Employer Branding: Zo bouw je een merk waar mensen voor wíllen werken
Employer branding is de sleutel tot het aantrekken én behouden van goede mensen. Zeker in een krappe arbeidsmarkt. Maar hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? En wat maakt een merk aantrekkelijk voor medewerkers, nog vóórdat ze actief op zoek gaan naar een baan? In dit artikel laten we zien dat het niet een HR-feestje is, maar een strategisch instrument. Ik neem je hierin mee in de volgende onderwerpen:
- Wat is employer branding?
- Waarom is employer branding belangrijk voor het MKB?
- Het geheim? Begin van binnenuit
- Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? De 5 belangrijkste stappen
- Latent werkzoekenden
- Case: Hoe BOO haar merk herbouwde van binnenuit
- Andere voorbeelden van werkgeversmerken
- Wat zijn de veelgemaakte fouten bij employer branding?
- Zelf aan de slag
Wat is employer branding?
Employer branding is een onderwerp dat binnen ieder bedrijf speelt. Nog te vaak wordt het gezien als een recruitmenttool. Een mooie campagne, een wervingssite of een hippe vacaturevideo. Maar dat is alleen de uitwerking van employer branding. Employer branding is namelijk een strategisch instrument.
Employer branding is het bouwen van een sterk en aantrekkelijk imago als werkgever. Het gaat over het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Het gaat over hoe medewerkers, sollicitanten en zelfs je klanten jou zien als werkplek. Je merk als werkgever dus.
Het is geen campagne. Het is je identiteit. Van binnenuit. Wie je bent, waar je voor staat, hoe je medewerkers zich bij je voelen. En ja, ook hoe je dat laat zien.
Een sterk werkgeversmerk:
- Zorgt voor meer (en betere) sollicitanten
- Verlaagt je verloop
- Maakt van je medewerkers ambassadeurs
- Helpt om je missie te realiseren

Waarom is employer branding belangrijk voor het MKB?
In het MKB staan op dit moment ongekend veel vacatures open. Werkgevers zitten te springen om mensen, maar merken dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe collega’s aan te trekken. En dat is niet zonder gevolgen: projecten blijven liggen, ambities moeten worden bijgesteld en teams raken overbelast. MKB Nederland ziet dat personeelstekort de grootste belemmering is voor verdere groei.
In zo’n krappe arbeidsmarkt is het niet genoeg om simpelweg een vacature online te zetten. Het gaat er niet alleen om wat je vraagt, maar vooral om waarom mensen voor jóu zouden moeten kiezen. Employer branding helpt je om dat verhaal te vertellen. Grote bedrijven kunnen vaak hogere salarissen bieden of aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, maar als MKB’er kun je juist op een ander vlak het verschil maken: op betekenis, betrokkenheid en cultuur. Je kunt laten zien waar je voor staat, waarom je doet wat je doet en welke impact medewerkers kunnen maken als ze zich bij jouw team aansluiten. Die boodschap spreekt mensen aan – zeker professionals die op zoek zijn naar werk met inhoud.
Daarnaast is een sterk werkgeversmerk van belang om de mensen die je al hebt te behouden. Medewerkers die snappen waar het bedrijf naartoe wil, die zich gezien voelen en zich kunnen ontwikkelen, blijven langer. Ze voelen zich verbonden met het grotere geheel. Dat zorgt voor meer rust in je organisatie, voor motivatie in het team en uiteindelijk ook voor betere resultaten.
Tot slot bouw je met een sterk werkgeversmerk aan je reputatie. Niet alleen bij sollicitanten, maar ook bij klanten en partners. Als je uitstraalt dat je goed bent voor je mensen, dan geloven mensen ook eerder dat je goed bent voor je klanten. Het maakt je als merk betrouwbaarder, menselijker – en dus aantrekkelijker. In een tijd waarin bijna elke organisatie zoekt naar goede mensen, is dat goud waard.
Volgens de Inspirerende 40 (2024) kijkt 64% van de werkzoekenden naar de positieve impact van een organisatie. En volgens Accenture koopt 80% van de consumenten liever bij merken met een duidelijke missie. Werken is steeds meer een verlengstuk van iemands identiteit. Daar kun je als MKB-bedrijf veel mee winnen.
Het geheim van employer branding? Begin van binnenuit
Te vaak begint employer branding bij een vacaturetekst of een wervingscampagne. Bedrijven weten dat ze iets moeten doen met employer branding en zetten in alle vluchtigheid een werken-bij-site op. Allemaal middelen die belangrijk kunnen zijn, maar een goed werkgeversmerk begint niet aan de buitenkant. Het begint bij de binnenkant van je organisatie. Van binnenuit. Denk aan vragen zoals:
- Wie ben je als organisatie?
- Waar sta je voor?
- Wat maakt je bijzonder?
- Wat is je belofte aan je mensen?
Zonder helder antwoord op die vragen wordt je campagne of je werken-bij-site een leeg jasje. En val je in het rijtje van ‘wij zoeken een energieke teamplayer in een dynamische omgeving’.
“De kans is zeer groot dat de juiste kandidaat nu nog ergens anders werkt. Die ga je niet naar je toe halen met borden langs de weg als ‘wij zoeken jou!’ “
Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? De 5 belangrijkste stappen
Employer branding gaat dus over de identiteit van je werkgeversmerk. Belangrijk is dat je merkidentiteit al helder is, voordat je aan de slag kunt met het bouwen van je werkgeversmerk. Het werkgeversmerk is immers een doorvertaling van je merk. Maar hoe ga je daar goed mee om? Hoe bouw je dan een sterk werkgeversmerk? Je zet vijf belangrijke stappen:
- Bouw de identiteit
Employer branding begint van binnenuit. Voor je aan werving of campagnes denkt, moet de identiteit van je organisatie glashelder zijn. Wat is jullie betekenis? Waar staan jullie voor? Wat drijft jullie? Formuleer een visie (jullie kijk op de wereld) en een missie (de opdracht die je organisatie zichzelf geeft). En vergeet de merkpersoonlijkheid niet: wie zijn jullie als merk? Wat is jullie toon, jullie energie, jullie karakter? Werk dit uit in de drie haltes van de merkreis: betekenis, visie & missie en merkpersoonlijkheid. - Vertaal je positionering naar het werkgeversmerk
Hoe positioneert je merk zichzelf als werkgever? Wat maakt je merk anders dan andere werkgevers? Dat is het hart van je werkgeversmerk. Begin met een analyse van je huidige merk vanuit het perspectief van medewerkers én potentiële medewerkers. Wat waarderen ze? Waar wringt het? Deze gesprekken geven inzicht in wat echt relevant is voor je doelgroep en helpen je de kern van je werkbelofte te formuleren. - Versterk je huisstijl voor employer branding
Gebruik je bestaande huisstijl als basis, maar verrijk deze specifiek voor het werkgeversmerk. Denk aan andere keuzes in beeldtaal, tone of voice en typografie. Ontwikkel specifieke fotografie, iconen en visuele elementen die passen bij je werkbelofte. Zo wordt je employer brand visueel herkenbaar, zonder los te komen van je merk als geheel. - Laad en borg je merk intern
Een sterk werkgeversmerk leeft van binnenuit. Organiseer workshops, laat medewerkers meedenken, werk met ambassadeurs. Zorg dat kernwaarden terugkomen in het gedrag en de keuzes van je mensen. Zet werkgroepen in van medewerkers die het merk van binnenuit gaan laden. Zet ritmes op, zoals kwartaaldoelen en interne campagnes, om het merk te blijven voeden. Pas dan wordt het geen project, maar een cultuur. Alles hierover lees je in het artikel Borgen van je merk, het stappenplan. - Zorg voor sterke merkdragers
Vertaal je werkgeversmerk naar de juiste middelen. Denk aan een eigen werken-bij-site of een inspirerend platform zoals we bij BOO deden met NLAdaptief. Maar ook offline merkdragers doen ertoe: hoe straalt je kantoor of fabriek je merk uit? Laat de werkbelofte overal voelbaar zijn – van vacatures tot werkomgeving.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Latent werkzoekenden
Goede employer branding richt zich niet alleen op werkzoekenden, maar juist ook op latent werkzoekenden. In een krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat er minder werkzoekenden zijn. In de groep die wel werk zoeken, is het lastig om de meest geschikte kandidaat te vinden. De kans is zeer groot dat de juiste kandidaat nu nog ergens anders werkt.
Die ga je niet naar je toe halen met borden langs de weg als wij zoeken jou! Die latent werkzoekenden moeten een binding krijgen met je merk, voordat ze beslissen om een stap te gaan maken. Zoals het platform van BOO dat heeft neergezet.

Case: Hoe BOO haar merk herbouwde van binnenuit
BOO kwam bij ons met een vraag die we vaker horen: “Kunnen jullie helpen met een vacaturevideo?”
Ze wilden nieuwe mensen aantrekken. Want de projecten lagen klaar, de ambitie was er, maar de aanwas bleef uit.
Toen we in gesprek gingen, werd al snel duidelijk: het probleem zat niet in de vorm van de boodschap, maar in de inhoud. Want wát vertel je eigenlijk in zo’n video, als je zelf nog niet helder hebt waarom mensen bij je zouden moeten willen werken?
Wat we vaak zien bij bedrijven in de groeifase, zagen we ook hier: het merk was organisch gegroeid, maar de identiteit was onderweg een beetje los komen te zitten. Tijd om terug te gaan naar de kern.
In gesprekken met het team kwam de echte betekenis boven: BOO is er niet om ‘mooie dingen te ontwerpen’, maar om leefomgevingen te maken die meebewegen met het leven van mensen. Hun missie werd: Heel Nederland adaptief.
We hielpen hen bij het herformuleren van hun merkverhaal, visuele stijl en positionering. En om niet te vissen in dezelfde vijver als iedereen, ontwikkelden we met hen NLAdaptief: een platform voor professionals die geloven in flexibele, toekomstbestendige omgevingen.
Binnen een jaar trok BOO tien nieuwe collega’s aan. Niet omdat ze één video plaatsten. Maar omdat hun verhaal klopte. Meer hierover lees je in het artikel over BOO.
Andere voorbeelden van werkgeversmerken
Naast BOO zijn er meer organisaties die hun werkgeversmerk hebben opgebouwd vanuit hun identiteit. Hier drie inspirerende voorbeelden:
Viisi – Let’s change finance
Viisi wil de financiële sector veranderen én een omgeving creëren waarin medewerkers hun persoonlijke dromen kunnen waarmaken. Ze zetten hun mensen op de eerste plaats, boven klanten en stakeholders. Hun bedrijfscultuur draait om autonomie en gedeeld leiderschap via Holacracy. Viisi laat zien dat betekenisvolle keuzes leiden tot blije klanten én gelukkige medewerkers. Al jaren scoren ze hoog in de Best Workplace-ranking. Lees meer over Viisi in het artikel Viisi: Financiële wereld beter maken met gepassioneerde medewerkers
Coolblue – Alles voor een glimlach
Coolblue wil het voorbeeldbedrijf zijn op het gebied van klantgerichtheid, en dat begint intern. Hun cultuur draait om kernwaarden zoals Verwonderen, Gewoon Doen en Vrienden. Medewerkers krijgen ruimte om zichzelf te zijn, fouten te maken en ideeën te delen. De werkplekken zijn speels en inspirerend, en oprichter Pieter Zwart loopt maandelijks stage in het bedrijf. Dit alles maakt Coolblue tot een van de meest geliefde werkgevers van Nederland.
Vebego – Betekenisvol ondernemen
Vebego is een familiebedrijf dat inzet op betekenisvol werk. Ze combineren zorg en facilitaire dienstverlening met een missie om dagelijks bij te dragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen. Via een unieke methodiek – ontwikkeld met Erasmus Universiteit – zorgen ze dat medewerkers snappen waarom hun werk ertoe doet. Zo maken ze impact tastbaar én meetbaar. Resultaat: een inclusieve cultuur waar mensen met plezier werken aan maatschappelijke vooruitgang. Lees meer over Vebego: Het verhaal van Vebego: Hoe je betekenisvol ondernemen inbakt in je organisatie
Viisi – Let’s change finance
Viisi wil de financiële sector veranderen door een omgeving te creëren waarin medewerkers hun persoonlijke dromen kunnen waarmaken. Ze zetten hun mensen op de eerste plaats, boven klanten en stakeholders. Hun bedrijfscultuur draait om autonomie en gedeeld leiderschap via Holacracy. Viisi laat zien dat betekenisvolle keuzes leiden tot blije klanten én gelukkige medewerkers. Al jaren scoren ze hoog in de Best Workplace-ranking. Lees meer over Viisi in het artikel Viisi: Financiële wereld beter maken met gepassioneerde medewerkers
Coolblue – Alles voor een glimlach
Coolblue wil het voorbeeldbedrijf zijn op het gebied van klantgerichtheid, en dat begint intern. Hun cultuur draait om kernwaarden zoals Verwonderen, Gewoon Doen en Vrienden. Medewerkers krijgen ruimte om zichzelf te zijn, fouten te maken en ideeën te delen. De werkplekken zijn speels en inspirerend, en oprichter Pieter Zwart loopt maandelijks stage in het bedrijf. Dit alles maakt Coolblue tot een van de meest geliefde werkgevers van Nederland.
Vebego – Betekenisvol ondernemen
Vebego is een familiebedrijf dat inzet op betekenisvol werk. Ze combineren zorg en facilitaire dienstverlening met een missie om dagelijks bij te dragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen. Via een unieke methodiek – ontwikkeld samen met de Erasmus Universiteit – zorgen ze dat medewerkers snappen waarom hun werk ertoe doet en waar het merk staat op het gebied van betekenisvol werk. Zo maken ze impact tastbaar én meetbaar. Resultaat: een inclusieve cultuur waar mensen met plezier werken aan maatschappelijke vooruitgang. Lees meer over Vebego: Het verhaal van Vebego: Hoe je betekenisvol ondernemen inbakt in je organisatie
Wat zijn veelgemaakte fouten bij employer branding?
Het belangrijkste bij het richten op je werkgeversmerk is dat je niet de fouten maakt die andere bedrijven maken. Hierbij een aantal veelgemaakte fouten bij employer branding:
- Denken dat het alleen over marketing of HR gaat
Je werkgeversmerk is geen losstaande wervingscampagne. Het is een strategisch proces dat begint bij wie je écht bent als organisatie. Dat betekent dat employer branding een proces is dat overstijgend is over alle afdelingen. Dat het gaat over het bouwen en bewaken van een cultuur. Lees ook het artikel over Merketing, waar HR en marketing samensmelten. - Mooie woorden gebruiken zonder inhoud
Een ‘inspirerende missie’ zonder dat je team hem leeft, is niet geloofwaardig. Sterke werkgeversmerken komen van binnenuit. De missie is daarmee geen mooie zin die je kunt communiceren, maar het kompas van alle keuzes die je intern maakt. Medewerkers moeten het merk iedere dag leven. - Interne cultuur niet meenemen
Als je naar buiten iets anders vertelt dan binnen voelbaar is, haken mensen af. Medewerkers zijn je beste merkdragers – als ze zich herkennen in het verhaal. Wat dat betreft is het niets anders dan richting klanten. Wanneer je iets beloofd wat je niet waarmaakt, haken ze af en lopen ze weg. Zorg ervoor dat het intern beleefd wordt en dat het daarmee van buiten voelbaar is. - Employer branding zonder medewerkers te betrekken
Wat wij heel veel zien is dat employer branding wordt uitgevoerd zonder de medewerkers daarbij te betrekken. Heel gek als je bedenkt dat het juist om hun gaat. In dit soort gevallen gaan HR en/of marketing ijverig aan de slag met het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Maar je ontdekt al snel dat het niet werkt. Zorg dat ze al bij de ontwikkeling van het werkgeversmerk betrokken worden. De kracht van internal branding mag niet onderschat worden.
Dit zijn de vier meest voorkomende fouten, maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Want de meeste fouten komen vanuit het feit dat een werkgeversmerk als een project wordt gezien, in plaats van een strategisch proces. Wanneer je dat laatste door hebt, voorkom je bijna alle gemaakte fouten.
Zelf aan de slag?
Wil je aan de slag met het bouwen van een werkgeversmerk dat klopt? Start dan met employer branding door een stevige fundering neer te zetten. Download het e-book ‘Sterk Werkgeversmerk’ en leer alles over het bouwen van een sterk merk.
Employer Branding: Zo bouw je een merk waar mensen voor wíllen werken

Employer branding is de sleutel tot het aantrekken én behouden van goede mensen. Zeker in een krappe arbeidsmarkt. Maar hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? En wat maakt een merk aantrekkelijk voor medewerkers, nog vóórdat ze actief op zoek gaan naar een baan? In dit artikel laten we zien dat het niet een HR-feestje is, maar een strategisch instrument. Ik neem je hierin mee in de volgende onderwerpen:
- Wat is employer branding?
- Waarom is employer branding belangrijk voor het MKB?
- Het geheim? Begin van binnenuit
- Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? De 5 belangrijkste stappen
- Latent werkzoekenden
- Case: Hoe BOO haar merk herbouwde van binnenuit
- Andere voorbeelden van werkgeversmerken
- Wat zijn de veelgemaakte fouten bij employer branding?
- Zelf aan de slag
Wat is employer branding?
Employer branding is een onderwerp dat binnen ieder bedrijf speelt. Nog te vaak wordt het gezien als een recruitmenttool. Een mooie campagne, een wervingssite of een hippe vacaturevideo. Maar dat is alleen de uitwerking van employer branding. Employer branding is namelijk een strategisch instrument.
Employer branding is het bouwen van een sterk en aantrekkelijk imago als werkgever. Het gaat over het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Het gaat over hoe medewerkers, sollicitanten en zelfs je klanten jou zien als werkplek. Je merk als werkgever dus.
Het is geen campagne. Het is je identiteit. Van binnenuit. Wie je bent, waar je voor staat, hoe je medewerkers zich bij je voelen. En ja, ook hoe je dat laat zien.
Een sterk werkgeversmerk:
- Zorgt voor meer (en betere) sollicitanten
- Verlaagt je verloop
- Maakt van je medewerkers ambassadeurs
- Helpt om je missie te realiseren

Waarom is employer branding belangrijk voor het MKB?
In het MKB staan op dit moment ongekend veel vacatures open. Werkgevers zitten te springen om mensen, maar merken dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe collega’s aan te trekken. En dat is niet zonder gevolgen: projecten blijven liggen, ambities moeten worden bijgesteld en teams raken overbelast. MKB Nederland ziet dat personeelstekort de grootste belemmering is voor verdere groei.
In zo’n krappe arbeidsmarkt is het niet genoeg om simpelweg een vacature online te zetten. Het gaat er niet alleen om wat je vraagt, maar vooral om waarom mensen voor jóu zouden moeten kiezen. Employer branding helpt je om dat verhaal te vertellen. Grote bedrijven kunnen vaak hogere salarissen bieden of aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, maar als MKB’er kun je juist op een ander vlak het verschil maken: op betekenis, betrokkenheid en cultuur. Je kunt laten zien waar je voor staat, waarom je doet wat je doet en welke impact medewerkers kunnen maken als ze zich bij jouw team aansluiten. Die boodschap spreekt mensen aan – zeker professionals die op zoek zijn naar werk met inhoud.
Daarnaast is een sterk werkgeversmerk van belang om de mensen die je al hebt te behouden. Medewerkers die snappen waar het bedrijf naartoe wil, die zich gezien voelen en zich kunnen ontwikkelen, blijven langer. Ze voelen zich verbonden met het grotere geheel. Dat zorgt voor meer rust in je organisatie, voor motivatie in het team en uiteindelijk ook voor betere resultaten.
Tot slot bouw je met een sterk werkgeversmerk aan je reputatie. Niet alleen bij sollicitanten, maar ook bij klanten en partners. Als je uitstraalt dat je goed bent voor je mensen, dan geloven mensen ook eerder dat je goed bent voor je klanten. Het maakt je als merk betrouwbaarder, menselijker – en dus aantrekkelijker. In een tijd waarin bijna elke organisatie zoekt naar goede mensen, is dat goud waard.
Volgens de Inspirerende 40 (2024) kijkt 64% van de werkzoekenden naar de positieve impact van een organisatie. En volgens Accenture koopt 80% van de consumenten liever bij merken met een duidelijke missie. Werken is steeds meer een verlengstuk van iemands identiteit. Daar kun je als MKB-bedrijf veel mee winnen.
Het geheim van employer branding? Begin van binnenuit
Te vaak begint employer branding bij een vacaturetekst of een wervingscampagne. Bedrijven weten dat ze iets moeten doen met employer branding en zetten in alle vluchtigheid een werken-bij-site op. Allemaal middelen die belangrijk kunnen zijn, maar een goed werkgeversmerk begint niet aan de buitenkant. Het begint bij de binnenkant van je organisatie. Van binnenuit. Denk aan vragen zoals:
- Wie ben je als organisatie?
- Waar sta je voor?
- Wat maakt je bijzonder?
- Wat is je belofte aan je mensen?
Zonder helder antwoord op die vragen wordt je campagne of je werken-bij-site een leeg jasje. En val je in het rijtje van ‘wij zoeken een energieke teamplayer in een dynamische omgeving’.
“De kans is zeer groot dat de juiste kandidaat nu nog ergens anders werkt. Die ga je niet naar je toe halen met borden langs de weg als ‘wij zoeken jou!’ “
Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk? De 5 belangrijkste stappen
Employer branding gaat dus over de identiteit van je werkgeversmerk. Belangrijk is dat je merkidentiteit al helder is, voordat je aan de slag kunt met het bouwen van je werkgeversmerk. Het werkgeversmerk is immers een doorvertaling van je merk. Maar hoe ga je daar goed mee om? Hoe bouw je dan een sterk werkgeversmerk? Je zet vijf belangrijke stappen:
- Bouw de identiteit
Employer branding begint van binnenuit. Voor je aan werving of campagnes denkt, moet de identiteit van je organisatie glashelder zijn. Wat is jullie betekenis? Waar staan jullie voor? Wat drijft jullie? Formuleer een visie (jullie kijk op de wereld) en een missie (de opdracht die je organisatie zichzelf geeft). En vergeet de merkpersoonlijkheid niet: wie zijn jullie als merk? Wat is jullie toon, jullie energie, jullie karakter? Werk dit uit in de drie haltes van de merkreis: betekenis, visie & missie en merkpersoonlijkheid. - Vertaal je positionering naar het werkgeversmerk
Hoe positioneert je merk zichzelf als werkgever? Wat maakt je merk anders dan andere werkgevers? Dat is het hart van je werkgeversmerk. Begin met een analyse van je huidige merk vanuit het perspectief van medewerkers én potentiële medewerkers. Wat waarderen ze? Waar wringt het? Deze gesprekken geven inzicht in wat echt relevant is voor je doelgroep en helpen je de kern van je werkbelofte te formuleren. - Versterk je huisstijl voor employer branding
Gebruik je bestaande huisstijl als basis, maar verrijk deze specifiek voor het werkgeversmerk. Denk aan andere keuzes in beeldtaal, tone of voice en typografie. Ontwikkel specifieke fotografie, iconen en visuele elementen die passen bij je werkbelofte. Zo wordt je employer brand visueel herkenbaar, zonder los te komen van je merk als geheel. - Laad en borg je merk intern
Een sterk werkgeversmerk leeft van binnenuit. Organiseer workshops, laat medewerkers meedenken, werk met ambassadeurs. Zorg dat kernwaarden terugkomen in het gedrag en de keuzes van je mensen. Zet werkgroepen in van medewerkers die het merk van binnenuit gaan laden. Zet ritmes op, zoals kwartaaldoelen en interne campagnes, om het merk te blijven voeden. Pas dan wordt het geen project, maar een cultuur. Alles hierover lees je in het artikel Borgen van je merk, het stappenplan. - Zorg voor sterke merkdragers
Vertaal je werkgeversmerk naar de juiste middelen. Denk aan een eigen werken-bij-site of een inspirerend platform zoals we bij BOO deden met NLAdaptief. Maar ook offline merkdragers doen ertoe: hoe straalt je kantoor of fabriek je merk uit? Laat de werkbelofte overal voelbaar zijn – van vacatures tot werkomgeving.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Latent werkzoekenden
Goede employer branding richt zich niet alleen op werkzoekenden, maar juist ook op latent werkzoekenden. In een krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat er minder werkzoekenden zijn. In de groep die wel werk zoeken, is het lastig om de meest geschikte kandidaat te vinden. De kans is zeer groot dat de juiste kandidaat nu nog ergens anders werkt.
Die ga je niet naar je toe halen met borden langs de weg als wij zoeken jou! Die latent werkzoekenden moeten een binding krijgen met je merk, voordat ze beslissen om een stap te gaan maken. Zoals het platform van BOO dat heeft neergezet.

Case: Hoe BOO haar merk herbouwde van binnenuit
BOO kwam bij ons met een vraag die we vaker horen: “Kunnen jullie helpen met een vacaturevideo?”
Ze wilden nieuwe mensen aantrekken. Want de projecten lagen klaar, de ambitie was er, maar de aanwas bleef uit.
Toen we in gesprek gingen, werd al snel duidelijk: het probleem zat niet in de vorm van de boodschap, maar in de inhoud. Want wát vertel je eigenlijk in zo’n video, als je zelf nog niet helder hebt waarom mensen bij je zouden moeten willen werken?
Wat we vaak zien bij bedrijven in de groeifase, zagen we ook hier: het merk was organisch gegroeid, maar de identiteit was onderweg een beetje los komen te zitten. Tijd om terug te gaan naar de kern.
In gesprekken met het team kwam de echte betekenis boven: BOO is er niet om ‘mooie dingen te ontwerpen’, maar om leefomgevingen te maken die meebewegen met het leven van mensen. Hun missie werd: Heel Nederland adaptief.
We hielpen hen bij het herformuleren van hun merkverhaal, visuele stijl en positionering. En om niet te vissen in dezelfde vijver als iedereen, ontwikkelden we met hen NLAdaptief: een platform voor professionals die geloven in flexibele, toekomstbestendige omgevingen.
Binnen een jaar trok BOO tien nieuwe collega’s aan. Niet omdat ze één video plaatsten. Maar omdat hun verhaal klopte. Meer hierover lees je in het artikel over BOO.
Andere voorbeelden van werkgeversmerken
Naast BOO zijn er meer organisaties die hun werkgeversmerk hebben opgebouwd vanuit hun identiteit. Hier drie inspirerende voorbeelden:
Viisi – Let’s change finance
Viisi wil de financiële sector veranderen én een omgeving creëren waarin medewerkers hun persoonlijke dromen kunnen waarmaken. Ze zetten hun mensen op de eerste plaats, boven klanten en stakeholders. Hun bedrijfscultuur draait om autonomie en gedeeld leiderschap via Holacracy. Viisi laat zien dat betekenisvolle keuzes leiden tot blije klanten én gelukkige medewerkers. Al jaren scoren ze hoog in de Best Workplace-ranking. Lees meer over Viisi in het artikel Viisi: Financiële wereld beter maken met gepassioneerde medewerkers
Coolblue – Alles voor een glimlach
Coolblue wil het voorbeeldbedrijf zijn op het gebied van klantgerichtheid, en dat begint intern. Hun cultuur draait om kernwaarden zoals Verwonderen, Gewoon Doen en Vrienden. Medewerkers krijgen ruimte om zichzelf te zijn, fouten te maken en ideeën te delen. De werkplekken zijn speels en inspirerend, en oprichter Pieter Zwart loopt maandelijks stage in het bedrijf. Dit alles maakt Coolblue tot een van de meest geliefde werkgevers van Nederland.
Vebego – Betekenisvol ondernemen
Vebego is een familiebedrijf dat inzet op betekenisvol werk. Ze combineren zorg en facilitaire dienstverlening met een missie om dagelijks bij te dragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen. Via een unieke methodiek – ontwikkeld met Erasmus Universiteit – zorgen ze dat medewerkers snappen waarom hun werk ertoe doet. Zo maken ze impact tastbaar én meetbaar. Resultaat: een inclusieve cultuur waar mensen met plezier werken aan maatschappelijke vooruitgang. Lees meer over Vebego: Het verhaal van Vebego: Hoe je betekenisvol ondernemen inbakt in je organisatie
Viisi – Let’s change finance
Viisi wil de financiële sector veranderen door een omgeving te creëren waarin medewerkers hun persoonlijke dromen kunnen waarmaken. Ze zetten hun mensen op de eerste plaats, boven klanten en stakeholders. Hun bedrijfscultuur draait om autonomie en gedeeld leiderschap via Holacracy. Viisi laat zien dat betekenisvolle keuzes leiden tot blije klanten én gelukkige medewerkers. Al jaren scoren ze hoog in de Best Workplace-ranking. Lees meer over Viisi in het artikel Viisi: Financiële wereld beter maken met gepassioneerde medewerkers
Coolblue – Alles voor een glimlach
Coolblue wil het voorbeeldbedrijf zijn op het gebied van klantgerichtheid, en dat begint intern. Hun cultuur draait om kernwaarden zoals Verwonderen, Gewoon Doen en Vrienden. Medewerkers krijgen ruimte om zichzelf te zijn, fouten te maken en ideeën te delen. De werkplekken zijn speels en inspirerend, en oprichter Pieter Zwart loopt maandelijks stage in het bedrijf. Dit alles maakt Coolblue tot een van de meest geliefde werkgevers van Nederland.
Vebego – Betekenisvol ondernemen
Vebego is een familiebedrijf dat inzet op betekenisvol werk. Ze combineren zorg en facilitaire dienstverlening met een missie om dagelijks bij te dragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen. Via een unieke methodiek – ontwikkeld samen met de Erasmus Universiteit – zorgen ze dat medewerkers snappen waarom hun werk ertoe doet en waar het merk staat op het gebied van betekenisvol werk. Zo maken ze impact tastbaar én meetbaar. Resultaat: een inclusieve cultuur waar mensen met plezier werken aan maatschappelijke vooruitgang. Lees meer over Vebego: Het verhaal van Vebego: Hoe je betekenisvol ondernemen inbakt in je organisatie
Wat zijn veelgemaakte fouten bij employer branding?
Het belangrijkste bij het richten op je werkgeversmerk is dat je niet de fouten maakt die andere bedrijven maken. Hierbij een aantal veelgemaakte fouten bij employer branding:
- Denken dat het alleen over marketing of HR gaat
Je werkgeversmerk is geen losstaande wervingscampagne. Het is een strategisch proces dat begint bij wie je écht bent als organisatie. Dat betekent dat employer branding een proces is dat overstijgend is over alle afdelingen. Dat het gaat over het bouwen en bewaken van een cultuur. Lees ook het artikel over Merketing, waar HR en marketing samensmelten. - Mooie woorden gebruiken zonder inhoud
Een ‘inspirerende missie’ zonder dat je team hem leeft, is niet geloofwaardig. Sterke werkgeversmerken komen van binnenuit. De missie is daarmee geen mooie zin die je kunt communiceren, maar het kompas van alle keuzes die je intern maakt. Medewerkers moeten het merk iedere dag leven. - Interne cultuur niet meenemen
Als je naar buiten iets anders vertelt dan binnen voelbaar is, haken mensen af. Medewerkers zijn je beste merkdragers – als ze zich herkennen in het verhaal. Wat dat betreft is het niets anders dan richting klanten. Wanneer je iets beloofd wat je niet waarmaakt, haken ze af en lopen ze weg. Zorg ervoor dat het intern beleefd wordt en dat het daarmee van buiten voelbaar is. - Employer branding zonder medewerkers te betrekken
Wat wij heel veel zien is dat employer branding wordt uitgevoerd zonder de medewerkers daarbij te betrekken. Heel gek als je bedenkt dat het juist om hun gaat. In dit soort gevallen gaan HR en/of marketing ijverig aan de slag met het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Maar je ontdekt al snel dat het niet werkt. Zorg dat ze al bij de ontwikkeling van het werkgeversmerk betrokken worden. De kracht van internal branding mag niet onderschat worden.
Dit zijn de vier meest voorkomende fouten, maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Want de meeste fouten komen vanuit het feit dat een werkgeversmerk als een project wordt gezien, in plaats van een strategisch proces. Wanneer je dat laatste door hebt, voorkom je bijna alle gemaakte fouten.
Zelf aan de slag?
Wil je aan de slag met het bouwen van een werkgeversmerk dat klopt? Start dan met employer branding door een stevige fundering neer te zetten. Download het e-book ‘Sterk Werkgeversmerk’ en leer alles over het bouwen van een sterk merk.

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.