hun creativiteit en originaliteit. Zij moeten klanten continue inspireren om van hun eigen creativiteit gebruik te maken.
Voorbeelden van verbeeldende merken zijn: Apple, Lego, Adobe, Pinterest
9. Nar
We kennen allemaal de Nar wel van ververlogen tijden. De Nar zorgt ervoor dat koningen konden lachen. De Nar zorgt ervoor dat mensen met humor en speelsheid een leuke tijd beleven. Merken die vanuit de Nar communiceren houden het leven luchtig. Zij bieden mensen een uitlaatklep. De rol van het pretmerk is om te relativeren en daarmee de balans bewaakt.
Voorbeelden van het pretmerk: Voetbal Inside, De Speld, Ben & Jerry’s, Walibi, Mailchimp
10. Wijze
De wijzen zijn de analytische mensen in de samenleving. Zij zoeken alles tot de bodem uit om alles beter te leren begrijpen. Feiten zijn he allerbelangrijkste. Wijze merken zoekt dan ook de verbinding op de inhoud. Het zijn merken die kennis inzetten om mensen aan zich te binden.
Voorbeelden van het wijze merk zijn: De Correspondent, Philips, Dyson, Audi, IBM, Wikipedia, Harvard
11. Magiër
De magiër heeft universele kennis en wil daarmee anderen van dienst zijn. Het magische merk begrijpt waar de klant in vastloopt. Daarop weet de magiër welke verandering er moet komen om de klant te helpen. Het magische merk heeft een magische formule die klanten zelf de mogelijkheid biedt om te veranderen.
Voorbeelden van magische merken zijn: Axe, Red Bull, War Child, Disney
12. Heerser
De Heerser houdt van controle. Zij heeft het heft in handen en doet ook liever alles alleen. Heersende merken zijn de leiders van de markt waarin zij zich begeven. Zij hebben de markt uitgevonden en willen deze rol graag vasthouden. Controle is het kernbegrip van de Heerser. Dit type heeft en houdt het heft in houden, want hij wil iets succesvols neerzetten en weet hoe. De Heerser verguist chaos en doet liever alles alleen dan dat hij samenwerkt.
Voorbeelden van het heersende merk: Albert Heijn, KLM, VT Wonen, Nespresso, Mercedes, Nuyenrode