Wat we al eerder schreven is dat winst en commercie juist voor sociaal ondernemers extreem belangrijk zijn. Je wilt als merk namelijk een maatschappelijk probleem oplossen, dat gaat niet zonder dat er geld wordt gegenereerd. Het verschil is dat je andere dingen doet met de winst, dan andere bedrijven.
Ga daarom aan de slag om je globale bedrijfsidee om te zetten in een businessmodel die een goed verdienmodel in zich heeft. Dit is de motor van je onderneming en gaat er voor zorgen dat je op lange termijn geld genereert, wat je merk bestaansrecht geeft. Belangrijker nog is dat je daarmee op lange termijn voor je maatschappelijk probleem kunt vechten (en echte impact kunt maken).
De onderdelen van je businessmodel zijn goed samengevat in het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder van Strategyzer. In dit model onderscheiden ze 9 bouwstenen van een businessmodel:
- Klantsegmenten: Het klantsegment of de klantsegmenten die je als nieuw sociaal ondernemer op gaat focussen. Welke behoefte hebben deze mensen? Wanneer je impact wil maken, is het verstandig om niet alleen op mensen te richten die van nature als sociaal zijn, maar juist ook te denken vanuit mensen die dat niet van nature hebben.
- Waardepropositie: De waardepropositie is de waarde die je levert voor het specifieke klantsegment. Vaak is dit een combinatie tussen de producten, diensten en de service wat je aanbiedt. Let hierbij goed op dat circulaire of sociale argumenten niet overtuigen.
- Kanalen: De kanalen die je hanteert zijn de kanalen waarop je als merk in contact komt met het klantsegment. Denk hierbij aan de marketing- en distributiekanalen met bijbehorende strategieën.
- Klantrelaties: Op welke manier organiseer je relaties met je klantsegment? Hierin omschrijf je de manier waarop je een klantrelatie opzet en onderhoud zodat je klanten enthousiast blijven over de waardepropositie.
- Inkomstenstromen: Op welke manier zorg je voor inkomsten met dit businessmodel? Het verdienmodel voor een sociale onderneming is erg belangrijk, maar is vaak niet anders dan bij andere organisaties. Bedenk vooral wat voor jou én je klant goed werkt!
- Belangrijkste middelen: Hierin beschrijf je de belangrijkste middelen, kennis en competenties die je nodig hebt om waarde te kunnen leveren en impact te kunnen maken. Bij de heldenkrachten hebben we het al gehad over welke competenties je dient toe te voegen om te kunnen leveren wat je moet leveren.
- Kernactiviteiten: Hierin beschrijf je de belangrijkste activiteiten voor je waardepropositie, je klantreis, je klantrelaties en de inkomstenstromen van je businessmodel.
- Kernpartners: De kernpartners is het netwerk aan strategische samenwerkingsverbanden die je afsluit om het businessmodel op de juiste manier te laten functioneren. Hierin kun je dus ook strategische partnerships aangaan om bepaalde competenties binnen je organisatie te halen.
- Kostenstructuren: Hierin beschrijf je de belangrijkste kosten die het businessmodel met zich meebrengen.
Hoe je aan de slag gaat met het businessmodel lees je in het artikel Zo innoveer je het businessmodel van je merk. De insteek van dit artikel is dat je al een businessmodel hebt, maar je kunt het ook goed inzetten om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.