Een andere vorm van inspelen op grote trends is om juist samen te innoveren. Waar vroeger innovatie vooral in geheime R&D-afdelingen van organisaties plaats vindt, zie je tegenwoordig steeds meer vormen van open innovatie. Vaak heeft het effect op afvalstromen bij organisaties, die in de buurt afnemers van deze stroom vinden als grondstof. Door juist samen met verschillende lokale organisaties samen te werken kunnen reststromen omgezet worden in waardevolle grondstoffen. Voor alle organisaties is dit financieel voordeliger.
Een mooi voorbeeld vertelt Jan Lowin IJzerman in de Hero-secret die we met hem hadden over marketing-innovatie:
‘Ik ben nu bijvoorbeeld met een klant in de luchttechniek in gesprek. Zij richten luchtinstallaties in. Een andere klant van mij zit in de snijtechniek, die snijden dikke plakken staal tot wat voor producten dan ook. Dus ik dacht: Als die luchtkanalen er nu worden uitgehaald bij het vervangen, wat gebeurt er dan mee? Kan het bedrijf in snijtechniek daar niet iets mee maken?
Nu zijn we op het punt om samen met een product designer, product engineer, de twee bedrijven en ik om outdoor-producten te ontwerpen die uit het afval van de luchtkanalen komt. Als we het ontwerp hebben, gaan we er tien maken met het snijbedrijf om vervolgens een kleine webshop te bouwen en te kijken wat er dan gebeurt.’
Dit laat zien wat de mogelijkheden zijn als we innoveren vanuit samenwerking. Er ontstaan zo vele mooie producten die ervoor zorgen dat je er niet alleen zakelijk beter van wordt, maar dat er ook je directe omgeving er beter van wordt. Zo innoveer je om dichterbij je missie te komen!