Een merk zijn niet alleen de woorden van je merkidentiteit, het is juist ook de visuele identiteit. De huisstijl is een krachtig instrument om de herkenning van je merk te vergroten. De huisstijl is het onderscheidende element van je merk naar buiten toe. Daarom is het belangrijk dat je visuele identiteit aansluit bij de visie, missie en kernwaarden van je merk.
Om die reden is het belangrijk om een programma te maken van de wensen en eisen van je huisstijl voor de komende 10 jaar. Welke uitstraling past bij je merk? Wat is er belangrijk bij de visuele identiteit? In feite maak je een soort checklist voor de huisstijl van je merk.
Belangrijk binnen de eisen van je huisstijl is dat deze consistent is, zodat je de huisstijlelementen overal op dezelfde manier laat terugkomen. Hierdoor zorgt het voor veel herkenbaarheid bij de buitenwereld. Onderdelen van je huisstijl zijn bijvoorbeeld het logo, de pay-off, de typografie, de iconen en vormen van je merk.
Evalueer je huidige huisstijl aan de hand van het programma van wensen en eisen. Voldoet de huidige huisstijl daaraan? Of is er een restyling nodig? Of heb je een heel nieuwe huisstijl nodig om met je nieuwe merkverhaal naar buiten te treden?
Waarom is een huisstijl zo belangrijk?
Een huisstijl is het één van de elementen van de merkfundering. Zonder deze krachtige fundering zijn de uitingen van je merk een ratjetoe. Door het niet consistent gebruiken van je huisstijl verliest je merk herkenbaarheid, terwijl dat zo belangrijk is bij het verkrijgen van merkvoorkeur.
Als we het over ‘de grote gele M’ hebben, dan weet je waarschijnlijk wel waarover we het hebben. Bij onderstaand logo weet jij ook zonder de vermelding van de naam over welk merk we het hebben.
De huisstijl van je merk is daarmee een belangrijke fundering voor de herkenbaarheid van je merk. Het geeft je merk een gezicht die past als een jas. Je wilt dat de merkassociaties die je merk een goede positionering bieden tot zijn recht komen. De huisstijl is daarin één van de belangrijkste elementen.
Van verhaal naar het logo
Jouw merkverhaal is daarmee ook leidend bij het ontwerp van een huisstijl. Veel organisaties willen storytelling toepassen binnen hun marketing, maar als je goed beschouwd is de visualisatie van je merk via een logo al de beste vorm van storytelling. Het ontwerpen van een huisstijl is daarmee storytelling in optima forma.
Ontwerpen van een consistente huisstijl, de 6 stappen
De volgende stap in het bouwen van je heldenmerk is dus om een huisstijl te ontwerpen. Het ontwerpen van een nieuwe huisstijl is een proces op zich. Om een goede huisstijl te ontwerpen doorloop je de volgende 6 stappen:
- Programma van eisen en wensen: Het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl begint bij het bepalen van de wensen die je voor de huisstijl hebt. Ga samen met de ontwerper alle punten langs die belangrijk zijn om ervoor te zorgen de je huisstijl de juiste uitstraling krijgt.
- Eerste schetsen en concept: Op basis van het programma van eisen en wensen gaat de ontwerper aan de slag met de eerste schetsen. Op basis van deze schetsen levert hij/zij het eerste concept aan, die verschillende vormen en typografieën kent. Hierdoor kun je daar een goede voorkeur in uitspreken
- Kleuren maken je huisstijl: Het eerste concept is volledig in zwart/wit-tinten. Hierdoor gaat je aandacht uit om de vormen, in plaats van de kleuren. In de derde stap worden er aan de gekozen vormen verschillende kleurenvariaties toegevoegd. Daarmee krijgt je nieuwe huisstijl al meer vorm.
- Definitieve versie: Nadat je na een aantal redigeerrondes tot een keuze bent gekomen ontstaat de definitieve versie van je nieuwe logo voor je heldenmerk. Dit logo wordt in verschillende versies opgeleverd, zodat je het logo op verschillende locaties kunt gebruiken.
- Huisstijlhandboek: Een huisstijl die niet consistent wordt gebruikt is geen goede huisstijl. Om een krachtig heldenmerk te bouwen is het daarom belangrijk dat iedereen die met de huisstijl werkt dat op dezelfde manier doet. Daarvoor ontwikkelen we een huisstijlhandboek die de juiste richtlijnen meegeeft voor het gebruik van het logo, de kleuren en de lettertypes.
- Alle andere instrumenten: Als laatste ontwikkel je samen met de ontwerper alle andere instrumenten die belangrijk zijn voor de visualisatie van je merk. Denk hierbij aan visitekaartjes, brochures, spandoeken, etc. Per huisstijldrager wordt er een ontwerp gemaakt die past bij de richtlijnen van je huisstijlhandboek.
Bekijk ook: De restyle van de huisstijl van Fietskoeriers Apeldoorn – Held Uitgelicht