Over imago gesproken: De marketingwereld heeft een slecht imago. Dit komt omdat er te vaak marketingsausjes over bedorven producten wordt gegoten. Nu is het natuurlijk niet zo dat het bij iedere markteer zo is, maar ook marketing zit in een slecht imago-hoekje. Dat komt vooral doordat marketeers de neiging hebben een beeld te schetsen dat niet waar is, of om alleen de goede kant te belichten.
Terwijl in het veranderen van een imago het juist ook goed is om mislukkingen te melden. Je wilt een vertrouwensband met je klanten en potentiële fans gaan opbouwen. Wanneer je van mens tot mens een vertrouwensband opbouwt, dan wil je ook niet dat er dingen achter gehouden worden. Sterker nog, als iemand zich kwetsbaar opstelt, dan vergroot dat de vertrouwensband.
Zo werkt het ook bij merken: Je wilt een vertrouwensband scheppen met je fans, daarom moet je ook eerlijk zijn. Wat gaat er eigenlijk nog niet goed bij je merk in het proces naar je missie? Welke mislukkingen ben je tegengekomen? Welke aannames heb je gemaakt die toch anders blijken te zijn? Dat zijn dingen om te delen, om je als merk kwetsbaar op te stellen en aan te geven wat je er aan gaat doen. Dat vergroot de vertrouwensband. Stap voor stap ga je op die manier naar een ander imago toe.
Lees ook: Waarom het delen van mislukkingen zo belangrijk is