Als we je vragen wie je publiek is, dan denk je niet direct aan de mensen die bij jou kopen. En dat is ook precies de bedoeling van het denken vanuit het publieksperspectief. Contentmarketeers Cor Hospes en Carlijn Postma schrijven afzonderlijk in hun boeken over De Power van een Contentplatform en Bingemarketing over het denken vanuit publieksperspectief.
In de marketing is het altijd belangrijk om vanuit de klant te denken en klantgericht te handelen. Het probleem is alleen dat dit containerbegrippen zijn en puur gericht zijn op betalende klanten. Als we teruggaan naar de kernbetekenis van het woord klant, betekent het geïnteresseerde, wat het richten op klanten een nieuwe dimensie geeft.
Publiek zijn mensen die komen kijken, lezen of luisteren naar een bepaalde boodschap. In de algemene zin gaat het om voorstellingen in concertzalen of stadions, maar in het geval van marketing gaat het naar de boodschap van je merk. Dat betekent ook dat je boodschap zo relevant moet zijn, dat het interessant is voor je publiek.
Daarom is het interessant om na te gaan:
- Wie is het publiek die bij de boodschap van je merk past?
- Welk publiek haakt aan op onze merkidentiteit?
- Welk publiek heeft er behoefte aan inspiratie op onze thema’s?
- Wat helpt je publiek verder?
- Met welke vragen loopt het publiek?
Albert Heijn heeft met zijn online magazine Allerhande de antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag’, in plaats van dat het alleen draait om boodschappen doen.
Voorbeelden van publiek zijn:
- Vrouwen met jonge kinderen
- Mannen met jonge kinderen
- Ondernemers en managers met een groen hart
- Etc.