Formuleer je HERO-Mission!

De HERO-Mission is de grote opdracht die iedere organisatie zichzelf stelt. Het is een opdracht die niet binnen twee jaar bereikt kan worden, maar duurt meestal wel 20 tot 30 jaar. In dit artikel leer je alles over het formuleren van je HERO-Mission.

Definitie missie

Voordat we verder gaan op het formuleren missie kijken we eerst wat een missie eigenlijk betekend:

Een missie is datgene dat de organisatie naar buiten wil uitdragen. Het geeft aan waarvoor de mensen uit de organisatie staan, wat hun identiteit en waarden zijn. Omdat een missie over zaken gaat die jaren hebben gekost om op te bouwen wordt een missie zelden veranderd.

Dit is de algemene definitie die al jaren gangbaar is. Wij gaan graag een stap verder: Met je missie formuleer je de grote opdracht van je organisatie. Formuleer je HERO-mission zorgvuldig, zodat je een stevig fundament creëert dat als leidraad dient voor het handelen van jou en eventuele werknemers binnen jouw bedrijf.

Onderzoeken van je missie

Voordat je een missie formuleert is het verstandig om eerst binnen je organisatie te onderzoeken waar jullie voor staan. Een aantal vragen die je in je organisatie kunt stellen om de missie te onderzoeken zijn:

 1. Wat is het droomdoel van je bedrijf? Wat is het mooiste wat je met je bedrijf kan bereiken?
 2. Wat wil je anders doen in de markt omdat het beter moet?
 3. Wat zou er verloren gaan indien je bedrijf niet meer zou bestaan?
 4. Waartoe ben je met je bedrijf op aarde?
 5. Waarmee wil jij anderen inspireren? (Het maken van een vette winst inspireert maar weinig klanten/ mensen)

Formuleren van je missie

Met bovenstaande vragen heb je input vergaart voor het formuleren van de HERO-mission. Lees ook eerst de grootste fouten bij het in de markt zetten van de HERO-mission, voordat je verder gaat. Omschrijf nu de missie van je bedrijf. Geef hiervoor antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat wil je veranderen? Wat moet er anders?
 2. Waar staan we voor?
 3. Wat is je bestaansrecht?
 4. Welke betekenis hebben wij voor onze klanten en directe stakeholders?
 5. Wat is de grote opdracht die je bedrijf heeft? Wat wil je bereikt hebben over 20/30 jaar?

Op basis van de antwoorden op deze vragen heb je een goede basis om je missie te formuleren. Let erop dat je missie echt een opdracht omschrijft. Dit verhaal mag ongeveer twee alinea’s groot zijn.

Vervolgens ga je vanuit de twee alinea’s je HERO-mission omschrijven in één pakkende zin. Deze pakkende zin is  de basis voor al je communicatie van je missie.

Hieronder een aantal voorbeelden van zowel sterke als zwakke missies:

Zwakke HERO-missionsSterke HERO-missions
Wij willen een bijdrage leveren aan de groei van ieder kind, specifiek de kansarme kinderen.Onze missie is om in 2030 ieder Nederlands kind dezelfde kansen te bieden waardoor ieder kind kan groeien.
Een bijdrage leveren door het bieden van toegankelijke dataverzamelings-oplossingen aan zorgaanbieders en patiënten.Wij streven naar een 100 % slaafvrije chocolademarkt!
Wij willen een goede ICT-leverancier zijn.Redden van alle ‘gekke’ en ‘overgebleven’ groenten en fruit die anders verspild zouden worden.

Lees ook: Je identiteit is dicht bij jezelf blijven [voorbeeld]

Missie vs. AMORE

Een goede missie, het is vaak lastig te beoordelen wat het is. Bij het beoordelen van ‘een goede missie’ komt vaak een ‘goed gevoel’ kijken. Toch kun je jouw missie beoordelen, om te ontdekken of deze missie sterk genoeg is. Hans van der Loo schreef over het beoordelen van de missie in Kus de Visie wakker. Gebruik daarvoor AMORE:

 • Ambitieus of zelfs idealistisch: Jij hebt een gewenst doel dat waardevol is voor mensen
 • Motiverend of zelfs committerend: Het gewenste doel inspireert en raakt mensen en straalt positieve energie uit
 • Onderscheidend: Jouw bedrijf is eigenzinnig en beschikt over het vermogen om anders te zijn
 • Relevant en richtinggevend voor stakeholders: Het gewenste doel moet van betekenis zijn voor alle interne en externe belanghebbenden/betrokkenen
 • Echt: Het gewenste doel moet echt en oprecht zijn. Het geeft de werkelijke essentie van jouw bedrijf weer.

Wat je ook kan helpen bij het formuleren van een krachtige HERO-mission voor jouw bedrijf is om te kijken hoe andere succesvolle onderscheidende bedrijven dit hebben gedaan. Het kan je mogelijke nieuwe en verrassende inzichten geven.

Inspirerende voorbeelden van HERO-missions:

Hieronder vind je een drietal voorbeelden van bijzondere en succesvolle bedrijven met een overtuigende missie waar wij in ieder geval ontzettend blij van worden.

1. Deliver WOW through service – Zappos

Het Amerikaanse bedrijf Zappos is de grootste online schoenenwinkel ter wereld. Het bedrijf ziet zichzelf niet als online retailer, maar als een bedrijf met een geweldige klantenservice die daarnaast ook schoenen verkopen. Klanten komen op de eerste plaats, het assortiment schoenen op de tweede plaats. Het doel van Zappos is het bereiken van super enthousiaste klanten door het leveren van WOW-ervaringen via een fenomenale klantenservice.

Ken jij nog de pijnlijke ‘T-Mobile-gate’ van Youp van ‘t Hek enkele jaren terug? Een schoolvoorbeeld van hoe het dus absoluut níét moet. Zappos daarentegen laat zien hoe het wél kan en hoort. Een van de bijzonderheden van dit bedrijf is dat zij geen maximum beltijd hanteren voor hun medewerkers met klanten. Elk klantcontact is even waardevol. Of het nu een kort of lang telefoongesprek is. Zo heeft een van de medewerkers ooit eens ruim 10 uur met één klant gesproken. En nee, in dit gesprek ging het niet alleen over schoenen. Deze klant had behoefte om met iemand te praten en Zappos bood een luisterend oor. Een absoluut record en wat ons betreft een buitengewoon voorbeeld dat luisteren naar je klant erg belangrijk is. Weet ook dat deze klant vervolgens een van hun grootste klanten is geworden.

2.Het creëren van een schonere leefomgeving, beter straatbeeld en gezondere inwoners – Fietskoeriers Apeldoorn

De leefomgeving in Nederland is de afgelopen decennia drastisch veranderd. We zijn met ons allen veel mobieler geworden. Het gemak van een scooter of auto voor de deur, heeft ertoe geleid dat we vaker naar deze voertuigen grijpen in plaats van de fiets. Ook voor hele kleine afstanden. In onze binnensteden vergeeft het zich intussen van auto’s en bestelbussen die af- en aanrijden. Hierdoor staat het verkeer regelmatig vast.

Fietskoeriers Apeldoorn laat bedrijven en bewoners in Apeldoorn zien dat het ook anders kan. Fietsen is niet alleen veel praktischer en gezonder, maar ook nog eens veel sneller in met name de binnenstad. Het bedrijf bezorgt alle pakketjes met de fiets en stimuleert mensen om ook weer vaker hun fiets te pakken. Vanuit een depot aan de rand van Apeldoorn, worden de pakketjes vervolgens verspreidt met een sportieve fiets. Hoe gaaf is dat?!

Wil je meer weten over Fietskoeriers Apeldoorn? Bekijk dan het interview met Peter van Fietskoeriers Apeldoorn in HERO in the SPOTLIGHT:

3. Het financiële systeem moet anders. Geen geldfabriek, maar échte financiële dienstverlening. – Bunq

De wereldwijde financiële crisis die uitbrak in 2008 heeft onze kijk op de bankenwereld voorgoed veranderd. Het vertrouwen in dergelijke financiële instellingen was ernstig geschaad. Gerenommeerde banken wereldwijd gingen bankroet en nog steeds hebben diverse banken te kampen met imagoproblemen. Daar veranderen mooie beloftes in reclame-uitingen helemaal niets aan. Het vertrouwen van mensen win je namelijk niet zomaar terug.

Tijden van crisis hebben gelukkig ook een voordeel, namelijk het ontstaan van geweldig nieuwe initiatieven en geniale oplossingen. De weg in het financiële landschap lag open voor verrassende nieuwkomers. Voor mensen die durven te laten zien dat het ook anders kan.

Bunq, opgericht in 2012, is zo’n nieuwkomer. Bunq is een bank die zichzelf niet ziet als bank. Bunq ziet zichzelf als dienstverlener. Het bedrijf verdient geld met het leveren van een goede dienstverlening aan klanten. Klanten betalen uitsluitend voor het gebruik van diensten. Bunq heeft daarmee gekozen voor een compleet andere weg dan traditionele banken die hun geld verdienen met het geld van anderen. Bunq heeft bewust gekozen om het bestaande systeem te veranderen en de klant zelf weer baas te laten zijn over hun eigen vermogen. Zoals het hoort. Bunq maakt bankieren weer leuk, makkelijk en inzichtelijk!

Ben jij ook zo’n held of ken jij een held met een HERO-Mission? Een missie waarvan de hele wereld het mag weten? Of wil je het graag anders doen, maar heb je hulp nodig bij het formuleren van je missie? Neem contact met ons op. Samen onderzoeken wij – onder het genot van heerlijke Tony’s Chocolonely – hoe jij van een held kunt transformeren in een superheld!

Ik ben begonnen met ondernemen omdat ik een verandering wil maken in het vak marketing. Marketing is namelijk ziek, teveel bedrijven passen misleiding toe om er zelf beter van te worden. Daarom help ik graag bedrijven die het anders doen! Niet meer streven naar winstmaximalisatie ten koste van de klanten, maar streven naar winstmaximalisatie met de klant en de maatschappij!

Streef naar enthousiaste en blije klanten, want die zijn aanstekelijk. Zorg dus voor een enthousiaste klantenvirus!

Over FreekSidekick gericht op strategie, marketing en klanthousiasme
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.