De kracht van internal branding: Waarom het essentieel is voor bedrijven
Internal branding verovert de laatste jaren steeds meer ruimte in organisaties. Toch zien we dat het nog te weinig gebeurd. De kracht van internal branding is echte essentieel voor bedrijven. Waarom dat is lees je in dit artikel.
Wat is een merk?
Laten we beginnen met wat we verstaan onder een merk. Want internal branding heeft alles te maken met je merk. Of anders gezegd, je merk heeft te maken met alles in je organisatie. Voor ons is een merk het totaal aan uitingen, gedragingen en gevoelens van een entiteit wat de buitenwereld in positieve of negatieve zin ervaart. Een entiteit kan een bedrijf, een stichting, een stad, een persoon en alle andere vormen zijn. Je bent of hebt een merk, of je daar bewust van bent of niet.
Omdat het erom gaat wat een ander ervaart, komt de kracht van een merk neer op alle afdelingen, alle onderdelen van je organisatie. Van productie tot HR, van de koffiemeneer tot marketing.
Internal branding: het merk waarmaken
We maken de stap richting het onderwerp internal branding. Door ons liever interne marketing genoemd. Het gaat erom dat je de buitenkant van je bedrijf (dat wat je belooft) verbindt met de binnenkant (dat wat je doet en laat ervaren). Daarmee is het een instrument voor het management, voor HR, voor marketing en voor communicatie om medewerkers te helpen bij het uitdragen van het merk. Om dát te doen waar het merk voor staat, waarmee ze bijdragen aan de missie van het merk.
De mensen buiten je organisatie ervaren je merk dus positief of negatief door het gedrag van je medewerkers. Wanneer je daarin investeert, zodat zij de juiste handvatten hebben, draagt het positief bij aan het succes van je merk.
“Nog te vaak denken we dat het merk alleen gaat over de buitenkant van een merk.”
Waarom internal branding alleen maar belangrijker wordt
Nog te vaak denken we dat het merk alleen gaat over de buitenkant van een merk. Dat het een instrumentenbox is met de huisstijlelementen en het verhaal van het merk. Zoals gezegd is het belangrijk dat je het merk ook daadwerkelijk waarmaakt. Dat je oprecht communiceert over je merk.
Het kan zijn dat je om je missie te behalen andere keuzes maakt dan de buitenwereld verwacht. Wanneer je dit oprecht communiceert, met goede redenen, dan is het logisch. Wanneer je dit niet doet, dan ervaart de buitenwereld het als green washing. Interne marketing, oftewel hoe mensen je merk uitdragen wordt daarmee steeds belangrijker. Er zijn veel redenen waarom het de komende jaren alleen maar belangrijker wordt:
- Medewerkers worden aangetrokken door merken die echt zijn, die ergens voor staan en bijdragen aan een positievere wereld. Wanneer je merk zich gedraagt wat het beloofd, ben je aantrekkelijker voor nieuwe talenten.
- Oprechte idealen worden ook voor consumenten en klanten steeds belangrijker. Internal Branding start vanuit een betekenis die ontstaat vanuit oprechte motivatie. Wanneer je daarin investeert ontdek je dat je klanten aantrekt.
- In de komende jaren gaan er meer mensen met pensioen, terwijl er al veel vacatures zijn. Er komen dus minder medewerkers voor meer werk. Het behouden van goede mensen is dus essentieel voor de continuïteit van je bedrijf. Wanneer je een sterk merk hebt dat wordt waargemaakt, bied je de randvoorwaarden om medewerkers langer aan je te binden.
- Met de komst van sociale media is de reputatie van je merk zichtbaarder geworden. Waar vroeger mensen vooral klaagde tegen de buurman, zie je dat mensen zich nu op sociale media verenigen. Daarmee wil je als organisatie het gedrag centraal zetten en werken aan een positieve reputatie.
- Er zijn enorm veel uitdagingen in de wereld. Of het nu de kloof tussen arm en rijk is, de boerenprotesten zijn of de oorlog in Oekraïne. Het zijn allemaal zaken die ons onzeker maken, die ons uitdagen om naar een nieuwe wereld te gaan. Mensen hebben behoefte aan houvast, een baken die hen helpt. Als organisatie wil je horen bij de groep die hier iets aan doet. Internal Branding zorgt ervoor dat je in actie komt om je missie te bereiken.
Internal Branding: Waarom marketing geen afdeling is
Nog te vaak wordt gedacht dat marketing een afdeling is. Dat de communicatie van het merk op één afdeling kan worden afgeschoven, zodat de rest verder kan gaan met de waan van de dag. Als internal branding één ding duidelijk maakt is dat marketing geen afdeling is, maar een integraal proces van iedere organisatie. Internal Branding heeft raakvlakken met HR, marketing, communicatie, strategie, management, processen en alles wat er tussen zit. Het is het ontwikkelen van een bedrijfscultuur.
Daarom opteren wij voor de term merketing, dus met een ‘e’ in plaats van een ‘a’. Merketing is namelijk het proces van het vermarkten van je merk. Merketing strekt zich uit over alle bedrijfsafdelingen, waardoor merketeers niet alleen de traditionele marketeers zijn, maar ook de klantenservicemedewerkers, de fabrieksarbeiders, de chauffeurs en zelfs de koffiedame of -heer. Deze ‘merketeers’ zijn de medewerkers van je organisatie die diep vertrouwd zijn met de essentie van het merk en precies weten hoe ze het merkverhaal moeten overbrengen. Hun toewijding aan het merk gaat diep; ze voelen een sterke verbondenheid met het merk op een diep niveau. Deze medewerkers belichamen de kernwaarden en hebben de missie van het bedrijf centraal staan in alles wat ze doen.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Impact op externe branding
Stel je voor dat je een bedrijf binnenloopt waar elke medewerker, van de receptie tot aan het management, één gemeenschappelijke passie deelt: de liefde voor het merk. Dit is geen utopie, maar het resultaat van effectieve internal branding. Terwijl internal branding zich richt op het creëren van een sterke bedrijfscultuur en medewerkerbetrokkenheid, heeft het ook een diepgaande impact op de externe branding en de klantbeleving.
Wanneer medewerkers doordrenkt zijn met het merk, straalt dit door in elke interactie met klanten. Persoonlijke ervaringen met merkambassadeurs die de kernwaarden belichamen, creëren een diepe emotionele band en versterken het vertrouwen van de klant. Denk aan die ene keer dat je een winkel binnenliep en meteen werd begroet door een medewerker die oprecht enthousiast was over het product dat je zocht. Dit soort momenten zijn geen toeval, maar het resultaat van een doordachte internal brandingstrategie.
Maar de impact van internal branding reikt verder dan alleen individuele interacties. Een consistente merkbeleving, gedragen door alle medewerkers, versterkt het imago van je merk voor de buitenwereld en zo bouw je aan een goede reputatie. Het creëert een verhaal dat klanten graag willen delen en dat nieuwe klanten aantrekt. In een tijd waarin mond-tot-mondreclame en online reviews een cruciale rol spelen in het besluitvormingsproces van consumenten, is een positieve externe branding essentieel voor het succes van een bedrijf.
Uiteindelijk is het succes van externe branding niet alleen afhankelijk van wat er op marketingafdelingen gebeurt, maar ook van de mate waarin elke medewerker zich betrokken voelt bij het merk en zijn missie. Als organisatie streef je naar een bedrijfscultuur waarin internal branding niet alleen een strategie is, maar een levensader die de kern vormt van alles wat je doet.
Voorbeelden van internal branding
Je merkverhaal intern laden zodat iedereen het merk waarmaakt gebeurd al bij veel bedrijven. Zowel grote als kleinere bedrijven die doen aan internal branding plukken daar de vruchten van. Bij Triodos Bank kan bijvoorbeeld niet zomaar iedere bankier werken. Ze verwoorden het daar als: Onze klanten willen een gelijkwaardige partner bij de bank, iemand die tegen alle weerstand in dezelfde keuzes maakt als zij. Het is onze ambitie dat iedereen een relatie met de bank heeft, niet gereduceerd tot een functie.’ Zelfs hun hele businessmodel is geleund op hun duurzame identiteit. Lees meer over hoe Triodos hun identiteit ademt.
Seepje is ook een mooi voorbeeld voor het intern laden van het merk. Zij gebruiken een dashboard waarop hun impact iedere dag zichtbaar maakt, wat heel erg aansluit bij hun missie. Interpolis heeft met de merkbelofte glashelder zelfs de gehele markt veranderd. Waar in die markt de kleine lettertjes de standaard was, zorgde zij met glasheldere polissen voor een ommekeer. Meer over de glasheldere interne marketing van Interpolis lees je in het artikel De positioneringslessen van Interpolis.
Bever heeft hun merk van binnenuit herijkt met als kernmissie: “Meer mensen in beweging en naar buiten krijgen”. Hun tagline “Buiten begint bij Bever” staat centraal in de campagne “Niemand is een binnenmens”. Bever integreert hun merk in alle aspecten van hun bedrijfsvoering. Ze werven bijvoorbeeld alleen mensen die zelf actief zijn in de producten die ze adviseren en verkopen. In deze commercial komt dat mooi naar voren. Zelfs sollicitatiegesprekken vinden niet plaats in een saai kantoor, maar in het bos, waardoor het concept van “Buiten begint bij Bever” tot leven komt.
Vanuit hun missie willen ze dan ook niet dat jij maar blijft consumeren, maar stimuleren ze juist het repareren en onderhoud van je producten. Omdat buiten dát nodig heeft. Zoals de directeur van Bever treffend opmerkte: “De marketingstrategie is niet meer alleen gericht op omzet. Daar zijn we vanaf gestapt, omdat dat niet resoneerde met onze medewerkers.” Dit zijn zo een aantal voorbeelden van hoe Bever hun merk ook daadwerkelijk waar maakt, omdat dit het leidraad is voor de gehele organisatie.
Dit zijn zo een aantal voorbeelden van hoe merken het hebben toegepast. Meer voorbeelden van internal branding lees je in het artikel Internal Branding in 5 voorbeelden.
Hoe start je met internal branding?
Internal Branding is een proces dat je bewust kiest als organisatie. Een strategische keuze die leidt tot een sterk merk en een sterke reputatie. Maar hoe start je daarmee? Je kunt grof gezegd 6 stappen onderscheiden:
- Bouw een stevige fundering waarin glashelder is wat de betekenis, visie, missie, persoonlijkheid en positionering van je merk is. Daarbij hoort een krachtige huisstijl die consistent is doorgevoerd in alle merkdragers. Zonder stevige fundering kun je geen sterk merk zijn en snappen de medewerkers niet wat ze moeten uitdragen.
- Maak een duidelijk plan om je fundering stap voor stap intern te implementeren. Zorg voor een overzichtelijk schema die iedereen kent en begrijpt. Betrek daarbij een focusgroep binnen je organisatie die je helpt om de fundering verder te implementeren. Alleen de bewustwording is al belangrijk om stappen te maken.
- Verken met de organisatie de identiteit van je organisatie. Onderzoek wat zij verstaan onder je missie, de kernwaarden en de betekenis. Weet wat het voor hen betekent en deel dit intern in je organisatie. Deze verhalen vergroten de betrokkenheid in je organisatie.
- Medewerkers moeten het merk ervaren. Daarom investeer je in deze stap in activiteiten die bijdragen aan het uitdragen van de merkwaarden. Denk aan lunch&learns, interne blogs en dashboards om men te laten ervaren hoe hun bijdrage wordt ervaren door anderen.
- Het merk dient als basis voor alles, wanneer ze het ook daadwerkelijk zo beleven. Iedere medewerker heeft een persoonlijke missie en ieder team een teammissie die gekoppeld is aan de merkmissie. Door middel van een buddysysteem stimuleer je dat mensen het merk in hun dagelijkse praktijk leren ervaren.
- Als laatste is het belangrijk dat je het merk borgt in de organisatie. Zorg dat alle interne processen en het beleid van je organisatie in teken staat voor het waarmaken van het merk en het streven om de missie te bereiken.
Meer over dit stappenplan lees je in het artikel Borgen van je merk: Het stappenplan.
Aan de slag met je merkidentiteit
Alles start bij de basis. Ook jouw reis naar een merk dat zijn merkbeloften waarmaakt. Om een stevige fundering neer te zetten is de merkidentiteit essentieel. Wil je aan de slag met de identiteit van je merk? Download dan het gratis heldenmerk-pakket. Hierin krijg je alle informatie en opdrachten die je nodig hebt om je eigen identiteit te ontdekken en een merk neer te zetten die impact maakt.
De kracht van internal branding: Waarom het essentieel is voor bedrijven

Internal branding verovert de laatste jaren steeds meer ruimte in organisaties. Toch zien we dat het nog te weinig gebeurd. De kracht van internal branding is echte essentieel voor bedrijven. Waarom dat is lees je in dit artikel.
Wat is een merk?
Laten we beginnen met wat we verstaan onder een merk. Want internal branding heeft alles te maken met je merk. Of anders gezegd, je merk heeft te maken met alles in je organisatie. Voor ons is een merk het totaal aan uitingen, gedragingen en gevoelens van een entiteit wat de buitenwereld in positieve of negatieve zin ervaart. Een entiteit kan een bedrijf, een stichting, een stad, een persoon en alle andere vormen zijn. Je bent of hebt een merk, of je daar bewust van bent of niet.
Omdat het erom gaat wat een ander ervaart, komt de kracht van een merk neer op alle afdelingen, alle onderdelen van je organisatie. Van productie tot HR, van de koffiemeneer tot marketing.
Internal branding: het merk waarmaken
We maken de stap richting het onderwerp internal branding. Door ons liever interne marketing genoemd. Het gaat erom dat je de buitenkant van je bedrijf (dat wat je belooft) verbindt met de binnenkant (dat wat je doet en laat ervaren). Daarmee is het een instrument voor het management, voor HR, voor marketing en voor communicatie om medewerkers te helpen bij het uitdragen van het merk. Om dát te doen waar het merk voor staat, waarmee ze bijdragen aan de missie van het merk.
De mensen buiten je organisatie ervaren je merk dus positief of negatief door het gedrag van je medewerkers. Wanneer je daarin investeert, zodat zij de juiste handvatten hebben, draagt het positief bij aan het succes van je merk.
“Nog te vaak denken we dat het merk alleen gaat over de buitenkant van een merk.”
Waarom internal branding alleen maar belangrijker wordt
Nog te vaak denken we dat het merk alleen gaat over de buitenkant van een merk. Dat het een instrumentenbox is met de huisstijlelementen en het verhaal van het merk. Zoals gezegd is het belangrijk dat je het merk ook daadwerkelijk waarmaakt. Dat je oprecht communiceert over je merk.
Het kan zijn dat je om je missie te behalen andere keuzes maakt dan de buitenwereld verwacht. Wanneer je dit oprecht communiceert, met goede redenen, dan is het logisch. Wanneer je dit niet doet, dan ervaart de buitenwereld het als green washing. Interne marketing, oftewel hoe mensen je merk uitdragen wordt daarmee steeds belangrijker. Er zijn veel redenen waarom het de komende jaren alleen maar belangrijker wordt:
- Medewerkers worden aangetrokken door merken die echt zijn, die ergens voor staan en bijdragen aan een positievere wereld. Wanneer je merk zich gedraagt wat het beloofd, ben je aantrekkelijker voor nieuwe talenten.
- Oprechte idealen worden ook voor consumenten en klanten steeds belangrijker. Internal Branding start vanuit een betekenis die ontstaat vanuit oprechte motivatie. Wanneer je daarin investeert ontdek je dat je klanten aantrekt.
- In de komende jaren gaan er meer mensen met pensioen, terwijl er al veel vacatures zijn. Er komen dus minder medewerkers voor meer werk. Het behouden van goede mensen is dus essentieel voor de continuïteit van je bedrijf. Wanneer je een sterk merk hebt dat wordt waargemaakt, bied je de randvoorwaarden om medewerkers langer aan je te binden.
- Met de komst van sociale media is de reputatie van je merk zichtbaarder geworden. Waar vroeger mensen vooral klaagde tegen de buurman, zie je dat mensen zich nu op sociale media verenigen. Daarmee wil je als organisatie het gedrag centraal zetten en werken aan een positieve reputatie.
- Er zijn enorm veel uitdagingen in de wereld. Of het nu de kloof tussen arm en rijk is, de boerenprotesten zijn of de oorlog in Oekraïne. Het zijn allemaal zaken die ons onzeker maken, die ons uitdagen om naar een nieuwe wereld te gaan. Mensen hebben behoefte aan houvast, een baken die hen helpt. Als organisatie wil je horen bij de groep die hier iets aan doet. Internal Branding zorgt ervoor dat je in actie komt om je missie te bereiken.
Internal Branding: Waarom marketing geen afdeling is
Nog te vaak wordt gedacht dat marketing een afdeling is. Dat de communicatie van het merk op één afdeling kan worden afgeschoven, zodat de rest verder kan gaan met de waan van de dag. Als internal branding één ding duidelijk maakt is dat marketing geen afdeling is, maar een integraal proces van iedere organisatie. Internal Branding heeft raakvlakken met HR, marketing, communicatie, strategie, management, processen en alles wat er tussen zit. Het is het ontwikkelen van een bedrijfscultuur.
Daarom opteren wij voor de term merketing, dus met een ‘e’ in plaats van een ‘a’. Merketing is namelijk het proces van het vermarkten van je merk. Merketing strekt zich uit over alle bedrijfsafdelingen, waardoor merketeers niet alleen de traditionele marketeers zijn, maar ook de klantenservicemedewerkers, de fabrieksarbeiders, de chauffeurs en zelfs de koffiedame of -heer. Deze ‘merketeers’ zijn de medewerkers van je organisatie die diep vertrouwd zijn met de essentie van het merk en precies weten hoe ze het merkverhaal moeten overbrengen. Hun toewijding aan het merk gaat diep; ze voelen een sterke verbondenheid met het merk op een diep niveau. Deze medewerkers belichamen de kernwaarden en hebben de missie van het bedrijf centraal staan in alles wat ze doen.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Impact op externe branding
Stel je voor dat je een bedrijf binnenloopt waar elke medewerker, van de receptie tot aan het management, één gemeenschappelijke passie deelt: de liefde voor het merk. Dit is geen utopie, maar het resultaat van effectieve internal branding. Terwijl internal branding zich richt op het creëren van een sterke bedrijfscultuur en medewerkerbetrokkenheid, heeft het ook een diepgaande impact op de externe branding en de klantbeleving.
Wanneer medewerkers doordrenkt zijn met het merk, straalt dit door in elke interactie met klanten. Persoonlijke ervaringen met merkambassadeurs die de kernwaarden belichamen, creëren een diepe emotionele band en versterken het vertrouwen van de klant. Denk aan die ene keer dat je een winkel binnenliep en meteen werd begroet door een medewerker die oprecht enthousiast was over het product dat je zocht. Dit soort momenten zijn geen toeval, maar het resultaat van een doordachte internal brandingstrategie.
Maar de impact van internal branding reikt verder dan alleen individuele interacties. Een consistente merkbeleving, gedragen door alle medewerkers, versterkt het imago van je merk voor de buitenwereld en zo bouw je aan een goede reputatie. Het creëert een verhaal dat klanten graag willen delen en dat nieuwe klanten aantrekt. In een tijd waarin mond-tot-mondreclame en online reviews een cruciale rol spelen in het besluitvormingsproces van consumenten, is een positieve externe branding essentieel voor het succes van een bedrijf.
Uiteindelijk is het succes van externe branding niet alleen afhankelijk van wat er op marketingafdelingen gebeurt, maar ook van de mate waarin elke medewerker zich betrokken voelt bij het merk en zijn missie. Als organisatie streef je naar een bedrijfscultuur waarin internal branding niet alleen een strategie is, maar een levensader die de kern vormt van alles wat je doet.
Voorbeelden van internal branding
Je merkverhaal intern laden zodat iedereen het merk waarmaakt gebeurd al bij veel bedrijven. Zowel grote als kleinere bedrijven die doen aan internal branding plukken daar de vruchten van. Bij Triodos Bank kan bijvoorbeeld niet zomaar iedere bankier werken. Ze verwoorden het daar als: Onze klanten willen een gelijkwaardige partner bij de bank, iemand die tegen alle weerstand in dezelfde keuzes maakt als zij. Het is onze ambitie dat iedereen een relatie met de bank heeft, niet gereduceerd tot een functie.’ Zelfs hun hele businessmodel is geleund op hun duurzame identiteit. Lees meer over hoe Triodos hun identiteit ademt.
Seepje is ook een mooi voorbeeld voor het intern laden van het merk. Zij gebruiken een dashboard waarop hun impact iedere dag zichtbaar maakt, wat heel erg aansluit bij hun missie. Interpolis heeft met de merkbelofte glashelder zelfs de gehele markt veranderd. Waar in die markt de kleine lettertjes de standaard was, zorgde zij met glasheldere polissen voor een ommekeer. Meer over de glasheldere interne marketing van Interpolis lees je in het artikel De positioneringslessen van Interpolis.
Bever heeft hun merk van binnenuit herijkt met als kernmissie: “Meer mensen in beweging en naar buiten krijgen”. Hun tagline “Buiten begint bij Bever” staat centraal in de campagne “Niemand is een binnenmens”. Bever integreert hun merk in alle aspecten van hun bedrijfsvoering. Ze werven bijvoorbeeld alleen mensen die zelf actief zijn in de producten die ze adviseren en verkopen. In deze commercial komt dat mooi naar voren. Zelfs sollicitatiegesprekken vinden niet plaats in een saai kantoor, maar in het bos, waardoor het concept van “Buiten begint bij Bever” tot leven komt.
Vanuit hun missie willen ze dan ook niet dat jij maar blijft consumeren, maar stimuleren ze juist het repareren en onderhoud van je producten. Omdat buiten dát nodig heeft. Zoals de directeur van Bever treffend opmerkte: “De marketingstrategie is niet meer alleen gericht op omzet. Daar zijn we vanaf gestapt, omdat dat niet resoneerde met onze medewerkers.” Dit zijn zo een aantal voorbeelden van hoe Bever hun merk ook daadwerkelijk waar maakt, omdat dit het leidraad is voor de gehele organisatie.
Dit zijn zo een aantal voorbeelden van hoe merken het hebben toegepast. Meer voorbeelden van internal branding lees je in het artikel Internal Branding in 5 voorbeelden.
Hoe start je met internal branding?
Internal Branding is een proces dat je bewust kiest als organisatie. Een strategische keuze die leidt tot een sterk merk en een sterke reputatie. Maar hoe start je daarmee? Je kunt grof gezegd 6 stappen onderscheiden:
- Bouw een stevige fundering waarin glashelder is wat de betekenis, visie, missie, persoonlijkheid en positionering van je merk is. Daarbij hoort een krachtige huisstijl die consistent is doorgevoerd in alle merkdragers. Zonder stevige fundering kun je geen sterk merk zijn en snappen de medewerkers niet wat ze moeten uitdragen.
- Maak een duidelijk plan om je fundering stap voor stap intern te implementeren. Zorg voor een overzichtelijk schema die iedereen kent en begrijpt. Betrek daarbij een focusgroep binnen je organisatie die je helpt om de fundering verder te implementeren. Alleen de bewustwording is al belangrijk om stappen te maken.
- Verken met de organisatie de identiteit van je organisatie. Onderzoek wat zij verstaan onder je missie, de kernwaarden en de betekenis. Weet wat het voor hen betekent en deel dit intern in je organisatie. Deze verhalen vergroten de betrokkenheid in je organisatie.
- Medewerkers moeten het merk ervaren. Daarom investeer je in deze stap in activiteiten die bijdragen aan het uitdragen van de merkwaarden. Denk aan lunch&learns, interne blogs en dashboards om men te laten ervaren hoe hun bijdrage wordt ervaren door anderen.
- Het merk dient als basis voor alles, wanneer ze het ook daadwerkelijk zo beleven. Iedere medewerker heeft een persoonlijke missie en ieder team een teammissie die gekoppeld is aan de merkmissie. Door middel van een buddysysteem stimuleer je dat mensen het merk in hun dagelijkse praktijk leren ervaren.
- Als laatste is het belangrijk dat je het merk borgt in de organisatie. Zorg dat alle interne processen en het beleid van je organisatie in teken staat voor het waarmaken van het merk en het streven om de missie te bereiken.
Meer over dit stappenplan lees je in het artikel Borgen van je merk: Het stappenplan.
Aan de slag met je merkidentiteit
Alles start bij de basis. Ook jouw reis naar een merk dat zijn merkbeloften waarmaakt. Om een stevige fundering neer te zetten is de merkidentiteit essentieel. Wil je aan de slag met de identiteit van je merk? Download dan het gratis heldenmerk-pakket. Hierin krijg je alle informatie en opdrachten die je nodig hebt om je eigen identiteit te ontdekken en een merk neer te zetten die impact maakt.

Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.