Interne marketing: Hoe je medewerkers je grootste merkambassadeurs maakt
Stel je voor: je loopt een winkel binnen en wordt begroet door een medewerker die niet alleen vriendelijk is, maar ook duidelijk passie heeft voor het merk en dat ook uitdraagt. Dat voelt goed, toch? Dit is de kracht van interne marketing. Het gaat erom dat medewerkers het merkverhaal van binnenuit kennen en uitdragen. Zoals Cees ’t Hart, voormalig CEO van Carlsberg, ooit zei: “Om nu je bed uit te komen en hard te werken voor de derde Ferrari van een investeerder… Dat is niet zo motiverend.” Mensen willen deel uitmaken van iets groters, iets met betekenis.
Wat is interne marketing?
Interne marketing is het proces waarbij je de betekenis, missie, waarden en cultuur van je merk verbindt aan het gedrag van je medewerkers. Dit wordt in de marketingwereld nog wel eens internal branding genoemd, maar wij noemen het liever interne marketing. De kern hiervan ligt in het verbinden van de beloftes die je als bedrijf extern uitstraalt met de dagelijkse praktijk binnen de organisatie. Het draait om de samenhang tussen wat je zegt en wat je daadwerkelijk doet en laat ervaren.
Dit maakt interne marketing een krachtig middel voor management, HR, marketing en communicatie. Het helpt medewerkers om het merk actief uit te dragen en in hun werk te laten zien waar het merk voor staat. Zo leveren zij een directe bijdrage aan de missie van de organisatie. Uiteindelijk bepalen medewerkers hoe jouw merk wordt ervaren. Hun gedrag heeft een positieve of negatieve invloed op hoe mensen buiten de organisatie het merk beleven. Door hierin te investeren en hen de juiste tools te geven, vergroot je de kans dat je merk succesvol wordt en blijft.
Denk aan een merk dat extern uitstraalt dat het klantgericht is, maar intern medewerkers geen ruimte geeft om flexibel op klantvragen in te spelen. Zonder interne marketing blijft zo’n merkbelofte leeg. Wanneer een bedrijf investeert in interne marketing, zorgt het ervoor dat medewerkers niet alleen de belofte kennen, maar deze ook echt kunnen waarmaken.
Het is dus een strategisch middel en fungeert als cultuurdrager binnen de organisatie. Dit met als doel: medewerkers die het merk niet alleen begrijpen, maar ook beleven en uitdragen in hun dagelijkse werkzaamheden.
Kortom: Je merk is de gids voor het handelen van je organisatie.
Waarom medewerkers je sterkste merkambassadeurs zijn
Medewerkers die geloven in het merk waarvoor ze werken, stralen dit uit naar klanten. Neem bijvoorbeeld Coolblue, waar het personeel bekendstaat om hun enthousiasme en klantgerichtheid. Of Bever, waar medewerkers zelf outdoorliefhebbers zijn en hun passie delen met klanten. Deze bedrijven begrijpen dat wanneer medewerkers het merk ademen, klanten dit voelen en waarderen.
Maar dit is vooral positief bezien. Maar andersom is ook waar. Wanneer medewerkers de merkbelofte niet waarmaken, dan ontstaat er een negatief sentiment om je merk heen. Dat is absoluut niet wat je wilt hebben, want dat gaat al snel als een lopend vuurtje. Neem het voorbeeld van Coolblue. Zij hebben de missie om het voorbeeldbedrijf te zijn op het gebied van klantgerichtheid. Wanneer een medewerker aan de telefoon niet klantgericht handelt, dan doet dat afbreuk aan het merkimago. Nu is één medewerker nog geen hele grote ramp. Maar wanneer dit er 10 of 100 zijn, dan heeft dat een veel groter effect.
Medewerker zijn daarom de belangrijkste ambassadeurs voor je merk. Zij werken iedere dag vanuit deze waarden en vanuit het merk. Wanneer zij handelen naar het merk, dan heeft dat positief effect op de klanten en andere partners. En dat heeft een positief effect op het merkimago.
“Interne marketing heeft een directe impact op zowel medewerkers als de organisatie”
Hoe interne marketing werkt: De belangrijkste pijlers
Voordat je interne marketing implementeert, is het belangrijk om te begrijpen wat de belangrijkste bouwstenen zijn. Dit onderdeel gaat in op de pijlers die een organisatie nodig heeft om interne marketing effectief te maken.
- Merkidentiteit helder maken – Medewerkers moeten precies weten waar het merk voor staat en waarom het bestaat.
- Interne communicatie versterken – Zorg voor transparante en consistente communicatie over het merk binnen de organisatie.
- Medewerkers actief betrekken – Geef medewerkers de ruimte om actief bij te dragen aan de merkontwikkeling.
- Training en onboarding – Maak merkbeleving een vast onderdeel van het inwerkproces en continue ontwikkeling.
- Successen vieren – Erken en beloon medewerkers die het merk uitdragen en versterken.
- Beleid en processen – Voer de merkidentiteit door in al het beleid, processen en protocollen.
Deze pijlers vormen de fundering van een sterke interne marketingstrategie. Maar hoe zet je dit concreet om in de praktijk? Daarvoor kijken we naar een praktisch stappenplan.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Stappenplan: Aan de slag met interne marketing
Nu we de fundamenten van interne marketing hebben besproken, is het tijd om deze principes om te zetten in actie. Dit stappenplan helpt organisaties om interne marketing structureel te implementeren.
- Bouw een stevige fundering: Een sterk merk begint met een stevige fundering. Zorg dat je glashelder hebt waar je merk voor staat: wat is de betekenis, visie, missie, merkpersoonlijkheid en positionering? Dit vormt de basis voor alles wat je doet. Een consistente huisstijl, doorgevoerd in alle merkdragers, versterkt deze basis en zorgt voor herkenbaarheid. Zonder een duidelijke fundering weten medewerkers niet wat ze moeten uitdragen.
- Maak een etappeschema: Om je merk intern te laten leven, heb je een stapsgewijs plan nodig. De fundering is de eerste etappe in de merkreis. Vervolg je merkreis door een overzichtelijk etappeschema te maken dat voor iedereen begrijpelijk is en betrek een focusgroep binnen je organisatie. Dit team helpt om de fundering daadwerkelijk te laten landen in de organisatie. Alleen al het creëren van bewustwording is een belangrijke eerste stap.
- Verkenningsreis: Ga met je medewerkers in gesprek over wat de missie, kernwaarden en merkbetekenis voor hen betekenen. Door deze inzichten intern te delen, vergroot je de betrokkenheid en maak je het merk tastbaar voor iedereen in de organisatie. Dat doe je door het inzetten van workshops en andere spelvormen.
- Ontdekkingsreis: Een merk moet je niet alleen begrijpen, maar ook ervaren. Investeer in initiatieven die helpen om de merkwaarden tot leven te brengen. Denk aan Lunch & Learns, interne blogs of dashboards waarop medewerkers kunnen zien hoe hun bijdrage wordt gewaardeerd.
- Belevingsreis: Wanneer medewerkers het merk daadwerkelijk beleven, wordt het de basis voor alles wat ze doen. Koppel persoonlijke en teammissies aan de merkmissie, zodat iedereen voelt hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Een buddysysteem kan helpen om dit proces te ondersteunen en medewerkers op een natuurlijke manier met het merk te verbinden.
- Borgen en verankeren: Om ervoor te zorgen dat het merk niet slechts een tijdelijk initiatief is, moet het structureel worden verankerd in alle interne processen en beleid. Het merk dient als kompas om de missie waar te maken en richting te geven aan de groei van de organisatie.
Dit stappenplan zorgt ervoor dat interne marketing niet slechts een eenmalig initiatief is, maar een structureel onderdeel van de organisatiecultuur wordt. Meer hierover lees je in het artikel Borgen van je merk, het stappenplan.
De impact van interne marketing: Wat levert het op?
Interne marketing heeft een directe impact op zowel medewerkers als de organisatie:
- Hogere productiviteit: Onderzoek toont aan dat bedrijven met hoge betrokkenheid 21% meer winst maken en een 17% hogere productiviteit hebben (Gallup).
- Meer loyaliteit: Deloitte’s 2023 Global Human Capital Trends-rapport wijst uit dat 65% van de medewerkers loyaler is aan bedrijven met een duidelijke maatschappelijke bijdrage.
- Lager personeelsverloop: Volgens cijfers van SHRM verlaagt betekenisvol werk het personeelsverloop met 27%.
- Sterkere merkreputatie: Een organisatie waar medewerkers trots op zijn, trekt gemakkelijker nieuw talent aan en behoudt klanten langer.
Voorbeelden van interne marketing
Er zijn veel bedrijven die aan de slag zijn gegaan met interne marketing en die een voorbeeld zijn voor jouw merk. Denk bijvoorbeeld aan Interpolis. Zij hebben een duidelijk glashelder beleid gemaakt voor de claim die zij plaatsten: Glashelder. Dit hebben zij volledig doorgevoerd in de organisatie. Of denk aan Triodos die een heel duidelijk beeld heeft wat werken voor hun merk anders maakt dan voor de concurrent: ‘Als een accountmanager die bij Rabobank landbouw deed, bij ons komt werken, kun je niet gewoon het woordje ‘biologisch’ voor zijn functie plakken. Want achter dat woord zit een hele wereld aan opvattingen over energie, over mensen en over voeding. Functioneel krediet kunnen beoordelen is dan niet genoeg. Onze klanten willen een gelijkwaardige partner bij de bank iemand die tegen alle weerstand in dezelfde keuzes maakt als zij. Het is onze ambitie dat iedereen een relatie met de bank heeft, niet gereduceerd tot een functie.’
Een ander mooi voorbeeld is Carea. Dit lokale schoonmaakbedrijf zet echt in op hun mensen en hebben daarvoor een duidelijk beleid. Zij zien hun sociale functie groter dan veel bedrijven. Zo is hun financieel directeur ook een budgetcoach voor collega’s die dat nodig hebben. Dat is voor hun een uiting van het zijn van een goed werkgever. Hun visie hierop lees je in het artikel De reis van Carea naar het meest gewaardeerde schoonmaakbedrijf. Bij Viisi stellen ze letterlijk hun medewerkers centraal. Ze hanteren een holacratische organisatievorm, wat betekent dat er geen traditionele hiërarchie is. Medewerkers hebben de vrijheid om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen, wat hun betrokkenheid en motivatie vergroot. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers zich echt verbonden voelen met het merk en dit enthousiasme uitstralen naar klanten.
Niet genoeg aan deze voorbeelden? Lees dan ook voorbeelden over Zappos, Dopper, Seepje, Kromkommer en nog veel meer via onderstaande links:
Hoe begin je vandaag nog met interne marketing?
Interne marketing is een proces van de lange adem. Het belangrijkste bij ieder proces is dat je begint, het liefst vandaag nog. Maar hoe begin je dan vandaag met interne marketing? Een aantal onderdelen waarmee je een kick-start kan maken.
- Start met betekenis: Breng medewerkers samen om de betekenis te bespreken, ga bijvoorbeeld aan de slag met de Betekenis Kletspot.
- Luister naar je team: Loop rond en praat met medewerkers over hun ideeën over hoe het merk intern beter beleefd kan worden.
- Aan de slag met de merkwaarden: Als de merkwaarden al helder zijn voor de directie, organiseer dan workshops waarin medewerkers de merkwaarden eigen kunnen maken. Welke invloed hebben ze op hun werk? En op het werk van het team, etc.
- Vier kleine successen: Erkenning hoeft niet groot te zijn; een simpel schouderklopje kan al veel doen. Vier kleine successen zodat mensen zich gewaardeerd voelen!
Bouw een merk van binnenuit
Een sterk merk begint bij de eigen medewerkers. Door te investeren in interne marketing maak je van je team de grootste fans en ambassadeurs van het merk. Dit leidt niet alleen tot tevreden medewerkers, maar ook tot tevreden klanten. Begin vandaag nog en zie het verschil.
Interne marketing: Hoe je medewerkers je grootste merkambassadeurs maakt
Stel je voor: je loopt een winkel binnen en wordt begroet door een medewerker die niet alleen vriendelijk is, maar ook duidelijk passie heeft voor het merk en dat ook uitdraagt. Dat voelt goed, toch? Dit is de kracht van interne marketing. Het gaat erom dat medewerkers het merkverhaal van binnenuit kennen en uitdragen. Zoals Cees ’t Hart, voormalig CEO van Carlsberg, ooit zei: “Om nu je bed uit te komen en hard te werken voor de derde Ferrari van een investeerder… Dat is niet zo motiverend.” Mensen willen deel uitmaken van iets groters, iets met betekenis.
Wat is interne marketing?
Interne marketing is het proces waarbij je de betekenis, missie, waarden en cultuur van je merk verbindt aan het gedrag van je medewerkers. Dit wordt in de marketingwereld nog wel eens internal branding genoemd, maar wij noemen het liever interne marketing. De kern hiervan ligt in het verbinden van de beloftes die je als bedrijf extern uitstraalt met de dagelijkse praktijk binnen de organisatie. Het draait om de samenhang tussen wat je zegt en wat je daadwerkelijk doet en laat ervaren.
Dit maakt interne marketing een krachtig middel voor management, HR, marketing en communicatie. Het helpt medewerkers om het merk actief uit te dragen en in hun werk te laten zien waar het merk voor staat. Zo leveren zij een directe bijdrage aan de missie van de organisatie. Uiteindelijk bepalen medewerkers hoe jouw merk wordt ervaren. Hun gedrag heeft een positieve of negatieve invloed op hoe mensen buiten de organisatie het merk beleven. Door hierin te investeren en hen de juiste tools te geven, vergroot je de kans dat je merk succesvol wordt en blijft.
Denk aan een merk dat extern uitstraalt dat het klantgericht is, maar intern medewerkers geen ruimte geeft om flexibel op klantvragen in te spelen. Zonder interne marketing blijft zo’n merkbelofte leeg. Wanneer een bedrijf investeert in interne marketing, zorgt het ervoor dat medewerkers niet alleen de belofte kennen, maar deze ook echt kunnen waarmaken.
Het is dus een strategisch middel en fungeert als cultuurdrager binnen de organisatie. Dit met als doel: medewerkers die het merk niet alleen begrijpen, maar ook beleven en uitdragen in hun dagelijkse werkzaamheden.
Kortom: Je merk is de gids voor het handelen van je organisatie.
Waarom medewerkers je sterkste merkambassadeurs zijn
Medewerkers die geloven in het merk waarvoor ze werken, stralen dit uit naar klanten. Neem bijvoorbeeld Coolblue, waar het personeel bekendstaat om hun enthousiasme en klantgerichtheid. Of Bever, waar medewerkers zelf outdoorliefhebbers zijn en hun passie delen met klanten. Deze bedrijven begrijpen dat wanneer medewerkers het merk ademen, klanten dit voelen en waarderen.
Maar dit is vooral positief bezien. Maar andersom is ook waar. Wanneer medewerkers de merkbelofte niet waarmaken, dan ontstaat er een negatief sentiment om je merk heen. Dat is absoluut niet wat je wilt hebben, want dat gaat al snel als een lopend vuurtje. Neem het voorbeeld van Coolblue. Zij hebben de missie om het voorbeeldbedrijf te zijn op het gebied van klantgerichtheid. Wanneer een medewerker aan de telefoon niet klantgericht handelt, dan doet dat afbreuk aan het merkimago. Nu is één medewerker nog geen hele grote ramp. Maar wanneer dit er 10 of 100 zijn, dan heeft dat een veel groter effect.
Medewerker zijn daarom de belangrijkste ambassadeurs voor je merk. Zij werken iedere dag vanuit deze waarden en vanuit het merk. Wanneer zij handelen naar het merk, dan heeft dat positief effect op de klanten en andere partners. En dat heeft een positief effect op het merkimago.
“Interne marketing heeft een directe impact op zowel medewerkers als de organisatie”
Hoe interne marketing werkt: De belangrijkste pijlers
Voordat je interne marketing implementeert, is het belangrijk om te begrijpen wat de belangrijkste bouwstenen zijn. Dit onderdeel gaat in op de pijlers die een organisatie nodig heeft om interne marketing effectief te maken.
- Merkidentiteit helder maken – Medewerkers moeten precies weten waar het merk voor staat en waarom het bestaat.
- Interne communicatie versterken – Zorg voor transparante en consistente communicatie over het merk binnen de organisatie.
- Medewerkers actief betrekken – Geef medewerkers de ruimte om actief bij te dragen aan de merkontwikkeling.
- Training en onboarding – Maak merkbeleving een vast onderdeel van het inwerkproces en continue ontwikkeling.
- Successen vieren – Erken en beloon medewerkers die het merk uitdragen en versterken.
- Beleid en processen – Voer de merkidentiteit door in al het beleid, processen en protocollen.
Deze pijlers vormen de fundering van een sterke interne marketingstrategie. Maar hoe zet je dit concreet om in de praktijk? Daarvoor kijken we naar een praktisch stappenplan.
Download het gratis heldenmerkpakket
Zelf aan de slag met het ontdekken van je merkidentiteit? Download dan het Heldenmerk-pakket. Hierin ontvang je:
Het e-book ‘Bouw een Heldenmerk’ met alle theorie om een heldenmerk te bouwen;
Het oefeningenboek waarin alle opdrachten staan om een heldenmerk te bouwen;
Canvassen en andere middelen die jou en je merkteam helpen bij de opdrachten uit het oefeningenboek.
Stappenplan: Aan de slag met interne marketing
Nu we de fundamenten van interne marketing hebben besproken, is het tijd om deze principes om te zetten in actie. Dit stappenplan helpt organisaties om interne marketing structureel te implementeren.
- Bouw een stevige fundering: Een sterk merk begint met een stevige fundering. Zorg dat je glashelder hebt waar je merk voor staat: wat is de betekenis, visie, missie, merkpersoonlijkheid en positionering? Dit vormt de basis voor alles wat je doet. Een consistente huisstijl, doorgevoerd in alle merkdragers, versterkt deze basis en zorgt voor herkenbaarheid. Zonder een duidelijke fundering weten medewerkers niet wat ze moeten uitdragen.
- Maak een etappeschema: Om je merk intern te laten leven, heb je een stapsgewijs plan nodig. De fundering is de eerste etappe in de merkreis. Vervolg je merkreis door een overzichtelijk etappeschema te maken dat voor iedereen begrijpelijk is en betrek een focusgroep binnen je organisatie. Dit team helpt om de fundering daadwerkelijk te laten landen in de organisatie. Alleen al het creëren van bewustwording is een belangrijke eerste stap.
- Verkenningsreis: Ga met je medewerkers in gesprek over wat de missie, kernwaarden en merkbetekenis voor hen betekenen. Door deze inzichten intern te delen, vergroot je de betrokkenheid en maak je het merk tastbaar voor iedereen in de organisatie. Dat doe je door het inzetten van workshops en andere spelvormen.
- Ontdekkingsreis: Een merk moet je niet alleen begrijpen, maar ook ervaren. Investeer in initiatieven die helpen om de merkwaarden tot leven te brengen. Denk aan Lunch & Learns, interne blogs of dashboards waarop medewerkers kunnen zien hoe hun bijdrage wordt gewaardeerd.
- Belevingsreis: Wanneer medewerkers het merk daadwerkelijk beleven, wordt het de basis voor alles wat ze doen. Koppel persoonlijke en teammissies aan de merkmissie, zodat iedereen voelt hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Een buddysysteem kan helpen om dit proces te ondersteunen en medewerkers op een natuurlijke manier met het merk te verbinden.
- Borgen en verankeren: Om ervoor te zorgen dat het merk niet slechts een tijdelijk initiatief is, moet het structureel worden verankerd in alle interne processen en beleid. Het merk dient als kompas om de missie waar te maken en richting te geven aan de groei van de organisatie.
Dit stappenplan zorgt ervoor dat interne marketing niet slechts een eenmalig initiatief is, maar een structureel onderdeel van de organisatiecultuur wordt. Meer hierover lees je in het artikel Borgen van je merk, het stappenplan.
De impact van interne marketing: Wat levert het op?
Interne marketing heeft een directe impact op zowel medewerkers als de organisatie:
- Hogere productiviteit: Onderzoek toont aan dat bedrijven met hoge betrokkenheid 21% meer winst maken en een 17% hogere productiviteit hebben (Gallup).
- Meer loyaliteit: Deloitte’s 2023 Global Human Capital Trends-rapport wijst uit dat 65% van de medewerkers loyaler is aan bedrijven met een duidelijke maatschappelijke bijdrage.
- Lager personeelsverloop: Volgens cijfers van SHRM verlaagt betekenisvol werk het personeelsverloop met 27%.
- Sterkere merkreputatie: Een organisatie waar medewerkers trots op zijn, trekt gemakkelijker nieuw talent aan en behoudt klanten langer.
Voorbeelden van interne marketing
Er zijn veel bedrijven die aan de slag zijn gegaan met interne marketing en die een voorbeeld zijn voor jouw merk. Denk bijvoorbeeld aan Interpolis. Zij hebben een duidelijk glashelder beleid gemaakt voor de claim die zij plaatsten: Glashelder. Dit hebben zij volledig doorgevoerd in de organisatie. Of denk aan Triodos die een heel duidelijk beeld heeft wat werken voor hun merk anders maakt dan voor de concurrent: ‘Als een accountmanager die bij Rabobank landbouw deed, bij ons komt werken, kun je niet gewoon het woordje ‘biologisch’ voor zijn functie plakken. Want achter dat woord zit een hele wereld aan opvattingen over energie, over mensen en over voeding. Functioneel krediet kunnen beoordelen is dan niet genoeg. Onze klanten willen een gelijkwaardige partner bij de bank iemand die tegen alle weerstand in dezelfde keuzes maakt als zij. Het is onze ambitie dat iedereen een relatie met de bank heeft, niet gereduceerd tot een functie.’
Een ander mooi voorbeeld is Carea. Dit lokale schoonmaakbedrijf zet echt in op hun mensen en hebben daarvoor een duidelijk beleid. Zij zien hun sociale functie groter dan veel bedrijven. Zo is hun financieel directeur ook een budgetcoach voor collega’s die dat nodig hebben. Dat is voor hun een uiting van het zijn van een goed werkgever. Hun visie hierop lees je in het artikel De reis van Carea naar het meest gewaardeerde schoonmaakbedrijf. Bij Viisi stellen ze letterlijk hun medewerkers centraal. Ze hanteren een holacratische organisatievorm, wat betekent dat er geen traditionele hiërarchie is. Medewerkers hebben de vrijheid om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen, wat hun betrokkenheid en motivatie vergroot. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers zich echt verbonden voelen met het merk en dit enthousiasme uitstralen naar klanten.
Niet genoeg aan deze voorbeelden? Lees dan ook voorbeelden over Zappos, Dopper, Seepje, Kromkommer en nog veel meer via onderstaande links:
Hoe begin je vandaag nog met interne marketing?
Interne marketing is een proces van de lange adem. Het belangrijkste bij ieder proces is dat je begint, het liefst vandaag nog. Maar hoe begin je dan vandaag met interne marketing? Een aantal onderdelen waarmee je een kick-start kan maken.
- Start met betekenis: Breng medewerkers samen om de betekenis te bespreken, ga bijvoorbeeld aan de slag met de Betekenis Kletspot.
- Luister naar je team: Loop rond en praat met medewerkers over hun ideeën over hoe het merk intern beter beleefd kan worden.
- Aan de slag met de merkwaarden: Als de merkwaarden al helder zijn voor de directie, organiseer dan workshops waarin medewerkers de merkwaarden eigen kunnen maken. Welke invloed hebben ze op hun werk? En op het werk van het team, etc.
- Vier kleine successen: Erkenning hoeft niet groot te zijn; een simpel schouderklopje kan al veel doen. Vier kleine successen zodat mensen zich gewaardeerd voelen!
Bouw een merk van binnenuit
Een sterk merk begint bij de eigen medewerkers. Door te investeren in interne marketing maak je van je team de grootste fans en ambassadeurs van het merk. Dit leidt niet alleen tot tevreden medewerkers, maar ook tot tevreden klanten. Begin vandaag nog en zie het verschil.
Vraag het Heldenmerk-pakket aan!
In het heldenmerk-pakket ontvang je het E-book én oefeningenboek om je eigen betekenisvolle merk te bouwen.